Moda

Vera Wang: Miljenica hollywoodskih mladenki

Njeno ime blista na nebu iznad istočnog New Yorka. Njezine vjenčanice oblače sve one djevojke koje i prije vjenčanja drže do svog imena, a njene večernje haljine opravdavaju postojanje crvenog tepiha. Predstavljamo vam Veru Wang, koja za sebe kaže da je prije Parižanka nego Njujorčanka...

Sharon Stone, Jennifer Lopez, Uma Thurman, Victoria Beckham, Jennifer Garner, Mariah Carey ... Lista je poduža, teško je nabrojati sve holivudske zvijezde koje su se udale u bajkovitim kreacijama njujorške kraljice mode Vere Wang.

 | Autor: verawang.com verawang.com

Pošto je osvojila Ameriku svojim linijama vjenčanica i večernjim haljinama, sada pažnju privlači svojom prêt-à-porter linijom. Njezina zimska kolekcija ovoga puta homage je slikaru Van Dongen, tako da modeli odišu ekspresionističkim bojama i poetskim dodacima.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Djevojka iz visokog društva

Vera Ellen Wang rođena je 27. lipnja 1949. u New Yorku. Njezin otac Chanhg Ching Wang, sin generala u kineskoj vojsci, nakon revolucije emigrirao je u Ameriku. U novoj domovini brzo se probio u svijetu biznisa, pa je njegova kći Vjera odrasla kao tipična Njujorčanka iz visokog društva. Živjela je na Park Avenue i pohađala prestižnu školu Chapin za djevojčice iz "dobrih obitelji". Kao dijete sanjala je o tome da postane uspješna klizačica, ali su se ti snovi raspršili kad nije uspjela ući u američki tim za zimsku olimpijadu 1968. godine. Tijekom svog "klizačkog razdoblja" otkrila je talent za kreiranje odjeće, još kao osmogodišnja djevojčica skicirala je suknjice kakve bi voljela da nosi na natjecanjima.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Svoju prvu Hermes torbu dobila je već sa 16 godina, pa ne čudi što je tako rano postala modna ovisnica. Njezin otac inzistirao je da upiše pravni fakultet, a nakon što je odbila njegov savjet, uskratio joj je daljnju financijsku pomoć. Na kraju je kao kompromis studirala povijest umjetnosti na koledžu Saint Lawrence, potom na njujorškom fakultetu Columbia i pariškoj Sorboni.

Vera objašnjava što je to što ju je privuklo modi: Svakako, vodila me je strast prema modi. Potreba da žena mijenja izgled pomoću frizure, šminke, haljine ... Oduvijek sam se bavila modom - kad sam bila mala, u svakom broju L'Officiele odabrao bih sebi odijelo; bila sam luda za tim časopisom. Moja majka je u to vrijeme bila veoma otmjena i moderna. Ona je razumjela i voljela Saint Laurenta više od ostalih. Ona me je svemu naučila. U Parizu sam provela trećinu svog vremena učeći i kupujući tako što sam promatrala ljude na ulici. To utječe na formiranje ukusa u svakom smislu.

Kao studentica, preko ljeta je radila u butiku Yves Saint Laurent na Aveniji Madison, gdje su je već poznavali i kao dobru mušteriju. Tamo je upoznala i Frances Stein, modnu urednicu američkog Voguea, koja ju je, prepoznavši njezinu strast prema odjeći, nagovorila da dođe na razgovor za posao u tom magazinu.

Opsesivna kupoholičarka

Brzo je privukla pažnju nadređenih jer je sve znala o odjeći. To i nije čudno jer je obožavala kupovati odjeću i nije se sramila to priznati.

