Moda
1/15

Opet se nosi isprani traper

Traper je jedan od onih komada koji će uvijek biti aktualan te će se uvijek u nekom obliku provlačiti kroz modu. Kada govorimo o konkretnim traper komadima, najpoznatiji su traperice. Ono što se mijenjalo kod njih su kroj i visina struka, pa dok smo jedno vrijeme nosili samo one iznimno niskog struka i ekstra skinny modela, s povratkom 80–ih vratio se visoki struk i malo širi kroj. Na temu trapera popričali smo s Martinom Tompić, dizajnericom brenda Cycle ReCycle.

Martina Tompić, model i dizajnerica koja se skriva iza brenda Cycle ReCycle, a koji vješto oživljava retro vremena, pogotovo duh 80-ih, veliki povratak istih, objasnila je na sljedeći način:

 | Autor: Cycle ReCycle Cycle ReCycle

Pretpostavljam da su dizajneri već sve izmislili pa sad vraćaju prošla vremena, neke trendove iz prošlosti, a pokazalo se da je oživljavanje hipi - punk - retro stila itekako uspješno. Tako su i buvljaci postali trendi shopping mjesta, kao i second hand dućani, a cure kopaju i po maminim i bakinim ormarima. Iz sezone u sezonu, na modnim pistama, možemo vidjeti koju su eru dizajneri oživjeliTako je grunge bio popularan neko vrijeme, pa se vratio rock i taj štih 80- ih, a hipi stil ne izlazi s polica dućana već neko vrijeme. Sve vrti u krug, zadnjih 5-6 godina, rekla bih. A rijetki su oni koji te stilove ''žive'' cijeli život i koji mogu reći da je to njihov istinski stil

 | Autor: Cycle ReCycle Cycle ReCycle

Traperice su u 80- ima bile broj jedan na top ljestvici omiljenih komada

Što se tiče samog trapera, Martina navodi kako su upravo traperice bile broj jedan na top ljestvici omiljenih komada. Ističe kako su traperice, ali i svi ostali tipovi hlača visokog struka obilježili to doba. Što se tiče boja i uzoraka, tu zaista nije bilo pravila, a što se tiče kroja, nosile su se uske, mrkva traperice ili one baggy. Nosile su se i vruće hlačice od trapera, a njih su krasile zakovice i lanci. Dečki su također nosili ultra pripijene hlače visokog struka. Bilo je jako IN nositi  isprane traperice. One su se dobivale tehnikom zvanom acid pranje trapera koja je materijalu davala izblijeđen ili zamrljan izgled, a nosile su se i poderane traperice, koji su i danas apsolutni hit. Danas se također nosi baggy model i to ne samo na tenisice, nego i na štikle. Popularizirale su ga zločeste pop cure poput Rihanne, dok su tamne traperice, prihvaćen komad i na radnom mjestu. Traper danas nije samo rezerviran za streetstyle, nego i za modne piste i velike modna imena poput Stelle McCartney, Kenza i Michael Korsa

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Iako se radi o zahvalnom materijalu koji je prilagodljiv različitim tipovima građe, a vole ga i različite dobne skupine, traper je nekako uvijek bio najpopularniji među mlađom generacijom.  Danas, traper ne poznaje granice. Jednako ga vole i mlađi i stariji, a nose ga sve dobne skupine. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Što morate znati ukoliko želite vjerno oživiti 80- e u svom stylingu

Ako želite vjerno oživiti 80- e u svom stylingu, morate znati sljedeće. Nosili su se obični ili preveliki krojevi jakni i prsluka od trapera. Boja koja je  prevladavale bila je svijetloplava ili acid wash. Bilo je i traper jakni šišmiš rukava, uglavnom od svijetloplavog trapera, koje su se nosile uz kombinacije od pastelnih džempera u nježnim bojama do isparanih majica ili kariranih košulja. Najčešće su se nosile duge traperice od svijetlog trapera visokog struka koje je svatko nosio na svoj način: zavrnutih nogavica, s našivenim prišivcima, s potrganim dijelovima, s maramama svezanim oko nogu ili u struku u vidu remena. Svatko je davao mašti na volju. Prsluci od trapera su bili poput platna za slikanje. Većina je nosila obične plave prsluke dok su ih neki ukrašavali raznim detaljima ili ih nosili preko kožne jakne.

 | Autor: Cycle ReCycle Cycle ReCycle

Danas se po dućanima, takvi prsluci mogu vidjeti sve češće, ali u modernijoj i ublaženoj verziji. Glavno obilježje tog vremena svakako je bio styling koji se sastojao od svijetloplavih traperica visokog struka, bijele majice kratkih rukava i bijelih tenisica. No, kako u to doba zaista nije bilo pravila, traperice su se nosile i na sakoe. U tom slučaju odavale su skroz drugačiji dojam. Neki bi pak odabrali skroz opušten izgled, u vidu traper kombinezona u pomalo radničkom looku. Danas se taj stil također nosi u pomalo ublaženoj verziji, nije sve toliko naglašeno i toliko hrabro kombinirano. 

 | Autor: Cycle ReCycle Cycle ReCycle

Iako su nam glavni street style brendovi poput H&M-a za jesen/zimu 2014/2015. pripremili šarmantne retro modela traperica koji neodoljivu podsjećaju na one iz 70- ih i ponajviše 80- ih, popularizaciji traperica  svakako će pridonijeti i serija "Crno bijeli svijet", koja kreće na televizijskim ekranima.

Više slika pogledaj u galeriji...

Više o trendovima iz osamdesetih saznaj ovdje..

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0