Moda

Trik uz koji nikada više nećete kupiti neudobne štikle

Koliko su vas puta prevarile štikle koje samo izgledaju udobno, a to uopće nisu? Više vam se neće ponoviti...

Kupovina novih štikli je poput kockanja, a pogotovo kada ih naručujete poreko interneta - nemate pojma hoće li biti najudobnije na svijetu ili ćete svaki put kad ih obujete proživljavati pravu patnju. Čak i neki modeli za koje mislite da su udobni, poput onih s niskom ili punom potpeticom, ponekad ispadnu najgori izbor. Jednostavno, nikad ne možete znati! Ili... Što ako vam kažemo da imamo jedan odličan trik pomoću kojeg nikad više nećete kuptiit neudobne cipele?

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Vjerovali ili ne, postoji dokazana metoda pomoću koje možete na prvi pogled znati hoće li vam štikle biti udobne ili ne, a sve se svodi na udaljenost između potpetice i đona. Što je udaljenost veća, štikle su udobnije, a iznosi li manje od 3 centimetra, žuljevi i bolna stopala su zajamčeni. 

Piatate se zašto je to tako? Zato što udaljenost određuje nagib stopala, a što je ona manja, to je opterećenje na prednjem dijelu stopala veće. Stoga, pri sljedećoj kupovini cipela, slobodno u trgovini zatražite metar kako biste odmah znali što vas očekuje. Naravno, čak i ako je udaljenost između potpetice veća od 3 centimetra, cipele uvijek trebate i isprobati te u njima prošetati po trgovini. 

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

I dok u online trgovinama ipak ne možete izmjeriti točnu udaljenost, možete usporediti štikle koje su vam zapele za oko s drugim modelom kojeg ste kupili ranije i otprilike odrediti udaljenost u centimetrima. 

 

 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0