Moda

Vanilla girl, kaubojka na moru, nova gotika... Modni stilovi koji su drmali 2023.-om

  • Znamo da je stil više od modnog izričaja, on je način na koji kreiramo identitet i predstavljamo se svijetu
  • Ova je godina donijela pregršt novih stilova, ali je i obnovila neke stare dodijelivši im novo, privlačno ime
  • Vanilla girl, hyper feminine, dark akademia… Donosimo svu raznolikost stilova koji su obilježili ovu godinu

Ova je godina zaista bila kao i srednja škola u američkim filmovima - prostranstvo stilova i vrsta estetike. 
Svatko tko ima društvene mreže barem je jednom naišao na pojmove "vanilla girl", "coconut girl" i slično. Možemo primijetiti i da društvene mreže, a posebno TikTok, vole dodjeljivati ovakva maštovita imena nečemu što je poznato od davnina dajući novi izričaj starome stilu. U nastavku donosimo presjek estetika koje su obilježile ovu godinu, a ti pitaj frendicu kojoj pripadaš! 

Anastazija Makjanić Možda vas zanima Francuska kapa = francuski chic. Inspriraciju kako je nositi potražili smo kod modnih influencerica Rubrika Moda Moda

Vanilla girl

Obzirom na to da su ovu godinu obilježili lagani makeup i neutralni tonovi, smatramo da je Vanilla girl prva na redu. Vanilla girl estetika temelji se na jednostavnosti i minimalizmu. Ova estetika sa sobom donosi suptilne nijanse, pastelne boje i meke teksture. Odjeća mora biti udobna, ali sa sobom nosi dozu profinjenosti, tako da vanilla girl uvijek izgleda otmjeno, čak i u casual odjeći. Uobičajeni elementi u njezinom ormaru uključuju jednostavne majice, džempere, kardigane i bijele tenisice, kosa joj je često podignuta velikom kompčom i uvijek izgleda kao da se previše ne trudi.

 | Autor: Instagram @hannaschonberg Instagram @hannaschonberg Foto: Instagram @hannaschonberg

Old money

Obzirom da je ovu godinu obilježio povratak "vintage" stila koji naglasak stavlja na bezvremenske, elegantne komade, nije čudo da je old money stil uvelike zaživio. Old money stil preferira umjerene i klasične opcije te zrači kvalitetom koja ima svoju (visoku) cijenu. Stoga su njegovi prepoznatljivi komadi: komadi od kašmira, elegantni kaputi i sakoi, tanki remeni, diskretne boje poput bež, bijele, smeđe i crne, kvalitetni satovi, jednostavni nakit, elegantne torbe i cipele od prave kože. Naziva se i stilog "tihog luksuza" jer je logotip često suptilan pa ovaj stil uvijek djeluje primjerenim i sofisticiranim. 

 | Autor: Instagram @izakova Instagram @izakova Foto: Instagram @izakova

Mermaid core 

Mermaid core prepoznatiljivi je ljetnji stil koji se oslanja na morske elemente i naglasak stavlja na slavljenje ženstvenosti. Mermaid core moda često uključuje svjetlucave i reflektirajuće tkanine koje podsjećaju na svjetlost pod vodom. Šljokice, perlice, duge suknje koje podsjećaju na rep sirene i pastelne nijanse glavne su karakteristike ovoga stila.

 | Autor: Instagram @victoriawaldau Instagram @victoriawaldau Foto: Instagram @victoriawaldau

Coastal cowgirl

Kad smo već kod stila "Male sirene", moramo predstaviti i "kaubojku na moru" koja crpi inspiraciju iz Disneyjeve 'Male sirene' i Priče o igračkama, spajajući Arielin mermaid stil i Jessiein kaujbojski stil. Castal girl tako kombinira elemente klasičnog kaubojskog stila poput prepoznatiljivih čizama, remena s velikim kopčama, traperica, ali odrezanih, kaubojskih šešira i kožnih detalja s tipičnim elementima prethodno opisanoga mermaid stila (šljokice, perlice, volani...). 

 | Autor: Instagram @negin_mirsalehi Instagram @negin_mirsalehi Foto: Instagram @negin_mirsalehi

Nova gotika

Da razbije paletu svijetlih boja, stil koji je također iskočio ove godine je dark academia, nova gotika ili koledž gotika. Paleta boja ovoga stila obuhvaća tamnije nijanse, prvenstveno crne, a zatim i zelene, bordo i sive te nas tako odvodi u turobnu atsmoferu, sličnu onoj iz serije Wednesday. Naravno da je Jenna Ortega stoga bila glavni primjer te nove gotike. Odjeća obično uključuje klasične komade poput kaputa, kožnih jakni, košulja s visokim ovratnikom, suknji, prugastih uzoraka, visokih čarapa i često je inspirirana odjećom iz viktorijanskog i edvardijanskog doba.

 | Autor: @jennaortega @jennaortega Foto: Instagram @jennaortega

Hyper feminine 

Još jedna suprotnost dark academia stilu je superženstveni stil iliti hyper feminine. Suknje, haljine, bluze s volanima, čipka, perje i detalji poput mašni i biserja neizostavni su dio ovoga stila. Boje se često kreću od pastelnih do živih nijansi, naglašavajući živopisnost i toplinu. Kao što sam naziv kaže, ovaj stil slavi ženstvenost pa je tako često popraćen valovitom kosom i snažnijom šminkom: rumenilo, crveni ruž, uvijene trepavice..., a modni komadi ističu obline i otkrivaju kožu na pravim mjestima.

 | Autor: Instagram @negin_mirsalehi Instagram @negin_mirsalehi Foto: Instagram @negin_mirsalehi

Ballet core

Ballet core još je jedan stil koji slavi ženstvenost i nježnu, najčešće ružičastu boju. Prava ikona ovoga stila je Hailey Bieber sa svojim poznatom "sleek" frizurom i glazed donut manikurom. Ovaj stil tako odlikuju nježne boje, ružičasti obrazi i lepršavi stil. Krenuo je prvenstveno iz makeupa, ali se premetnuo i u modni stil, s lepršavim suknjama od tila, bijelim najlonkama i balerinkama.

Hailey Bieber | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Foto: Instagram @haileybieber

Možda vas zanima Izdvojili smo najljepše modele cipela na petu za glamurozan doček Nove godine Rubrika Moda Moda

 

Photo: Instagram@alexaaisabel

Komentari 0