"Pretjerujem u kupnji odjeće i nakita. Imam čitave zbirke. Ponekad kupim stvari koje nikad ne nosim. Ima tu nečeg umjetničkog. Kad god negdje idem, prije nego što počnem da se spremam, dugo razmišljam o tome da se ne ponavljam, jer Oprah Winfrey uvijek snimi što sam obukla. Gotovo da mogu otvoriti vlastiti butik Hermes ... Imamo asistenta koji za nas kupuje upravo u tom butiku, ali se on upravo sprema za mirovinu. U Hermesu je moj otac kupovao svoje remene i futrole za naočale, a majka je tu kupovala kožnu galanteriju i sve svoje torbe ", objašnjava Vera svoje kupoholičarske nagone.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Nakon 16 godina rada u magazinu Vogue, Vera se odlučila za rad kod dizajnera. Odmah je dobila ponudu od legende njujorške visoke mode Jeffreya Bina. Bila je oduševljena jer je oduvijek cijenila 7 umjetnički senzibilitet, ali kad je sve dogovoreno, dan prije nego što je trebala početi raditi u njegovom studiju, dobila još primamljiviju ponudu: raditi za Ralpha Laurena. Kod Ralfa je dobila priliku da dizajnira modne dodatke, a potom i njegovu sportsku liniju.

Haljine za vjenčanja

Kada je Vera napunila 40 godina, otac joj je predložio da se okuša kao samostalni dizajner. On je kao pravi biznismen dobro proučio tržište i Veri predložio da kreira vjenčanice. U modnom svijetu, osim dizajnera visoke mode, nitko nije kreirao vjenčanice. Haljine za vjenčanje su bile ili previše obične, ili preskupe čak i ženama koje su imale dovoljno novca. Dior, Chanel, Valentino ili Lacroix vjenčanica koštaju najmanje 100.000 dolara, a djevojke koje vole modu i mnogo troše na prêt-à-porter, ipak ne mogu priuštiti takav ekstravagantan trošak.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ostalo je povijest. Vera Wang je 1990. godine otvorila svoj prvi salon vjenčanica u njujorškom hotelu Carlyle i vrlo brzo se proslavila. Uskoro su i žene koje su mogle priuštiti čak i odjeću visoke mode, poput holivudskih zvijezda, počele od nje naručivati vjenčanice.

Holivudske zvijezde njezine modele nisu birale samo za vjenčanja, nego i za glamurozne događaje, kao što je dodjela Oscara. Holly Hunter je 1994. godine dobila svoju zlatni statuetu za ulogu u filmu "Klavir" odjevena upravo u njenu kreaciju. Među modnim sladokuscima najzapaženija kreacija Vere Wang na Oscarima svakako je haljina boje breskve koju je nosila Charlize Theron 2000. godine. Mnogi se još sjećaju Keire Knightley i Michelle Williams u njezinim raskošnim toaletama na dodjeli najznačajnijeg filmskog priznanja 2006. godine.

Širenje modnog carstva

Nakon što je polako ali sigurno izgradila svoje carstvo vjenčanica, počela je dizajnirati i prêt-à-porter kolekcije, ali posao širi i na cipele, parfeme, naočale, pa čak i na posuđe i namještaj.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Morala sam prekinuti proizvodnju prêt-à-porter odjeće pošto je u javnosti bio loše prihvaćen. To je bilo frustrirajuće, ali naprosto nije bio pravi trenutak za to. To vrijeme sam iskoristila tako što sam bez pritiska eksperimentirala s materijalima, krojenjem, šavovima. Nismo predstavljali tu liniju četiri godine i onda sam njom nedavno osvojila nagradu CFDA (nagradu udruženja modnih dizajnera Amerike) za najboljeg dizajnera ženskih kolekcija, objašnjava Vera. Nakon modnog Oscara, kako nazivaju nagradu CFDA, prošle godine je dobila i nagradu za životno djelo, koja nosi ime Andre Leon Talley, a dodjeljuje je Savannah koledž za umjetnost i dizajn. Vera Wang nastavlja s novim uspješnim poslovnim potezima: nedavno je potpisala ugovor s trgovačkim lancem Kohl 's, pa se u njihovim buticima, namijenjenim kupcima skromnijih platežnih mogućnosti, prodaje linija Simply Vera. Uz toliko različitih linija, pitanje je gdje Vjera nalazi inspiraciju: Pariz me uvijek inspirira, to je grad u kojem se o modi razmišlja do najsitnijeg detalja. Parižanima ništa ne može promaknuti. Divim se njihovoj strasti prema modi. U Francuskoj nećete naći ništa drugo do stil i kvalitetu. Umjetnost mi također predstavlja veliki izvor inspiracije. Način na koji se ljudi pokušavaju se izraze je ono što me u modi interesira.

Photo: Getty Images

Komentari 0