Moda
1/15

Top 5 najpoznatijih trans* modela

Mi imamo Andreju Pejić, Kinezi Davida Chianga, Brazilci Leu T., a Amerikanci Martina Cohna. Stoga slobodno možemo zaključiti da transrodni i transspolni modeli nisu nikakva novost na modnim pistama. No, kada ih je poznati modni fotograf Greg Kadel prije tri godine slikao za Candy, prvi transseksualni modni časopis u povijesti, bili smo daleko od ikakve ozbiljnije rasprave na ovu temu.

Danas, s pojavom reality showova na MTV-u i ostalim komercijalnim medijima, ali i sve češćim istupanjem javnih ličnosti, kao što su zvijezda serije "Orange is the new Black" Laverne Cox Caitlyn Jenner, pojam trans* više nam nije tako stran.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Osim Andreje, Davida, Lee T. i Martina, sve poznatija je i Arische Wanzer pa pogledajmo tko su top trans* modeli koji trenutačno vladaju modnom scenom.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

1. Andreja Pejić

Australski model, podrijetlom iz Bosne, do 2014. se mogao pohvaliti titulom najpoznatijeg androginog modela. Prije godinu dana je promijenio spol te je sada sretna trans žena. Prije promjene spola, Andreja je nosila muške, ali i ženske kolekcije za najveća dizajnerska imena kao što su Jean Paul Gaultier i Marc Jacobs, a FHM ju je još 2011. proglasio jednom od 100 najljepših žena na svijetu. Može se pohvaliti i činjenicom da je prvi trans model koji je otvoreno progovorio o svom identitetu u Vogueu, i to u svibnju ove godine.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

2. David Chiang

Ovaj je kineski model s kanadskom adresom, u samo godinu dana, u dobi između 21. i 22. doživio proboj na modnoj sceni kakav se događa tek rijetkima. Sada, četiri godine nakon toga, može se pohvaliti time da je radio s modnom kućom Alexander McQueen i nosio revije za Emporio Armani, Dior Homme, Diesel i Rag&Bone, a Karl Lagerfeld jednom mu je prilikom rekao kako je predivna kineska djevojka. Karl očito nije znao da David, za razliku od Andreje, nije promijenio spol.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

3. Lea T.

Nekad Leandro, a danas Lea, Brazilka s talijanskom adresom i muza kreativnog direktora Givenchyja Riccarda Tiscija, podvrgnula se promjeni spola 2012., no i prije toga je uspješno radila kao model za žensku odjeću. Njena je uloga u modi toliko velika da ju je Forbes u veljači ove godine proglasio jednom od 12 žena koje su promijenile talijansku modu te se tako našla u društvu s Miucciom Pradom, Annom Dello Russo i Francom Sozzani kojima je također pripala ova titula.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

4. Martin Cohn

O njemu nisu pisali samo modni časopisi nego i Guardian, a kada se pojavio na sceni, ovaj nas je dečko iz New Yorka osvojio svojom gotovo prozirnom puti. Toliko je savršeno androgin da je nemoguće odrediti radi li se o muškarcu ili ženi, budući da nosi i muške i ženske kolekcije. No, to je u konačnici nebitno jer Martin radi s vrhunskim imenima u modnom svijetu, od fotografa poput Maria Testina do dizajnera kao što je Marc Jacobs

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

5. Arisce Wanzer

Arisce Wanzer je uzdrmala trač rubrike kada je javno napala Kendall Jenner, tvrdeći kako nije zaslužila ugovor s Estee Lauder i suradnju s Marcom Jacobsom jer svoju slavu može zahvaliti jedino seks video uratku svoje sestre. Možemo razumjeti koliko je Arisce ogorčena, ako uzmemo u obzir njene početke u ovoj industriji gdje je startala kao dječak, da bi se u konačnici i ona podvrgla operaciji spola. Njen je uspon bio tim teži što je crna žena, a prodor crnih žena, pogotovo trans žena je iznimno težak u naizgled tolerantnom modnom svijetu.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

I dok će netko pomisliti kako su ovi modeli najnoviji hir modne scene, zaboravljamo da su transrodni modeli postojali puno prije Andreje Pejić i ostataka naše top liste. Još 1981. Caroline Cossey slikala se za Playboy, a da nitko nije znao njen pravi identitet. Tek desetljeće nakon, Cossey je priznala da se podvrgnula operaciji spola te je tako postala prvi transrodni model među Zečicama. Dakle, transrodni modeli nisu nešto novo, novost je jedino činjenica da više pričamo o tome.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Gulliver Image/Getty Images

Komentari 0