Moda 18. veljače 2015.

Top 5 hollywoodskih žena bez dlake na jeziku

Guliver Image/Getty Images.

One su otvorene, nesputane, izravne, bez dlake na jeziku, imaju izražen osjećaj za pravdu i progovaraju o pitanjima o kojima je rijetko progovarala ijedna hollywoodska glumica prije. Uz sve to su iznimno talentirane i jako stylish. Obožavaju ih ne samo fanovi, nego i filmski kritičari, kao i svjetski poznati dizajneri. A kako i ne bi, kada zrače tolikom iskrenošću da ih je teško ne obožavati. One čine top 5 djevojaka iz Hollywooda koje dokazuje da i feminizam može biti jako fashion.

Jennifer Lawrence 

Jen je je najočitiji primjer djevojke koja je toliko nespretna i iskrena da je to naprosto simpatično. Bez problema će pasti nasred crvenog tepiha, prevrnuti se preko stepenica u glamuroznoj večernjoj haljini i povući kojeg prolaznika sa sobom te vrisnuti iz sveg glasa od sreće kada ugleda Kim Kardashian, čiji reality show ne propušta. Ono što osvaja jest njena opuštena reakcija na svaku takvu nezgodu. Ne libi se našaliti na svoj račun. Svojom vrckavošću tako izaziva ustaljena pravila ženskog ponašanja koja nalažu da u apsolutno svakom trenutku moramo izgledati tip top i ponašati se „kako dami dolikuje“.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Podsjetimo i da je Jen krajem godine bila žrtva hakera koji je u javnost pustio fotografije njenog nagog tijela. Glumica je hrabro prošla kroz skandal, ne pokazujući niti u jednom trenu da je nešto takvo može slomiti, a na njenoj strani bili su i mnogobrojni fanovi te medijski stručnjaci koji su ovaj potez opisali kao težak napad na Jenniferinu privatnost. Jen je naprosto miljenica svih koji poznaju njen rad i djelo, kao i nju samu. Obožavaju je i dizajneri i stilisti. Budući da će svaku  kreaciju koju obuče nositi s iznimnom gracioznošću.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Konačno, ono što ovu 24- godišnju glumicu čini fantastičnom je i njen izniman talent te velika doza relaksacije dok glumi, što je čini ne samo ugodnim društvom, nego i iznimno kvalitetnom suradnicom. Bradley Cooper je tako suradnju na čak tri filma s Jennifer opisao kao dobitak na lotu.

Lena Dunham 

Najavljivali su je kao protutežu Carrie iz Seksa i grada i ona to zaista jest. Carrie je također često otvoreno progovarala o bitnim ženskim pitanjima. Međutim,  Lena je kao glavna protagonistica polu-autobigrafske HBO- ove serije „Girls“, otišla  korak dalje u svojim ispovijedima. To je činila kao Hannah Horvath, a čini i svakodnevno kao Lena Dunham.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Bez uljepšavanja i romantiziranja, ova 28- godišnja glumica, nastavlja ono što je započela u „Girls“. To je dokazala svojom knjigom „Not That Kind of Girl“ u kojoj otvoreno progovara o svojoj intimi. Za potrebe promocije iste, organizirala je putovanje po Americi, a  u sklopu proputovanja ušla je u suradnju s projektom Planned Parenthood. Kroz taj projekt doticala se puno šire tematike, poput američkog zdravstvenog i edukativnog sustava.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Neki kritičari će možda reći kako Lena ima tendenciju da  previše podijeli s javnosti. Ipak, teško je zanemariti način na koji dijeli svoja iskustva o seksu, vezama i prijateljstvima, jer njen tekst predstavljanja osvježe u ženskom ispovjednom stvaralaštvu. A zadivljujuća je i njena i modna transformacija, kojoj je blagoslov dala i sama Anna Wintour, stavivši je na samu naslovnicu Voguea.

Jessica Chastain

Svoj feminizam, Jessica ponajviše iskazuje kroz uloge. Naravno, ona se ne libi javno prozvati svoje muške kolege za seksizam ili otvoreno govoriti o ženama u filmskoj industriji. Međutim, njena snažna ženska energija, najvidljivija je na filmskom platnu, na kojem će se vješto transformirati u bilo koji tip ženskog lika. To su obično snažni, kompleksni ženski likovi, vrlo izraženog karaktera, što nije norma za ženske likove u Hollywoodu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Nepisano je pravilo da Hollywood ženski lik voli staviti u drugi plan. Ako se on i  stavlja u prvi plan, uvijek je to  u vidu zaljubljene, tihe žene koju isključivo čeka happy end. No, likovi Jessice Chastain, ne libe se biti čudnima, neprilagođenima, depresivnima. Dakako, i prije su takvi ženski likovi postojali, no ono što glumice tih likova razlikuje od Jess je to što se ona iznimno trudi uvesti fokus na ženski lik u svakoj raspravi o filmu. Ona inzistira na tome da se rade filmovi koji će se više baviti životom samih ženskih likova i koji će pričati priče o kojima žene misle da treba govoriti.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Zalaže se i ta to da bude više ženskih redateljica i scenaristica te ističe kako su ženski likovi previše plošni i prejednostavno koncipirani. Trebala bi postojati veća raznovrsnost i zanimljivost u ženskim likovima, smatra ona. Dodaje i kako kako bi se veći prostor trebao dati glumica koje su zašle u treću dobnu skupinu. Svojim likom i djelom, ona mijenja način da koji su žene portretirane u filmu. Što se tiče njenog stila, 37 -godišnja glumica osvaja urođenom glamuroznošću i profinjenošću koja odiše duhom davnih filmskih diva.

