Moda 19. siječnja 2016.

Vrijeme je za emocionalnu inventuru

Getty Images.

Dugogodišnji prijatelji i znanci, kolege s prošlih poslova i potencijalni poslovni partneri, svi žele djelić nas, a vi morate postaviti prioritete

Zamislite da su obveze i odnosi koje održavate poput niti kojima je satkano tkanje našeg života. Te nas niti spajaju s drugima u životnom tkanju, utješne su te čine da se osjećamo sigurno čak i kad zapušu nesigurniji vjetrovi. Ali ako se počnemo zapetljavati u mrežu svih naših obveza i odnosa koje održavamo, onda je vrijeme da se ispetljamo. Socijalni psiholog Jeremy E. Sherman usporedio je naš um svrtom koji treba s vremena na vrijeme ispljeviti od korova kako ne bi počeo gušiti ono što je doista vrijedno njegovati. To je lakše reći nego provesti u djelo jer se može činiti da nas posebnima čini upravo ta mreža ljudi i poslova kojima smo se okružili u kojoj svaka nit ima svoju važnost. I to je djelomično točno, ali ako pozornost rasipamo na sve strane, postat ćemo rasijani i sve će nam se teže biti usredotočiti samo na jednu kativnost, a postupno vam sve što radite moe postati opterećenje i smanjiti vam produktivnost. No, da ne biste išli okolo i povređivali i razočaravali druge, gledajte kako reagiraju i ako je nekome baš potebno vaše društvo nemojte mu ga samo sebično uskratiti, a opet ako vam se čini da netko nikad nema vremena za vas, nemojte "na silu" ustrajati na novim dogovorima. Jednako je i s poslovnim razgovorima i sastancima koji postaju sami sebi svrha i osim obećanja o realizaciji projekta koja se izreku na svakom od njih nikada se na horizontu ne pokaže ništa opipljivo. Takvi vam susreti vrlo vjerojatno nikada neće donijeti ništa korisno i održavajte ih samo dok vas vesele i ne počnu vas opterećivati. Prije nego što počnete čistiti svoj vrt od prenabujalih biljaka, morate osvjestiti da vas proređivanje kontakata neće odmah učiniti usamljenikom, a ne morate ni biti dio velikog tima da bi vas shvaćali ozbiljno.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Svatko treba odrediti kolikom se količinom obveza može nositi da mu to ne remeti normalan život. Dakle, budite suosjećajan timski igrač. Neka vam prioritet budu one skupine i osobe koje ne želite razočarati niti želite da oni razočaraju vas. Katkad je također teško razlučiti je li nam važan odnos koji nam na bilo koji način godi. Možda podilazi taštini ili je riječ o uglednicima s kojima nam laska biti u društvu, a zapravo nas zadržava na mjestu i uz njega ne napredujete ni u kom smislu. I ne moraju svi naši odnosi voditi nekom cilju kao poslovni planovi, ali ne dopustite da vam takve veze, najčešće dugotrajna prijateljstva koja nas prate iz davne prošlosti, oduzmu previše vremena koje morate posvetiti nečemu ili nekome tko su vam među prioritetima. Ne dopustite da zaglavite u društvu koje vam ne odgovara ili je u bilo kojem smislu problematično, ali vas prihvaća i čini vam se da bi vam moglo biti korisno. Ne možete, upozoravaju psiholozi, biti dijelom "problematična" društva a da ono ne utječe na vas. 

Komentari 0