Moda

Urbane viktorijanke zavladale su ulicama

Jedan od najzastupljenijih trendova koji smo mogli vidjeti na ovogodišnjim revijama je povratak viktorijanskog doba. Romantična je čipka ovdje neizostavna, bilo na visokim ovratnicima ili rubovima bluza. Uz nju kolekcije su prepune volana i voluminoznih kreacija.

Melankoliju i eleganciju crne čipke u viktorijanskoj izvedbi u kolekciji za proljeće prepoznao je i Riccardo Tisci, koji ju je za Givenchy provukao kroz nešto modernije doba. U sličnom tonu su i Altuzzarine haljine s visokim prorezom i Valentinova čipka koja ide do poda, a glamurozni su i novi načini interpretacije ovoga legendarnog materijala. Čipkaste haljine Oscara de la Rente dostojne su kraljica, tako da ovaj stil definitivno nije za djevojke koje vole minimalizam ili basic odjevne komade. Dakle, visoki ovratnici, volani na rukavima i drugi kraljevski detalji vladaju pistama i ulicama, a na vama je samo da od ovog trenda napravite nešto za sebe. Ne brinite se, ne morate izgledati kao da se spremate na kakav festival za ljubitelje srednjovjekovnog doba, dizajneri i high street brendovi pobrinuli su se da je odjeća ipak prikladnija ovom stoljeću. Omiljeni brend svih ljubiteljica avangarde DSquared2 ove sezone pobrinuo se da vam ne nedostaje upečatljivih haljina za izlaske. Mini modeli dugih rukava s visokim ovratnikom ukrašenim volanima san su svake partijanerice, a za romantičnu klasiku zaslužan je Erdem.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Metalik midi haljine s čipkom, volanima i visokim ovratnikom možda zvuče kao kič, ali one to, naravno, nikako nisu. Gucci vam donosi još metalik inspiracije. Prozirne duge haljine sa svjetlucavim cvjetićima sve su što će vam trebati za ljetne večeri, a ako su vam Guccijeve haljine ipak malo preskupe, predlažemo da pogledate što nude high street brendovi. Zara, Mango i H&M prepuni su romantičnih “statement” komada koji jedva čekaju biti dio vašeg ormara. No kako je sve počelo? Viktorijansko je doba zapravo najrevolucionarnije razdoblje u modi, a trajalo je za vladavine kraljice Viktorije od 1837. do 1901. U europskoj modi pedesetih godina 19. stoljeća nosile su se široke suknje s krinolinama i korzetima te predimenzioniranim pufastim rukavima. U tom je periodu nastala i poslovna muška odjeća.

Mami nas jer izgleda poput donjeg rublja

Privlači nas moda koja ima povijest, stari život i romantična je, tako je dizajner Lorenzo Serafini opisao trenutačnu atmosferu u modnom svijetu. - Ono što me privlači kod viktorijanskog stila su slojevitost i struktura odjeće. Tradicionalni simboli ženstvenosti ovdje su posebno istaknuti korzetima i strukiranim jaknama - kaže. Možda ono što najviše mami kod ovakvog stila odijevanja je što odjeća neodoljivo podsjeća na delikatno rublje. Posebna pažnja u viktorijanskoj modi posvećuje se gotičkim detaljima. Crna je uvijek aktualna i s njom ne možete pogriješiti. U to su nas uvjerile i brojne trendseterice, ali i dizajneri koji ne odustaju od ovoga vječnoga klasika. Haljine Veronique Branquinho savršeno opisuju gotički glamur u crnom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Visoki čipkasti ovratnici i jednostavan lepršavi kroj daju ovim haljinama mogućnost da se nose na bezbroj načina. Jeftinije verzije ovakvih komada potražite u H&M-u i Mangu, u kojima haljine s čipkastim detaljima i volanima možete nabaviti i u “nude” varijantama. Kreacije s potpisom Alexandera McQueena naučit će vas kako volane nositi na malo drukčiji način. Ove mini haljine prepune su vijugavih materijala, a možete ih nositi i na traperice ako su vam ipak malo prekratke. Sve kombinirajte na gležnjače. Za hrabrije djevojke preporučamo korzete koji se nose preko basic majica i na uske suknje kao na fotografiji lijevo. Volite li nešto suptilniji pristup modi, odlučite se za jednostavne bluze s visokim ovratnicima i haljine s nešto “ublaženijom” čipkom i volanima.

U galeriji donosimo prijedlog za styling...

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0