Emma Watson

U iskazivanju svog stava najviše je otišla zvijezda Harry Pottera. Možda ju je i krivo sada tako zvati jer je Emma doživjela zaista veliku transformaciju, i to ne samo iz djevojčice u mladu ženu i glumicu, nego i u buduću ikonu stila, ali i glasnogovornicu svih potlačenih. To dokazuje i njena titula UN- ove ambasadorica dobre volje za prava žena. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Količina energije koju ova sićušna glumica posjeduje je izvanredna. S lakoćom spaja posao hollywoodske glumice, UN-ove ambasadorice i studentice britanske književnosti na Oxfordu. Kada govorimo o njenim postignućima u kontekstu feminizma, svakako je bitno spomenuti njena putovanja u Bangladeš i Zambiu, gdje je promovirala edukaciju djevojaka te projekt "He For She" koji je pokrenula. Ovaj projekt zanimljivog naziva, već u samom svom imenu želi istaknuti,  kako je i pomoć muškaraca u potrebna u borbi za ravnopravnost spolova. U sklopu  tog projekta bori se za manju seksualiziranost ženskog tijela u medijima, kao i za to da glumci i glumice jednako zarađuju.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Uz sve to, stigne izgledati besprijekorno. Njen stil krasi, prirodno joj urođena, britanska uglađenost i elegancija. Nije ni čudo da je modni svijet  naprosto obožava. Miljenica je Burberrya, Chanela i Lancomea. Pojavila se naslovnicama svih važnijih modnih časopisa. Više smo je puta mogli vidjeli kako krasi naslovnu stranu Vogue, Ella, Cosmopolitana, Marie Claire i Vanity Faira. Svakako je bitno spomenuti i nagrade koje je dobila za svoj osebujan stil. To su Style Icon Award, dodijeljen od strane britanskog Ella i uručena od strane velike dizajnerice Vivienne Westwood te nagrada Best British Style na British Fashion Award dodjeli nagrada prošle godine.

Laverne Cox

Zvijezda serije Orange is The New Black je lijepa, inteligentna, elokventna i bez dlake na jeziku. Javno govori o torturi koju je prošla kao transrodna osoba, kao i o svim postupcima postajanja iste.  To podrazumijeva govor o vrlo intimnim stvarima kao što su hormonska terapija, cijelokupni tranzicijski postupak, riskiranje da izgubi one koje voli, pritom misleći na svoju ženu i sina. Ističe kako su ljudi uvijek najviše usmjereni na fizičku tranziciju transrodnih osoba i njihove operacije, a ne na ostale aspete života te skupine ljudi.

Nadalje, govori o tome kako je njen status kao žene konstantno izazivan i kako ga konstantno mora dokazivati. Laverne je tako postala glas svih transrodnih osoba, a svojom pojavom, djelom i radom, dokazuje da je moguće izdići se iznad svih prepreka i uspjeti, u privatnom i poslovnom smislu. U isto vrijeme, ona nije samo glas transrodnih osoba, nego i glas afroameričkih glumica koje Hollywood također gura u drugi plan.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Što se tiče njenog stila, koliko je neustrašiva u iskazivanju svog stava, toliko je neustrašiva i hrabra u svojim modnim izborima. Ne boji se riskirati s egzotičnim printevima i krojevima. Osim što je hrabra u izboru odjeće koju nosi, toliko je hrabra i u samom svom držanju  i nošenju iste. To je dokazala na prošlotjednom New York Fashion Weeku kada se prošetala pistom na Go Red for Women reviji. U lepršavoj crvenoj kreaciji prošetala se kao prava diva.

U zadnje vrijeme, riječ feminizam ima iznimno loš predznak. Međutim, ove glumice dokaz su da to zaista ne bi trebalo biti tako. One pokazuju kako se bavljenje ozbiljnim društvenim temama, itetako može povezati s modom te kako žena može biti lijepa i elegantna, ali i izražavati svoj stav u isto vrijeme.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0