Moda
1/13

Trska Jewellry - nakit za moderne ratnice

„Znala sam da ako u tom trenutku to ne pokušam, da ću se ostatak radnog vijeka pitati kako bi izgledalo da sam pokušala“, opisuje nastanak svog brenda Irina Turina, po struci profesorica psihologije koju je život spontano odveo u izradu nakita.

Tako je nastao Trska Jewellry čija se dizajnerica tijekom godine bavi nakitom, a ljeti i turizmom. „Uspijevam lijepo živjeti kombinirajući to dvoje“, otkrila nam je naša zanimljiva sugovornica. 

 | Autor: Privatno Privatno

Kada si se počela baviti izradom svojih proizvoda?

Čitavo vrijeme su kod mene prisutne dvije struje, jedna koja me vuče u umjetnost, dizajn, sliku, boju i druga koja je vezana uz moju struku, posao s klasičnim radnim vremenom i nešto čvršćim tlom pod nogama. Priča s nakitom počela je prije pet godina u vrijeme dok sam pisala diplomski iz psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon jednih konzultacija, hodala sam po ulici Ivana Lučića i nešto me taj dan vuklo u zgradu Pučkog otvorenog učilišta. Ušla sam i tamo su bili upisi za tečaj izrade suvremenog nakita. Tako je sve počelo. Nakon završene edukacije nabavila sam opremu i napravila prve radove.

 | Autor: Privatno Privatno

Što sve imaš u ponudi?

Sve od naušnica, ogrlica i narukvica. Postoje neke linije nakita koje su nastale prije pet godina i zadržale se sve do danas. To su naušnice u obliku krila Wings i ogrlica Mini Mal koja izgleda kao ravna linija. Par puta tijekom godine izbacim novu kolekciju. Ne vodim se previše godišnjim razdobljima, više mi je stalo da nakit bude nosiv neovisno o njima. Ovog proljeća imala sam suradnju s našom dizajnericom nakita Teom Momčilović koja radi iza brenda The All. Zajedno smo smislile i izložile kolekciju na Tjednu dizajna u Laubi. Dobile smo odlične reakcije i odlučile nastaviti suradnju. 

Kako je došlo do ideje da osnuješ brend?

Ideja da ću se izražavati rukama je oduvijek prisutna. Bilo je samo pitanje koji medij će to biti. Nakit se dogodio bez previše razmišljanja i pokazao se kao dobar izbor jer uključuje i stvaralački i primijenjeni dio.

 | Autor: Privatno Privatno

Što ti služi kao inspiracija?

Već je klišej reći da je to sve što me okružuje, no kad je to tako. Sve oko nas utječe na nas, nešto više nešto manje. Sljedeća je stvar kako mi tu okolinu procesuiramo. U pred-fazi stvaranja obično se okružim sa što više podražaja, izložbama, filmovima, informacijama s interneta, ljudima. Nakon toga puštam da se sve slegne, opažam što izlazi na površinu i onda biram što pretočiti u rad.

Koje materijale koristiš u izradi i kakve boje prevladavaju?

Za sada najviše radim s mesingom, bakrom i aluminijem. Mesing je tople zlataste boje, bakar prljavo roze, a aluminij srebrne nijanse. Ponekad i obojim sve u neku drugu nijansu. Sviđa mi se što s metalima mogu puno eksperimentirati, lomiti, savijati, često bez puno primisli je li to dobro ili loše. Ponekad radim i s drugim materijalima, poput poludragog kamenja, drva, perja, tkanina.

 | Autor: Privatno Privatno

Kako izgleda proces izrade i koliko traje?

Ne libim se ponavljanja komada nakita koji su traženi poput naušnica u obliku krila i ogrlice Mini Mal koja izgleda kao jednostavna ravna linija. Njih već izrađujem po automatizmu i potrebno mi je oko pola sata do dva sata. Na nekim komadima pak radim tjednima, dok sve ne sjedne na svoje mjesto. Spajanje više komada metala duže traje jer se služim plinskim plamenikom, lotam, sve ubacujem u kiselinu i na kraju poliram. To je zanimljiv proces u kojem se skidajući crnilo od vatre dolazi do finog sjaja metala. Sreća na kraju procesa je garantirana.   

Kakav je profil dosadašnjih kupaca i koja je tvoja ciljana publika?

Ciljana publika su sve žene, kome god se nakit sviđa i želi ga nositi. Pokazalo se da ga najviše kupuju djevojke koje su u potrazi za nakitom kojeg neće imati pola grada. Pronalaze me na društvenim mrežama, od usta do usta, preko kolegica na poslu. Često je i da ga uzimaju kao poklon za različite prigode.

 | Autor: Privatno Privatno

Koji su ti omiljeni motivi u izradi?

Krila su se pokazala kao motiv koji sam najviše puta izradila. Do toga je došlo najviše zbog pozitivnih reakcija i traženosti. Drag mi je taj motiv, međutim draži su mi apstraktni oblici koji nastaju u trenu zbog trzaja ruke, lomljenja i savijanja metala. Jedan od omiljenih mi je i motiv iz nove kolekcije ogrlica Mini Val koje izgledaju kao djelić vala i svaki je unikat.

Imaš li neku zanimljivu anegdotu bilo uz samu izradu, prodaju ili susret na ulici?  

Drago mi je bilo kad sam došla u jedan zagrebački klub na koncert i na pjevačici ugledala moje naušnice u obliku krila. Budući da nemam uvijek direktan kontakt s kupcima, ni ne znam tko ga sve nosi. Bila sam sretna što je netko odabrao moj nakit za nastup pred publikom. 

 | Autor: Privatno Privatno

Gdje se mogu kupiti tvoji komadi?

Tijekom ljeta dostupni su u galerijama na moru, Rovinju i Korčuli. Međutim, sve što se nudi, najbolje je pogledati i odabrati putem Facebooka (Trska Jewellery).

Po kojim cijenama se mogu nabaviti?

Cijene se kreću od 70 kn do 500 kn.

 | Autor: Privatno Privatno

Koji su ti planovi za dalje, namjeravaš li krenuti u još neko područje?

Želja mi od metala izrađivati minijature, malene ukrasne skulpture i slike, koristeći komade metala. Iako sam samoj sebi dokazala da od nakita mogu živjeti, voljela bih se ponovno vratiti u struku. Psihologija je zanimanje širokih mogućnosti, tako da bi bilo idealno spojiti ju s kreativnim procesom. Za dobre ideje, često puta je potrebna kontra, neki uhodani pomalo „dosadnjikav“ posao. Zgodno je imati kombinaciju rutine i slobode, jer jedna pomaže drugoj da dođe do izražaja. Još jedan od planova je isprobati inozemno tržište, steći iskustvo u nekom većem stranom ateljeu, naučiti nove tehnike. Želje i planovi su tu, samo treba pričekati i vidjeti što će jesen donijeti. 

Više slika pogledaj u galeriji....

Photo: Privatno

Komentari 0