Moda
1/11

Top 10 sunčanih naočala za ovo ljeto

Sunčane naočale neizostavni su modni detalj bez kojeg ne možemo tijekom toplih sunčanih dana. Ne samo da upotpunjuju naš ljetni styling, one su neophodne za zaštitu našeg zdravlja. Koji modeli su hit ove sezone i na što sve moramo pripaziti prilikom odabira kvalitetnih sunčanih naočala, popričali smo s Luxotticom i optikom Ghetaldus.

Sunce na zemlju šalje za naše oči nevidljive zrake – infracrveno (IR) toplinsko i kratkovalno ultraljubičasto zračenje (UV). Na putu do zemlje zapreku štetnom UV zračenju predstavlja ozonski omotač. Nažalost, on postaje sve tanji i dolazi do pojave efekta ozonskih rupa. Postoje tri vrste UV zračenja: UV-C koje nije opasno za ljudsko oko, dok su UV-B i UV-A narušavaju zdravlje naših očiju.

Kako odabrati kvalitetne sunčane naočale?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies "Prilikom odabira sunčanih naočala posebnu pozornost treba posvetiti stupnju zaštite. Nije dovoljna samo zatamnjenost sunčanih naočalnih leća. Ukoliko imate zatamnjene naočale bez ultraljubičastih filtera zjenice oka se prilagođavaju smanjenom intenzitetu svjetlosti te se šire. Općenito gledajući, ove i prethodne godine, naglasak je na zaštiti očiju, te kupci sve više traže naočale s polarizacijskim filterima s kojima uz standardnu zaštitu imaju zaštitu od odbljesaka. Preporučuje se da se sunčane naočale koriste cijeli sunčani dan do sumraka, kada ih treba izbjegavati jer smanjuju vidljivost i izazivaju umor očiju", pojašnjava Igor Božičković iz optike Ghetaldus.

Koje sunčane naočale su hit sezone?

Osim kvalitetnih sunčanih naočala, veliku pozornost prilikom kupnje obraćamo i njihovom dizajnu. Ove sezone vladaju retro modeli koji nas vraćaju u dobra stara vremena.

"Prevladavaju uglavnom preveliki modeli, razni uzorci te neobični oblici, a sve je inspirirano modnim trendovima iz prošlosti. Najpopularnije su kolekcije za proljeće/ljeto legendarnog Ray-Bana i Dolce&Gabbane", poručuju iz tvrtke Luxottica, koja u svom portfelju drži poznate brendove poput Chanela, Burberryja, Voguea, Versacea, Ray Bana i mnogih drugih.

Originalni oblici ili novointerpretirani dominiraju u kolekcijama vodećih kuća. Modni dizajneri su ih ili potpuno uklopili u styling retro duha, ili sunčane naočale zanimljivo i provokativno odskaču od cjelokupne kombinacije. Neizostavni modeli ovog ljeta su oni šarenih i upadljivih boja koji prevladavaju kod većine poznatih brendova.

Kad je oblik okvira u pitanju, birajte onaj koji odgovara vašim crtama lica. Nemojte se uvijek držati svog najdražeg modela, isprobajte i nešto novo. Mogli biste se iznenaditi kako vam dobro stoji. Ako niste sigurni koji model odabrati, posavjetujte se s prodavačem. Ne zaboravite, kvalitetne i trendi sunčane naočale uokviruju svaki ljetni styling i pružaju mu završni modni touch.

Modele pogledajte i u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0