Moda
1/10

Tko su modne ikone novog doba?

Od Grace Kelly, Jacqueline Kennedy Onnasis, Audrey Hepburn, pa preko Madonne, Sarah Jessice Parker, sve do sestara Olsen, Chloe Sevigny i Tilde Swinton iskristalizirala su se i neka nova imena koja su nam već dobro poznata svojim nepogrešivim i individualnim smislom za estetiku koja im je priskrbila epitet ikone stila.

No, prije nego krenemo s imenima pokušat ćemo riješiti misterij i objasniti što znači modna ikona. Za početak da bi netko bio modna ikona mora utjecati na trendove u mainstreamu jedan dulji period vremena. Svaka od ovih gore navedenih dama je upravo u tome briljirala. Milijuni žena su ih kopirale i još uvijek ih kopiraju. Ovo su samo neke od modnih ikona kroz povijest a ima ih puno, puno više. No, koje su to žene koje posljednjih godina možemo zvati tim imenom? Krenimo s majkom Rusijom koja je srušila sve predrasude o stilu ruskinja koje su dugo etiketirane kao neukusne i vulgarne.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ulyana Seergenko

Ova otmjena Ruskinja, lica porculanske lutke s početka 20. Stoljeća, njeguje pomalo staromodni stil koji odolijeva trendovima i koketira s ruskim folklorom i raznim razdobljima iz prve polovice 20. stoljeća. Svi smo već čuli za nju, pa i to da je dizajnerica, fotografkinja, stilistica, ali i nimalo zanemarivo, žena ruskog milijardera koji joj je i najveća potpora u životu i poslu. To naravno ne treba nužno značiti da novac kupuje stil, ali ga sigurno olakšava naći.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Vika Gazinskaya

Još jedna Ruskinja i još jedna dizajnerica s jednako jakim vizualnim dojmom kojeg se raspoznaje na prvu. Njezin stil je zanimljiva i neobična kombinacija bezvremenskih klasika i modernih edgy detalja. Njezine kolekcije su pomalo „teške“ za nositi i većina žena možda nikad tako nešto ne bi stavile na sebe jer ne znaju kako to nositi. Upravo je to zbog čega je modna pomaknutost Vike danas visoko na cijeni. Ne trebate dva puta pogađat da je najbolji model svojoj kolekciji upravo ona sama. Listu ćemo nastaviti dalje s jednom glumicom i tu ćemo stati s Ruskinjama iako ih ima još mnogo (Miroslava Duma, Anya Ziourova itd...).

Rooney Mara

Mi smo ju primjetili u filmu „Muškarci koji mrze žene“ i odmah se zainteresirali za ovu vitku i talentiranu glumicu specifičnog i pomalo mračnog stila. Zagonetna i tajanstvena Roony pravo je osvježenje također sa svojim edgy i pomalo avangardnim stilom kojeg nosi samouvjereno, ali zbog svoje krhke građe cjelokupni je dojam koji ostavlja još fascinantniji.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Lea Seydoux

Dolazimo do još jedne mlade glumice koja se istaknula svojim stilom. Svi je poznajemo iz filma „Midnight in Paris“, a ono što nju izdvaja iz mase ostalih celebrity lica je njezin konzistentni pariški šik kojeg poprilično dobro nosi, a hvaljen je od modne struke i gotovo stalno se nalazi na listama najbolje odjevenih.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Andrea Risenbourgh

I posljednja na ovoj listi koja nas je također očarala, a na dobrom je putu da postane modna ikona je glumica Andrea Risenbourgh. Izrazito blijede aristokratske puti i plavih očiju ova talentirana glumica osvojila nas je ulogom u filmu „W.E“ o kontroverznoj socialite dami Wallis Simpson koja je zavela srce Edwarda, princa od Walesa. Upravo stil Wallice je nešto što i sama Andrea jako dobro nosi, pa ju tako često možemo vidjeti u klasičnim siluetama i new look krojevima.

Ovo su samo neke od dama koje svojim stilom idu sigurnim korakom modnih ikona. Sve one se drže jednih univerzalnih pravila koje možete i vi primijeniti. Niti jedna od njih ne kupuje niti nosi stvari koje su in samo radi toga što su in. Takvim komadima velike su šanse da izađu iz mode prije nego ih stavite na sebe pa zato investirajte u klasične bezvremenske komade.

Nije sve za svakoga i lako je pasti na tom testu na kojem pada i hrpa naših fashionistica koje kupuju sve ono što je trenutno in bez obzira pristaje li im to ili ne. Istaknite se svojom individualnošću, a ne kloniranim konzumentima svega što modna industrija pokuša predstaviti kao nešto uber-cool i must have. Ta paleta „must havea“ je iz sezone u sezonu jako velika i zašto birati baš apsolutno sve što se ponudi.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Druga stvar – oblačite se prikladno situaciji. Upravo to je jedna od bitnih stavki zašto su ove dame na dobrom putu da postanu ikone stila. Imati stila znači upravo to - znati se obući prikladno situaciji. Treće – nosite make up iako mislite da izgledate dobro i bez njega. Sa malo make up-a uvijek ćete izgledati još ljepše, jer make up upravo tome i služi. Naravno ovaj savjet se ne odnosi ukoliko idete u teretanu ili do kioska po novine . Četvrto – riskirajte! Ne treba uvijek sve biti „po špagi“ i slagati se po bojama i slično. Uvijek imajte jedan mali detalj koji „odskače“ od ostalog. Dajte svojem izgledu taj jedan osobni touch, ali pazite da taj touch ne bude „Šaka u glavu“. Manje je više.

A zadnje i jako bitno – oboružajte se samopouzdanjem. Samopouzdanjem, a ne samodopadnošću. Ukolik želite biti modna ikona onda ljudima trebate biti ugodno društvo, a ne samo ugodni oku. A to ne ćete postići s ponašanjem „me, my self and I“.
Računamo na vas! Do sljedeće kolumne, vaš eNVy room...

U galeriji detaljnije pogledajte tko su nove modne ikone po izboru poznatih dizajnera...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0