Moda

Za 10.000 €, torba mora biti klasik, kažu jedni. Drugi su oduševljeni Louis Vuitton "bundeva torbama"

Otprije nekoliko dana na prodajnoj stranici brenda Louis Vuitton dostupna je kolekcija torbi novih, hrabrih motiva bundeva u veselim bojama, koju potpisuje avangardna japanska umjetnica Kusama Yayoi. Kao kratak info treba reći kako 94-godišnju Yayoi smatraju jednom od najvažnijih živućih umjetnica koja dolazi iz Japana, najprodavanija je umjetnica na svijetu i najuspješnija živuća umjetnica na svijetu, a njezin je rad utjecao na brojne suvremene umjetnike. Andyja Warhola, na primjer. 

Bundeve, šareni i šarmantni, okrugli grafički prikazi ovog povrća našli su se na torbama, koferima, ali i tenisicama, natikačama, maramama, narukvicama, čak i u puzzlima nove kolekcije, no to nikako nije prva suradnja japanske umjetnice s Vuittonom.

 | Autor: Instagram@louisvuitton Instagram@louisvuitton

Ova "kraljica točkica" kako je nezivaju (iako se bavi raznim oblicima umjetnosti, od slikarstva, kiparstva, instalacija do performansa, točkice su im često poveznica) za LV već je napravila kolekcije Infinity Dots (naravno!), Faces, Flowers, Painted Dots, Metal Dots i Psychedelic Flowers. Vrijedne su da ih pogledaš, zato su linkovi tu!

Kroz modu se izražavala i mnogo prije nego što ju je Louis Vuitton prvi put angažirao 2012. i to zahvaljujući potezu Marca Jacobsa koji je u svojoj eri kreativnog direktora prizvao bojne umjetnike da rade za LV. Stephen Sprouse, Takashi Murakami, Richard Prince, i Kanye West samo su neki od njih.

 | Autor: eu.louisvuitton.com eu.louisvuitton.com

Zašto baš bundeve?

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad je Kusama Yayoi bila dijete u Japanu, njezina obitelj preživljavala je teška vremena zahvaljujući uglavnom bundevama koje su uzgajali u vrtu. Bundeve za nju predstavljaju utjehu i sigurnost, dajući joj "čvrstu duhovnu ravnotežu" kako je jednom rekla. Od tada Yayoi je u mnogo svojih djela prikazala bundeve, najčešće u kulpturana prekrivanim pločicama mozaika. Pa tako izgledaju i one na Louis Vuitton kolekciji. 

 | Autor: eu.louisvuitton.com eu.louisvuitton.com

Dobro da su bundeve...

Kao najmlađe dijete u obitelji, Kusamu je majka često slala da uhodi svog oca preljubnika kojeg je često i uhvatila na djelu. Ta vrlo rana sjećanja navela su je da kao umjetnica oblikuje meke, falusne skulpture; 60-ih do 70-ih, falusni oblici bili su njezin način da se nosi s fobijom i prevlada je. Dobro da se ipak sjetila bundeva dok je osmišljala dizajn za Louis Vuitton.

Inače, 1958. Kusamu je pobjegla od tradicionalne uloge žene u Japanu i doselila se u New York - kako bi tamo postala opet neka vrsta izopćenice, i kao žena i kao Japanka u svijetu umjetnosti - i nevjerojatno uspješna.

Šarmantna kolekcija, ako se nas pita, i zanimljiv odmak od klasičnog Louis Vuittona, no isto tako dizajn koji neće svatko prigrliti, možda fanovi brenda i teže nego ostali. Pa tako ima dosta negativnih komentara i na službenom Instagram profilu Louis Vuittona. Jedan je i ovaj iz našeg naslova, kako bi tako skupa torba (inače, cijene su na upit, nisu prikazane na LV webshopu) trebala biti klasična, a u istom je smislu i ovaj: "Vi se LV, zašto to radite?". Pa ima još "smiješno", "razočaravajuće", "veliko NE" i "ova kolaboracije trebala se dogoditi između Kusame Yayoi i brenda Kate Spade".

Nije pomoglo ni što mušku kolekciju "bundeva torbi" reklamira Justin Timberlake. Nama se ipak sviđaju...

Pharell Williams Možda vas zanima 10 genijalnih modnih trenutaka Pharrella Williamsa, novog kreativnog direktora u Louisu Vuittonu Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram@louisvuitton

Komentari 0