Moda 04. ožujka 2013.

Trendi odijela za modernog mladoženju

Thinkstock.

Urbano, mladenačko, neklasično, a ipak elegantno i profinjeno – moderne mladoženje nemaju lagan zadatak. Kako odabrati odijelo za vjenčanje u kojem u isto vrijeme djelujemo svečano, a ipak moderno, savjetuje dizajner Ivan Alduk.

Kad se spominje vjenčanje, većina odmah pomišlja na mladu i njenu muku prilikom odabira savršene vjenčanice. No, koliko god odabir bio težak, u moru raznoraznih vjenčanica svaka žena će naći onu koja odgovara njenom karakteru. Uostalom, koja žene se ne voli odijevati, uređivati i nositi predivne haljine. Mladoženji s druge strane i nije tako lako. Naime, većina njih nije navikla na nošenje odijela, a do samog vjenčanja  u ormaru imaju samo jedan primjerak – onaj za tuđa vjenčanja, sprovode, a neki od njih i dalje nose onaj s maturalne zabave.Danas je ponuda odjeće mnogo veća te se poslovni styling složi u trgovini prosječnog highstreet brenda i ne uključuje strogo odijelo.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock „Većina modernih mladića, a u ovom slučaju u ulozi mladoženja, se najčešće po prvi ili drugi put (maturalna večer) susreće s odijelom, stoga im je i sama kruta forma sakoa koja zahtjeva jedno posebno, otmjeno držanje čudna i “neudobna”. Vrlo često se pogreške kriju u zastarjelim krojevima ili kroju koji ne odgovara figuri, a zamke se kriju i u materijalima te detaljima“, objašnjava problem Ivan Alduk.

U trendu su slim odijela

U samom startu mladoženja u kupnju odijela ide s negativnim stavom – to je nešto što se mora obaviti. I sigurno si neće naći ono koje odgovara karakteru. No, tu većina griješi. Zastarjeli široki modeli, strogog i klasičnog kroja pripadaju prošlim vremenima – danas su odijela moderna i prilagođena potrebama modernog muškarca, a tako i mladoženje. Oni najzahtjevniji imaju opciju izrade odijela po mjeri, a cijena većinom ne odskače od konfekcijske ponude.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Ono što je trend, a što i sam podržavam, su uža slim odijela u kojima figura izgleda jako moderno, a vrlo često radimo i kombinacije tkanina: sjajno - mat, dva tona iste boje, kontrastni materijal…“, objasnio je dizajner.

Osim samog modela, važna stavka je i boja odijela. Ivan Alduk u nastavku objašnjava da mladoženje često izrađuju odijelo prema samoj ceremoniji vjenčanja, no i dalje su najpopularnija ona crna, antracit siva, siva, a odvažni biraju bijela.

„Danas je mnogo nekonvencionalnih vjenčanja pa se onda rade i tamno plava, plava, smaragdno zeleno odijela ili odijela koja na sebi imaju neke zanimljive kombinacije tonova na reveru, mandžetama...“

S prslukom ili bez, kravata ili leptir mašna?

Veliki broj mladoženja na vlastitom vjenčanju bira prsluk, na taj način svojoj kombinaciji daje dodatnu dozu elegancije i svečanosti. Uz to se ističe iz mase muškaraca u sličnim odijelima. Ivan Alduk naglašava da prsluk izvrsno pristaje uz odijelo modernog kroja, no ako se u samom startu klijent osjeća sputano u njemu, bolja opcija je odustati od ovog dodatka. On će, naime, smetati mladoženji tijekom cijelog dana te stvarati nepotrebne neugodnosti. Kad je odabir između kravate i leptir mašne u pitanju, većina mladoženja bira ipak kravatu. Nije rijetkost da se kravata usklađuje s mladinom vjenčanicom ili buketom. No, sve češće mladoženje biraju i leptir mašne kako bi se istaknuli na vlastitom vjenčanju.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock „Muškarci i ne znaju kupovati odjeću, a kamoli odijela, stoga im uvijek nešto ne odgovara, stišće ih i smeta im, a samo se radi o promjeni koje tijelo doživi kad iz sportske jakne “uskoči” u po mjeri krojeni sako koji vam zadaje jednu normu ponašanja – dakle nema pogrbljenog sjedenja jer se rever i prednji dio sako jednostavno “pušu”. Dobar kroj odijela uz kvalitetnu negužvajuću tkaninu, zanimljivu košulju s leptir mašnom ili užom kravatom, kvalitetan remen i cipele su osnova dobrog izgleda u ovakvim situacijama, a može se podignuti i mandžetnama, iglom za kravatu, maramicom u džepu sakoa, detaljima po samom odijelu“, savjetuje Ivan Alduk.

U nastavku dizajner objašnjava kako se od materijala treba koristiti hladna vuna, koja se može kombinirati uz svilu, pamuk te zimi kašmir. Naime, taj osnovni materijal posjeduje svojstva u kojima koža diše te se nećete znojiti, lako se održava, a ukoliko je tkanje kvalitetno, ne gužva se.

