Moda

Zaljubili smo se u torbice domaćeg brenda i popričali s dvije Šokice koje ih stvaraju

  • MIKO torbice brend su nastao u Vinkovcima, a njihovi modeli torbica sve su šarmantniji, od stvarno prekrasnih Colors torbica u živim bojama koje su bile hit ovog ljeta do nedavno predstavljene nove kolekcije
  • Iza brenda stoje majka Mirela i kći Matea Šimunić, a torbe nerijetko unikatnima čine i motivi Šokice i Šokca
  • Ipak, torbicu možeš i personalizirati i na nju staviti po želji vlastiti crtež (ili crtež tvog klinca?)

MIKO fashion modni je brend iz Vinkovaca iza kojeg stoje majka i kći, Mirela i Matea Šimunić. Iako MIKO postoji tek nekoliko godina, cijela priča započela je prije skoro petnaest godina na platnu umjetnika Miljena Šimunića, Mirelinog supruga. Njegovi portreti i motivi Šokica i Šokaca pričaju priču o Slavoniji, njenoj dugoj i bogatoj tradiciji, nekim prošlim, ali upečatljivim vremenima. Mirela i Matea pobrinule su se da oni zažive pa danas čine neizostavan te poseban i drugačiji detalj na svakom modelu MIKO torbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli MIKO (@mikofashion.hr)

Premda je sve krenulo od Mirele Šimunić Vučko koja se prije nekoliko godina odvažila napraviti veliki korak i upustila se u dizajniranje torbi i njezine kćeri Matee, kako same vole reći: Iza MIKO tima stoji mala vojska ljudi. U njihove torbice, točnije Colors kolekciju mnogi su se zaljubili ovog ljeta; u trendi bojama, žutoj, ljubičastoj, narančastoj, zelenoj i baby plavoj, pratile su kolekcije poznatih high strit brendova, ali i bile mnogo originalnije. Vrećaste, male, sa zanimljivom asimetričnom drvenom ručkom i promjenjivim remenom za nošenje na ramenu (poigrali su se uzorkom zebre), prava poslastica domaćeg dizajna. 

Inspiraciju pronalaze u svemu, ljudima, okolini...

Mirela i Matea otkrile su nam kako ih inspiriraju okolina, ljudi, priroda, inspiriraju jedna drugu. Često dobiju ideju iz naizgled potpuno nebitnih detalja iz svakodnevnog života, ali njima se dogodi "klik". "Često spominjemo da je inspiracija za jednu kolekciju bila ambalaža voćnih bombona, a kolekcija Colors nastala je slučajno. Uzele smo materijal u ruke i za probu ga zgužvale i prislonile na drvene ručke i to je bilo to, oduševio nas je efekt koji smo postigle", kažu.

No, ljeto je iza nas, a MIKO je predstavio novu, jesensku kolekciju u kojoj ima ruksaka, pismo torbica, bucket torbi..., a bili su i na nedavno održanom Zagreb Design Weeku. Prevladavaju crna i bijela boja, a za kolekciju kažu da je nastala "u suradnji s najvećim umjetnicima na području Slavonije, djecom" Naime, ako imaš svoj najdraži crtež iz djetinjstva ili crtež djeteta koje je zauzelo najveći dio tvog srca, MIKO fashion će ga staviti na torbu. A ovdje su i dalje prepoznatljivi šokački motivi (koji su, usput na čičak i daju se skidati i/ili mijenjati).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIKO (@mikofashion.hr)

Motive Šokice i Šokca koji krase MIKO torbe naslikao je Matein otac, slobodan umjetnik Miljen Šimunić (1968.-2006.) prije više od 16 godina. Vrlo brzo nakon toga je preminuo i radovi iz tog ciklusa nikada nisu predstavljeni široj publici. "Nakon što smo poslušale srce i krenule dizajnirati torbe za sebe, shvatile smo da nam je to savršena prilika da ih učinimo posebnima te da dobiju predivnu priču, a i da ta mala umjetnička djela konačno podijelimo s ljudima i maknemo iz kutije sjećanja. Tu je cijeli koncept dobio težinu, shvatile smo da u to krećemo 100% i nikako drugačije. Previše emocija je prisutno da bismo tek tako pristupili svemu." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIKO (@mikofashion.hr)

Najdraže su uvijek nove kolekcije

Osnivačice kažu kako su kupcima najdraže uvijek torbe iz nove kolekcije. "Svaki se put zaljubimo u nešto novo što stvorimo, a tako nekako i naša publika funkcionira." Ruksaci su konstantno popularni radi praktičnosti i posebnosti, ali kad predstave novu torbu ili cijelu kolekciju, taj model bude najpopularniji. MIKO torbe mogu se pronaći po cijenama od 540 kuna za mini ruksake, 750 kuna za torbe iz kolekcije Colors, a za velike torbe, među njima i "The torbu" trebat ćeš izdvojiti 1500 kuna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIKO (@mikofashion.hr)

Sve MIKO torbe rađene su od kombinacije materijala, ali najviše je zastupljena umjetna koža u raznim bojama. U prošlogodišnjoj kolekciji Colors predstavili su torbe u jarkim bojama rađene od kombinacije umjetne kože i umjetnog krzna s uzorkom zebre. Motivi Šokice i Šokca printaju se na forex ili na drvo. Većinu materijala nabavljaju od svojih suradnika u Vinkovcima te iz Slovenije i Njemačke. "Trudimo se pažljivo birati materijale otporne na trošenje i sve vremenske prilike", kažu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli MIKO (@mikofashion.hr)

"Planiramo jako puno i veselimo se svemu"

Imaju ove vrijedne ruke puno planova za budućnost. "Planiramo jako puno toga i veselimo se svemu, dizajniranje i osmišljavanje kolekcija nije jedini posao koji radimo. Da je tako, mislim da bismo poput Zare, već sada imali i u ponudi svoj alat  (smijeh)." Ali, sve što stoji iza branda, sve vidljivo i nevidljivo publici, rade sami. Puno je angažmana, posla, vremena i volje uloženo kako bi se na tržištu opstalo, ali trude se i šire ponudu i neće stati samo na torbama, kažu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIKO (@mikofashion.hr)

Za kraj kažu kako je tajna njihovog uspjeha to što stvaraju iz ljubavi i smatraju da to MIKOljupci vide i bitno im je, jer njima je. "Prekrasan je osjećaj kada ponosno stojiš iza svakog dijela svog proizvoda, od zaprimanja upita to pakiranja i slanja torbe. Pazimo na svaki detalj i trudimo se pružiti publici kvalitetan i poseban proizvod", zaključile su.

A svoju omiljenu MIKO torbu možeš pronaći na njihovom Web shopu, Instagramu i Facebooku.

Photo: Instagram@mikofashion.hr

Komentari 0