Moda 18. travnja 2014.

Vedrana Jelušić Kašić: ''Volim vidjeti ljude koji nose svoj stil s lakoćom''

Žarko Bašić/Pixsell.
1/7

Direktorica hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj rođena je Splićanka, školovana po cijelom svijetu. Italija, Austrija, SAD Engleska samo su neke od zemalja u kojima je Vedrana usavršavala svoje poslovne vještine.

 „Bankarica s međunarodnim iskustvom“  kako je mediji često nazivaju, provela je neko vrijeme u Londonu također kao dio EBRD-ovog tima, no vratila se u Hrvatsku po nove poslovne izazove. Kada je riječ o poslovnom stilu, a da pri tome ne mislimo na modu, Vedrana je na glasu kao „oštra“ suradnica koja uvijek kaže ono što misli.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

Kažu vaši suradnici da ste stroga šefica. Slažete li se s tom tvrdnjom?

Bankarstvo samo po sebi zahtijeva jasnoću i preciznost kao i dobre socijalne vještine, posebno u odnosu s klijentima. Vjerujem da se takav dojam stječe zbog odgovornosti koju imam prema svom poslodavcu i zemlji u kojoj radim te trudu da se posao što bolje napravi.

Jesu li financije još uvijek pretežno „muški“ posao?

Taj je doživljaj vrlo individualan. Važna je prilagodljivost i socijalna/emotivna osjetljivost. U poslu je vrlo bitno prepoznati komplementarnost vještina te ih timski upotrijebiti. Ako gledamo statistički, u financijskom sektoru radi 70 posto žena, iako ih je mnogo manje na visokim menadžerskim pozicijama.

Recite nam nešto o BAS programu EBRD-a, kojim se financiranju i poduzetnice.

BAS program podržava razvoj malog i srednjeg poduzetništva pružanjem profesionalnih poslovnih savjetodavnih usluga, često bespovratno subvencioniranih. U sklopu inicijative Women in Business pružili smo financijsku potporu 49 tvrtki u Hrvatskoj. Također, više od 130 žena poduzetnica unapređivalo je svoje vještine, od osnovnih poslovnih alata do sofisticiranih marketinških, dok ih je 12 sudjelovalo u mentorskom programu Cherie Blair Foundation, koji im je omogućio kontakt s iskusnim međunarodnim poduzetnicama.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

Putujete često poslovno. Gdje najčešće?

Obično putujem jednom do dvaput mjesečno u središnjicu EBRD-a u Londonu. Idući tjedan putujemo za Split i Šibenik posjetiti postojeće klijente te razmotriti nove projekte. Na prethodnoj poziciji regionalne koordinatorice za središnju i jugoistočnu Europu putovanja su bila češća jer sam iz Zagreba vodila i koordinirala projekte u sektoru hrane, pića i maloprodaje u 11 zemalja. Suradnja s kolegama u Bosni, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj me posebno veselila.

Putujete li i privatno često?

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell Volim putovati, pa ukoliko poslovne i privatne obaveze dopuste rado otputujem. Nekad do Istre, Mljeta, nekad do Slovenije, ovisno o godišnjem dobu. Prije par tjedana posjetila sam mamu u Splitu i napravila đir po Bačvicama.  

Koja vam je najdraža destinacija koju ste do sada posjetili?

Sveta Lucija, malena država i otok u Malim Antilima. Posjetila sam je kao studentica na poziv svoje drage kolegice s kojom sam studirala međunarodnu  ekonomiju i financije na Brandeis sveučilištu u Americi. Boravila sam kod njene obitelji u glavnom gradu Castries. Upoznala sam njene prijatelje koji su mi otkrili predivna mjesta na otoku. Posebno se sjećam Pitons – planinskih vrhova koji su zaštitni znak St. Lucie, plaže Jalousie u podnožju Pitons, Soufriere sa svojim sumpornim vrelima, raskošnim botaničkim vrtovima i vodopadima. Tad sam prvi put jela kuhane banane umjesto krumpira i pila kokosovo mlijeko.

Ima li neka destinacija koju biste rado posjetili, a još niste?

Aljaska - koju doživljavam kao zemlju divljine i netaknute prirode. Posebno bih voljela posjetiti jezero Clark omeđeno sa tri planinska lanca. Unutar parka su i dva aktivna vulkana, Iliamna i Redoubt, kišna šuma, desetak glečera, stotinu vodopada.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

Živjeli ste i radili u Londonu. Volite li više život u velikom gradu ili vam je Zagreb po mjeri?

Obiteljski život puno je lakše organizirati u Zagrebu i djeca puno slobodnije odrastaju, što je i bio jedan od glavnih poticaja za povratak iz Londona. London pak nudi više mogućnosti za obrazovanje kao i razne specijalizacije koje privlače mlade širom svijeta. Poslovni život svakako je izazovan i dinamičan prvenstveno  radi raznolikosti ljudi i profesija s kojima surađujte. 

Volite li modu? 

Volim vidjeti ljude koji nose "svoj" stil s lakoćom, bilo da se radi o klasičnom ili ležernijem odijevanju.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell Kako kupujete, planski ili stihijski? Kupujete li češće u inozemstvu ili u Hrvatskoj?

Za sebe kupujem planski, dok za obitelj i prijatelje često kupim neku sitnicu "u prolazu" neovisno gdje sam. 

Koje dizajnere najviše volite (ako imate uopće favorite)?

Za večernju haljinu vjerojatno bih odabrala Lineu Exclusive, iako u načelu ne biram odjeću prema dizajneru već prema modelu i kvaliteti tkanine. Međutim, ukoliko nađem neki model određenog brenda koji mi dobro pristaje rado se vratim pogledati ukoliko imaju još nešto zanimljivo. 

Kako provodite slobodno vrijeme? Bavite se nekim sportom?

Ovisno o obavezama i raspoloženju. Volim prirodu i šetnje, azijsku i domaću kuhinju, film i kazalište, mjuzikle u Londonu, dobru knjigu, posebno Halila Džubrana. Kao mlađa bavila sam se karateom, natjecala se, sad više ne, iako borilačke sportove jako volim.

Imate li hobije?

Volim uzgajati cvijeće.

Što biste ponijeli sa sobom na pusti otok?

Nekoliko dobrih muzičkih CD-ova za različita vremena. 

Komentari 0