Moda
Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat

Volimo gingham uzorak: Neodoljive kockice na kvadrat

Ako bacite pogled u retrovizor, vidjet ćete kako gingham uzorak volimo desetljećima, a vintage dive natjerat će vas da odmah nabavite nešto karirano

Većina motiva ima šaroliku povijest koja se provlači kroz desetljeća ili stoljeća jer neki su više, neki manje obilježili kulturu odijevanja. Jedan od hitova svakako je gingham – sitne kockice koje se ritmički izmjenjuju na nizu krojeva nepogrešivo djeluju romantično i nekako morski. Kao da su osmišljene za veliki odmor, daleko od poslovne vreve, nervoznog asfalta i dosadnih urbanih kolona.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver House of Holland

Bacimo usput pogled u retrovizor - među šarolikim vintage fotkama diva koje su popularizirale kockice ističu se tri predivna ženstvena favorita - Merlinka, Brigitte Bardot i Katherine Hepburn. Ove dive s velikih ekrana, svaka posebna na svoj način, bile su i ostale uzori ženama sa svih strana svijeta. U njihovo doba suknje su bile široke ili s volanima, haljinice uske, s tanašnim bretelama. I medena Judy Garland imala je chic haljinu u legendarnom Čarobnjaku iz Oza – njezina je oprava i danas tema niza kostimografskih i inih dizajnerskih intervencija.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Carolina Herrera

Kockica je u to doba osvojila i sfere bluza te transparentnih formi, a sve njih prepisali su, više ili manje autentično, današnji dizajneri i high-street brendovi. Kockice su jedan od onih motiva koji se ne zaustavljaju samo na jednoj stvari, upravo sada vidimo taj veseli svijet na sve strane – modni horizonti donose nam razne cipele, torbice, nakit i masu drugih ukrasa i detalja koje krasi ovaj jednostavan motiv.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Naravno, postoje ovdje neki koloristički favoriti – popularne su plava i crvena, ponekad žuta i neke druge jarke nijanse. Ona kockasta haljina možda vas podsjeća na stolnjak? Naročito crvena. Da, to je jedan tradicionalan motiv koji je davno zaživio u etno sferi pa danas ima neku posebnu energiju, totalno retro. Povezujemo gingham i s navy stilom, obično u proljeće i ljeto stiže njegova vladavina, kada se hrabro postavlja u sam vrh trendova. I onda ga kombiniramo s laganim maramama, furamo se na vintage stil, obožavamo na bluzama i raskopčanim košuljama, tunikama koje glume haljine...

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Prada

Nosimo na balerinke s mašlekima i prisjećamo se doba ženstvenosti. Kao na primjer influencerica Atlantic Pacific iliti Blair Eadie, čija je široka, zvonolika suknja neodoljiva u kombinaciji s vesticom i bijelom kragnom. S druge strane, kombiniramo kockice s brutalnim punk efektima, pošto je i eklektičnost jedna od prednosti današnje scene. Uzimamo sastojke, odnosno stilove te kreiramo neki vlastiti vizualni identitet koji uspješno zaobilazi ona dosadna pravila i postavlja nova – da nema pravila.     

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Peter Pilotto

Možete u sve to ubaciti i neku statement torbicu. Ili pak zbrojiti osnovne boje i predstaviti vlastiti kolaž koji će likovno djelovati vrlo nabrijano... Kao mala igrala sam se kockicama, slaganjem sam dolazila do raznih rješenja, kreativnost sam okrenula na najjače – ove misli mogla bih prepisati i Miucciji Pradi, genijalnoj voditeljici stila koji ne poznaje granice, kojoj se divim iz sezone u sezonu.
Danas ova inovativna Talijanka predlaže njihovu neobičnu varijantu, kao da su se preslikale jedna na drugu, u raznim tonovima. Posebna pop-art lekcija iz mode.

 | Autor: arhiva arhiva Zara haljina, 290 kuna

Naravno da ova kreativka ima neke drugačije ideje, ipak se radi o motivu koji je na sceni desetljećima... a današnje tehnologije izrade i manipuliranja tekstilom omogućavaju znalcima da stvore neki novi izričaj. I tako Prada svemu tome dodaje perje, jer nije dovoljno dok nije dovoljno. Sve je to okupala bojama, neka se vidi! I gornji se komadi kite ovim vintage stilom, kaput je jedan od njih. Da, može se ovaj kroj koji podsjeća na trench nositi i solo, ispod idu hlače, sve skupa djeluje super-elegantno.

 | Autor: arhiva arhiva Miu Miu, net-a-porter.com, 565 eura

Gingham voli i štikle koje svemu daju neki seksi dojam - izvrsni su modeli s ultra-visokom i tanašnom potpeticom. A s druge strane, pod utjecajem sportivo stilova koji se bore za prevlast, tu su natikače idealne za plaža-look. Svemu tome dodaj mašnu!

 | Autor: arhiva arhiva Alexandre Birman, net-a-porter.com, 415 eura

Svijet se zaljubio u kockice, od glave do pete, no što su nam one još donijele? Definitivno pojačanje utjecaja stila iz pedesetih, na primjer strukiranih formi, među njima su i oni slatki mali korzeti sa srcolikim izrezom na dekolteu. Ipak, priča o ginghamu počinje još u 18. stoljeću kad su se tvornice u Manchesteru u Engleskoj i južnom SAD-u borile za preživljavanje – upravo je ovaj uzorak spasio njihovo poslovanje te ubrzo postao jedan od najpoznatijih na svijetu.

 | Autor: arhiva arhiva Zara hlače, 219 kuna

Naravno da je kao takav preživio stoljeća, kako bi nas sada podsjećao na dugotrajnu vrijednost i stilsku šarolikost, jer njegov je karakter poput onog kameleonskog. Ipak, na kraju krajeva, najbolje će nas služiti na odmoru – prizivam sliku pješčane plaže, laganog povjetarca, efektne kockaste haljinice i kože okupane suncem.

 

Photo: arhiva

Komentari 0