Moda

Veliki povratak modnog klasika: polo majica ponovno na pistama

Kao da je postalo pravilo da se svake godine po jedan modni klasik vrati na piste u novom ruhu. Ove godine tako je s polo majicama, pa je tako obožava Stella McCartney ali i Alexander Wang

Priču o polo majicama prije nešto više od 80 godina započeo je legendarni René Lacoste, a od kada su dio "stalne postave" kod Tommya Hilfigera i Ralpha Laurena, ne čudi da su omiljeni odjevni komad čija popularnost se ne smanjuje. Kao što joj samo ime kaže, polo majica je dizajnirana s ciljem nošenja na terenima za igranje pola. Već nakon godine dana „probe“, pamučna majica s kragnicom postala je standardni dio opreme u privatnim klubovima. Ubrzo je postala i dio školske uniforme, a na teniske terene stigla je zahvaljujući upravo Renéu Lacosteu. U polo majicama je René igrao tenis jer su bile udobnije od klasičnih majica s dugim rukavima, u kojima su na teren izlazili drugi igrači, a masovna proizvodnja započela je desetak godina kasnije, 1933. Kao svaki pravi modni klasik, izdržala je promjenu modnih trendova. Pa je 40-ih je bila sportska, 50-ih holivudski elegantna, 60-ih prepuna psihodeličnih boja, 70-ih u hippijevskom stilu, 80-ih u jarkim bojama, 2000-ih od eko-materijala, dok su u zadnje vrijeme one "platforma" za društveni aktivizam. Ovogodišnji veliki povratak polo majica teško je staviti u jednu ladicu. Od hippijevskih Fendijevih majica do futurzima na reviji Alexandra Wanga i Stelle McCartney u čijim ćete modelima biti spremni za svemirski brod, a ne za golf terene, dizajneri su se definitivno potrudili dati novi sjaj majicama s kragnicom.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Što se kragnica tiče, one, kao glavno obilježje polo majice, ove sezone zauzimaju jedan posve drugi oblik. Pa tako Steve J and Yoni P predlažu "zgužvanu kragnu" za rozoj haljinici, a J.W. Andersonova verzija potpuno je romantična pa je dodao i, ljeti nezaobilazne, volane. Osim ovih, za proljeće i ljeto polo majice smo mogli vidjeti i u kolekcijama Chanela, Balenciage, Proenza Schouler... Za razliku od njih, vječni Ralph Lauren i dalje se ipak drži klasike, što i priliči ovim majicama, no, poželite li nešto ipak malo drugačije pogledajte što nudi Balenciaga. Njihove polo haljinice neodoljivo podsjećaju na retro modele koje biste mogli vidjeti na teniskim teretnima 60-ih godina, ali upotreba materijala, boje i geometrijski uzorak, udahnuo im je potpuno novi život.

 | Autor: asos asos

I high street brendovi, poput Topshopa, ne kriju svoju ljubav prema ovim vječnim majicama, a predlažu uzorak, uzorak i samo uzorak, pa njihove majice izgledaju poput popularnih tapeta u 80-ima, i to na najbolji mogući način! Nosite ih na glamurozne ili pencil suknje, "causal" traperice, visoke potpetice ili tenisice, uz metalik i životinjski uzorak ili cvjetiće, jer s ovim modnim klasikom ne možete pogriješiti. (Jedino ako ne podignete kragnu.)  

Photo: Getty Images

Komentari 0