Moda

Vogue je za svibanjsko izdanje napravio čak 5 naslovnica čije su zvijezde osobe s invaliditetom

  • Inkluzivnost i prihvaćanje drukčijeg i drukčijih, lekcija je koju Vogue uči svoju publiku
  • Stoga je svibanjski broj britanskog izdanja Voguea izašao je s naslovnicama pet osoba s raznim oblicima invaliditeta
  • Od modela s Down sindromom do poznate glumice Salme Blair koja zbog multiple skleroze hoda sa štapom

Britanski Vogue objavio je seriju naslovnica za svibanjsko izdanje, pet točno, na kojima su portreti osoba s nekim oblikom invaliditeta. U izdanju pod naslovom "Reframing Fashion: Dynamic, Daring & Disabled" pojavile su se tako aktivistica Sinéad Burke, glumica Selma Blair, performerica na znakovnom jeziku Justina Miles te modeli Aaron Rose Philip i Ellie Goldstein. Raznolikost i uključivanje ne smije zaobići ni svijet mode, i važna je tema u društvu i medijima, ideja je koja stoji iza ovog projekta s "drukčijim" zvijezdama. 

Ovi coveri još su jedan angažirani potez glavnog urednika britanskog izdanja Voguea Edwarda Enninfula koji je na čelu magazina od 2017. Novi broj naglašava kako se modna industrija može prilgoditi i raditi na jačanju inkluzivnost te tako pružiti bolju podršku osobama s invaliditetom.

 "Nastanak ovog izdanja bio je neophodan i zapravo je zakašnjela edukacija za sve - i naučila nas je lekcijama koje ćemo prenijeti u budućnost", napisao je predstavljajući svibanjsko izdanje časopisa. "U konačnici, ove naslovnice i portfelj postavljaju pitanje: svi se bavimo modom, no bavi li se moda svima nama?"

U Vogueu je tako predstavljeno 19 talenatiranih ljudi s invaliditetom iz svijeta mode, sporta, umjetnosti i aktivizma iz cijelog svijeta, od vozača utrka Nicolasa Hamiltona, koji ima cerebralnu paralizu, do kreativaca iz Trifle Studija, londonskog kolektiva umjetnika s poteškoćama u učenju. Sve fotografije za ovo izdanje Voguea snimila je Adama Jalloh, a pet zvijezda njegove naslovnice su;

Predavačica, spisateljica, izvršna direktorica i urednica savjetnica Sinead Burke.

 | Autor: Vogue Vogue

Glumica Selma Blair javno je više puta govorila o svojoj borbi s multipla sklerozom, a za Vogue se slikala sa štapom bez kojeg ne može hodati. 

 | Autor: Vogue Vogue

Ellie Goldstein, model sa sindromom Down: "Ako želite raditi sa mnom, morate raditi sa svime što ja jesam".

 | Autor: Vogue Vogue

Justina Miles, gluha prevoditeljica američkog znakovnog jezika, potpisivala je stihove za TV gledatelje s oštećenim sluhom u poluvremenu Rihanninog Superbowl nastupa ove godine.

 | Autor: Vogue Vogue

Crni transrodni model u invalidskim kolicima Aaron Rose Philip. Bio je prvi model s fizičkim invaliditetom kojeg je zastupala velika agencija 2018.

 | Autor: Vogue Vogue

 

Photo: Vogue

Komentari 0