Moda
1/19

Neobični modeli koji su obilježili modnu scenu

Prema uvriježenim kriterijima ljepote koji podrazumijevaju zdravo, mlado, mršavo, bijelo tijelo bez ijedne anomalije, a kamoli koje bore ili bubuljice, one su zapravo anti-fashion ikone. Međutim, modni svijet sve više prihvaća njihovu jedinstvenost te njihove osobitosti koje smo do jučer zvali nedostacima ili manama. One su predivne, ali drugačije i izazivaju ustaljene koncepte onog što se smatra lijepim. Upoznajte top 5 neuobičajenih modela koje se ne boje biti drugačije i koje polako, ali hrabro osvajaju modne piste i kampanje.

Chantelle Slays

Suci showa „America’s Next Top Model” mislili su da je preukočena, a u djetinjstvu su je zbog neuobičajenog izgleda zadirkivali i nazivali pogrdnim imenima. No, to sada više nije bitno jer se modni svijet, s tim ne slaže. Modne ponude čekale su je i prije nego je spomenuti show završio, a tijekom trajanja istog, dobila je priliku otputovati u Barcelonu i snimiti kampanju za španjolski Desigual. Slobodno možemo reći, kako ova  20- godišnja Kanađanka, zapravo ništa nije izgubila. Desigual je možda brend koji najbolje opisuju pojmovi neobično, unikatno i atipično pa njihov izbor ne čudi. No, Chantelle je ubrzo pokazala kako se može dobro snaći u ulozi modela i manekenke bilo kojeg brenda. Ubrzo nakon Desiguala, angažirao ju je Diesel.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Chantelle Slays ili Winnie Harlow, kako joj je pravo ime ima vitiligo, a s obzirom da je njena boja kože crna, to je stanje dodatno istaknuto. Međutim, ovaj model i manekenka u usponu, cijeli život odlučno se borila protiv negativne percepcije koju neki mogu imati o njoj.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Jednostavno sam odlučila da ću si govoriti kako sam lijepa i da je ovo kako izgledam  vjerojatno jedino kako ću izgledati do kraja života. Moram to prihvatiti, zagrliti i uživati u tome“, rekla je Chantelle u jednom intervjuu.

Diandra Forrest

Diandru krase prekrasna koža, prirodno plava kosa, zelene oči i unikatne crte lica, naglašene velikim usnama. Uz svog muškog kolegu Shauna Rossa, najpoznatiji je ženski afroamerički albino model. Njena priča uvelike naliči onoj o ružnom pačetu koje je postalo predivan labud. Poput Chantelle Slays bila je zadirkivana u osnovnoj i srednjoj školi, što i ne čudi s obzirom da je odrastala u Bronxu koji je prvenstveno afroamerička zajednica.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

I dok su kao dijete smatrali ružnom, kako je postajala starija tako su je neznanci opčinjeni njenom ljepotom, počeli zaustavljati na ulicama New Yorka. Sve dok je jedan dan nije uočio fotograf Shameer Khan. Uskoro se pridružila agenciji Elite Models NY. To je ujedno bio i prvi put da je neki albino model primljen u veliku modnu agenciju. Odjednom je činjenica da je drugačija, postala njena dobitna karta. Od tada je snimila editorijale za časopise Culture Magazine, West End i  Glamour, nosila revije za Vivienne Westwood  i Jean Paul Gaultiera,  pojavila se u spotu Kanye Westa "Power" te snimila kapanju za MAC.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

 „Dok odrastate, normalno je da vas zadirkuju i konačno prerastete to. Ali ne možete prerasti činjenicu da ste albino“, rekla je 25- godišnja Diandra u svom intervju za američki ABC News te nam tako pokazala da ljepota počinje živjeti u ono trenutku kada zaista prihvatimo sebe.

Marquita Pring

Sa svojim zavodljivim oblinama i egzotičnim crtama lica, Marquita je jedna od najpoznatijih plus size modela. Zapela nam je za oči 2011., kada se pojavila u editorijalu Sogno di Donna u talijanskom Vogueu, u kojem je zajedno s ostalih poznatim plus size modelima Candice Huffine, Tarom Lynn i Robyn Lawley, pozirala za renomiranog modnog fotografa Stevena Meisela. Nakon toga su uslijedili brojni drugi editorijali koji slave ženstvenost oblina, poput onog V Magazine, a treba spomenuti i da je nosila reviju za Jean-Paul Gaultiera te se pojavila u dvije Levi'sove kampanje.  

