Moda 23. lipnja 2022.

Već je 50 godina u prodaji, ali žene i dalje masovno kupuju ovu haljinu

Sarah Jessica Parker
Profimedia.
  • Diana Dress, haljina na jedno rame i s naborima na prednjici nastala je 70-ih godina kao djelo njujorške dizajnerice Norme Kamali
  • Ili je točnije reći remek-djelo, jer kako nazvati modni komad koji se već 50 godina rasprodaje u tisućama komada tjedno?
  • Usto je i jedna od napristupačnijih dizajnerskih haljina s cijenom od, otprilike, 2000 kuna
  • Obožavaju je i zvijezde i 'obične' žene, a kad ju je Sarah Jessica Parker nedavno odjenula u seriji I tek tako, dobila je titulu 'Carrie Dress 2.0'

Ova haljina definitivno ima svoju priču. Dizajnirana je 70-ih godina prošlog stoljeća, već je pola stoljeća omiljena u svijetu mode što je postignuće kojim se ne mogu pohvaliti brojne haljine niti brojni dizajneri. Stvorila ju je dizajnerica Norma Kamali 70-ih godina, a još jedan blistavi trenutak doživjela je i s nedavnim lansiranjem nastavka Seksa i grada, serije I tek tako.

Da, mnogo se pričalo tada o okupljanju starih prijateljica, zašto Samanthe više nema u seriji, no u modnom smislu naslove nisu zauzele neke Carriene cipele nago jednostavna plava haljina na jedno rame. Naravno, nosila ju je Sarah Jessica Parker, nakon čega je haljina Norme Kamali dobila titulu "Carrie Dress 2.0“.

Sarah Jessica Parker | Autor: Profimedia Profimedia

Look koji je Carrie nosila u I tek tako 

Dugo očekivani povratak ne samo serije već i Carrieinih modnih kombinacija uvijek privlači pozornost, ali ova haljina pomalo je drukčiji slučaj. Već je pola stoljeća omiljena u svijetu mode i dandanas se još uvijek prodaje u tisućama primjeraka tjedno; gotovo uvijek se rasproda rekordnom brzinom svaki put kada se zaliha dopuni. Poznavajući Carrieinu strast za odjeću i osjećaj za modni trenutak, nije iznenađujuće što je kostimografski tim serije odlučio da mora odjenuti i ovaj kultni komad.

Ashley Graham | Autor: Profimedia Profimedia

Ashley Graham odjenula je svoju Diana Haljinu na Savage x Fenty show

No, ne računa se samo Sarah Jessica Parker kao celebrity fan Norma Kamaline Diana haljine (da, to joj je službeno ime, Diana Dress). I druge poznate dame od članica obitelji Kardashian do Alessandra Ambrosio i Ashley Graham su se odlučile tijekom posljednjih godina za njezin uvijek laskavi kroj. Da ne spominjemo brojne modne urednice i influencerice koje nose haljinu, dokazujući koliko može biti svestrana. 

Alessandra Ambrosio | Autor: Profimedia Profimedia

Alessandra Ambrosio sjajno nosi bijelu verziju Diana haljine 

Dizajn je od 70-ih doživio nekoliko izmjena, uključujući dodavanje unutarnjeg steznika (malo komplicirano za odjenuti, ali vrlo laskavo za figuru i mnogo veći izbor tkanina, ali je osnovni dizajn ostao isti. Sada se može Diana haljinu kupiti u midi i mini duljini, te u raznim bojama, točnije nevjerovatnih 31.

Diana dress, dizajnerica Kamala Harris | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome S lijeva na desno: zlatna Diana haljina (1320 kn); svijetlo plava Diana haljina (1900 kn); Diana haljina boje fuksije (1455 kn)

Cijena se kreće oko 1800, 2000 kuna, ovisno o modelu što Diana haljinu stavlja među pristupačnije dizajnerske haljine. A budući da je riječ o bezvremenskom dizajnu koji funkcionira za mnoga događanja, od maturalne večeri i rođendanske proslave do savršenog stila za gošću na vjenčanju ili na dočeku nove godine, cijena je - razumna. 

Diana dress, dizajnerica Kamala Harris | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

 

S lijeva na desno: bordo Diana haljina (1900 kn); crna poluprozirna Diana haljina (1900 kn); satenska plava Diana haljina (1640 kn)

Ova je haljina uistinu izdržala test vremena i popularnost joj samo raste otkad smo je vidjeli i na Carrie tako da je komad za koji žene vjerojatno neće požaliti što su dale novac. Stvorila ju je Norma Kamali, Njujorčanka koja se na Fashion Institute of Technology školovala za ilustratoricu. Prvi je butik otvorila 1969. i postala poznata po liniji odjeće od prave padobranske svile i uvođenju inovacije, trakica čijim povlačenjem se mogla prilagoditi dužina i širina odjeće. 

Norma Kamali | Autor: Profimedia Profimedia

Kamali je dizajnirala i jednodjelni crveni badić koji Farrah Fawcett nosi na ikoničnom posteru iz 1976., a danas se nalazi u Smitsonian nacionalnom muzeju američke povijesti.  Bila je među nekolicinom dizajnera koji su krajem 70-ih poplarizirali nošenje jastučića za ramena što je u ženskoj modi 80-ih rezultiralo velikim trendom predimenzioniranih ramena. Bila je prva dizajnerica koja je otvorila online trgovinu na eBayu, njezini su radovi izloženi u Metropolitan muzeju, a Norma ne miruje ni danas, u kasnim 70-ima. I da, njezina Diana haljina i danas se itekako nosi.

]

 

Komentari 0