Detaljima se istaknite iz mase

Kad je odabir cipela u pitanju, Ivan Alduk savjetuje klasične crne ili smeđe kožne cipele, a obavezno izbjegavajte modela na špic ili s predebelim potplatama. Kako se povećava broj nekonvencionalnih vjenčanja, tako često urbani muškarci na vlastito vjenčanje dolaze u tenisicama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock „Moderna vjenčanja nemaju pravila pa se tako mladenke pojavljuju u zelenim vjenčanicama, a dečki dolaze u starkama ili modernim tenisicama. Treba samo paziti da su te tenisice usklađene s ostatkom odjeće, da se ne dobije dojam da niste imali što za obući, pa ste uskočili u “patike”. Neka cijeli styling bude pomalo pomaknut – ne previše jer ipak majke i očevi žele vidjeti svoje dijete u “najboljem izdanju”, a ne podrapano i neuredno“, objašnjava dizajner.

Modno dodatak koji je sve manje zastupljen su manžete koje pretežito biraju tradicionalnije mladoženje. No, i muškarci skloniji otkačenijim kombinacijama tu  mogu doći na svoje – u ponudi su sve više neobične i kreativne manžete koje mogu biti mali buntovni dio na svečanom odijelu. Od ostalih dodataka, dio mladoženja bira tanki remen i sat kao dodatak svom vjenčanom stylingu.

„Jedan od problema na vjenčanjima je taj što se mladoženja ne razlikuje od ostatka muškaraca na svadbi. Naime, svi su jednako odjeveni za sprovod i za svadbu. Ekskluzivnost odijela, izrada, kroj koji pristaje mladencu, malo sjajnija tkanina, svečana košulja, leptir mašna, kvalitetni modni detalji, a ukoliko treba – zabranite muškom djelu gostiju da odjenu boju odjela koju vi nosite- to je ipak vaš dan i sve je dopušteno“, savjetuje Ivan Alduk.

Kako se kreću cijene u Hrvatskoj?

Naravno, jedna od ključnih stavki prilikom odabira odijela je i njegova cijena. Možete se odlučiti između dvije opcije – custom made odijelo koje se šiva po vašoj mjeri ili ono konfekcijsko. Najpopularnije trgovine za kupnju svečanih odijela nalaze se diljem Hrvatske. Česta adresa je Martin Arbanas gdje se cijene kreću od 2000 do 3500 kn. Prsluk možete kupiti za oko 790 kn, dok košulje za 550 do 790. Uz kravatu, čija cijena varira od 320 do 390 kn, cjelokupni styling u Martin Arbanasu iznosi oko 6500 kn.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Popularna adresa mladoženja je Varteks gdje se cijene kreću od 1700 do 2400 kn, Rio odijela koštaju oko 2000 kn, prsluk 300 kn, a kravate do 350 kn. Galileo nudi odijela prosječne cijene od 2400 kn, prsluke po 499 i 799 kn, dok s gotovinom ostvarujete popust od 20%.

No, često manje trgovine koje ne nude poznate svjetske brendove, nude odijela po pristupačnim cijenama. Tako u Velikoj Gorici možete kupiti odijelo po 2500 kn, a u Slavoniji za 1800 kn, s mogućnosti ostvarenja popusta od čak 50%.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Custom made odijelo šiva se po mjeri i željama mladoženje. Manji krojački saloni tu uslugu nude po cijeni od 3500 kn na području Zagreba, dok u Dalmaciji svečano odijelo po mjeri možete kupiti od 2300 do 4500 kn. Treba uzeti u obzir da cijena varira ovisno o materijalu. U Dalmaciji matirana odijela po mjeri dođu oko 3000 kn, dok ona sjajna oko 3500 kn. Tko želi tradicionalno dalmatinsko odijelo, trebat će odvojiti oko 4500 kn. U ponude su često uključeni prsluci i kravate po mjeri po cijeni oko 750 kn.

S druge pak strane tu su poznata imena hrvatskog dizajna. Ivica Klarić kreira odijelo po mjeri za 3000 do 3500 kn. Cijene prsluka kreću se od 500 do 700 kn, a košulja 400 do 600 kn. Ivan Alduk također nudi uslugu custom made odijela po cijeni od 2500 do 3500 kn te prsluke i košulje po 600 i 700 kn.

No, kako vjenčanja iziskuju velike financije, nije rijetkost da mladoženje svoje odijelo potraže u trgovinama highstreet brendova. Zara nudi kombiniranje pojedinih komada. Cijena sakoa kreće se od 599 do 799 kn, hlača od 299 do 499 kn, a košulja od 279 do 300 kn. H&M nudi još pristupačnije cijene. Donji dio može se naći po cijeni od 349 kn, sako po 399 kn, a prsluci po 149 kn. Cijene leptir mašni kreću se od 69,99 kn, 99 kn i 129 kn, a kravata od 69,90 do 199 kn.

Više o tome kako organizirati vjenčanje sa stilom pročitajte ovdje...

Komentari 0