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Šokirala je svijet kada je rekla kako na nekim snimanjima nosi umetke od pjene, kako bi  povećala bokove i  dodatno istaknula svoje obline, za klijente koji žele još bujnije žensko tijelo. Ono što je pak šokiralo nju, bila je situacija kada je od svoje matične dugogodišnje modeling agencije Ford Models dobila pismo sadržaja: Ford vas više ne zastupa. Naime, ova poznata modeling agencija, prije otprilike godinu dana, odlučila je zatvoriti svoju plus size sekciju i skoncentrirati se samo na straight-size modele, odnosno ekstra visoke i ekstra mršave modele.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Očito da u modnom svijetu još uvijek u nekim slučajevima postoji otpor prema ovakvim modelima. Kako bi se to promijenilo, ona smatra kako bi se prvenstveno izraz plus size, trebao bolje definirati. Ona preferira izraz „curvy models“, odnosno „modeli s oblinama“ jer plus size još uvijek nosi stigmu nečeg negativnog. 

Moffy

Moffy ima sve što bi jedna respektabilna modeling agencija tražila u nekom modelu. Tek je navršila 21. godinu,  posjeduje prirodnu ljepotu i  prave proporcije te transformativno lice. Međutim, postoji nešto što je razlikuje od mainstream modela – ova mlada Britanka je gleda u križ. I dok se većina talentiranih modela odbija zbog njihovih fizičkih mana, sitnih poput madeža na vratu, upravo činjenica da njene oči nisu savršeno poravnane, pomogla joj je da se istakne u svijetu mode. Moffyjina čista, nekonvencionalna ljepota očarala nas je nakon shootinga za POP Magazine, a agencija Storm, koja  je otkrila Kate Moss i Caru Delevingne, bilo je toliko impresionirana da su  je odmah stavili na svoju listu modela.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Moffy svoj strabizam nikada nije smatrala nedostatkom. Kada su je u intervju za britanski Telegraph pitali kako se osjeća kao netko tko izaziva ideju da modeli moraju izgledati na određeni, konvencionalan način, iskreno je odgovorila:

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Prije snimanja za POP Magazine nisam imala namjeru postati model i zato što se cijela stvar dogodila sasvim slučajno i bez nekakvog izraženog stava s moje strane, teško se mogu pohvaliti time da sam netko tko izaziva bilo što. Iako, pretpostavljam da sam nesvjesno učinila upravo to. Premda, mi je znalo biti teško dok sam bila mlađa, kada sam došla u dob da odlučim hoću li popraviti svoje stanje, shvatila sam da ako učinim tako, to bi bilo jako neiskreno prema meni“.

Daphne Selfe

Karijera prosječnog modela ne traje duže od 40-e. U industriji, opsjednutoj mladošću, ljepotom i snagom, Daphne je kao najstariji britanski model, izazvala sistem i potukla ga. Pokazala je da ljepota leži u ljudima različitih životnih doba. Ova sasvim nekonvencionalna baka iza sebe ima karijeru dugu 60 godina, a danas s 85 godina s jednakom gracioznošću nosi revije za brendove Dolce & Gabbana, Tata-Naka and Michiko Koshino. Nimalo manje bitne nisu ni reklame za Niveu i Olay.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Priznaje kako svoj izgled duguje isključivo dobrim genima i veselom duhu. Nikada se nije podvrgavala estetskim operacijama, botoxu ili faceliftingu jer misli da su nepotreban trošak, a čak nije ni neka ljubiteljica krema. Kaže kako se nikad nije zamarala beauty preparatima ikakve vrste, dok dugu kosu, koju tu i tamo oboji u plavo, nosi jer joj se ne da zamarati čestim odlascima frizeru,  a to je svakako i jeftiniji izbor, šali se Daphne.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Kada su je u jednom intervjuu pitali je li se bojala starenja budući da se bavi poslom modela, ona je iskreno odgovorila: „To će se ionako dogoditi, stoga zašto se brinuti. Moja se generacija dobro nosi s tim. Danas se ljudi stalno žale oko nečega. Ja nastojim biti pozitivna,  a ne mrzovoljna. Recimo, razvila sam glaukom, ali kapi koje moram stavljati u svoje oči su učinile to da mi trepavice rastu brže i bujnije. Tako da uvijek postoji dobra strana“.

U svijetu u kojem je ljepota stvar prestiža, a izostanak iste izvor frustracije, ove žene su pokazale da je ljepota ipak puno više od onog na što smo se naviknuli gledati u časopisima i na televizijskim reklama. One su stoga nadahnjuće i uzor svima onima koji svojim izgledom odstupaju od norme koja je nekad teško dostižna.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0