Moda 27. listopada 2013.

Teo Perić dokazao da nema konkurencije

Luka Stanzl/Pixsell.
1/85

Završna večer ovosezonskog Cro a Portera održana je u subotu 26. listopada, a za nju se tražilo dodatnih ulaznica. To ni ne čudi jer su neka od najjačih imena CAP-a sačuvana za završnicu. Besprijekorni Teo Perić ponovno je dokazao da u Hrvatskoj nema konkurencije, a pozornost je izazvala i energična revija popularnog Jurja Zigmana.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Teo P. za MAK

Poznati dizajner Teo Perić je za novu kolekciju za jesen/zimu 2013./2014. inspiraciju našao u snažnoj Eviti Peron, prikazujući njen život kroz svoje kreacije.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell U kolekciji prevladavaju tri kolorita koja prate Evitin život – plavi spektar prati njene početke, roze nijanse njen vrhunac i snagu, dok pretkraj kolekcije dolaze crni komadi koji označavaju kraj njenog života. Dizajner je naglasio kako je mnogo čitao o Evitinom životu te je kroz svoju kolekciju htio prikazati njenu snagu s kojom je očarala veliki broj ljudi.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell U svom retro prizvuku Teo je oduševio gledatelje svakim novim izlazom. Neosporni talent ovog dizajnera spaja se s besprijekornim osjećajem za fitting i styling, a svaki izlaz izvrsno se nadograđuje na onaj prethodni. Teo revijama zna gledateljima približiti svoju viziju, uvesti ih u svoj svijet i navoditi ih nježno kroz svaku pojedinu kreaciju.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Ovaj put je dizajner ublažio uzorke i detalje, poput razigranih mašni, te s te strane ponudio smireniju kolekciju. Žensku snagu i moć prikazao je kroz teže materijale i slojevite kombinacije u kojima su manekenke djelovale u isto vrijeme snažne i samouvjerene, ali i dalje ženstvene i elegantne.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Teo je ponovno dokazao svoj status na hrvatskoj modnoj sceni. Njegova nova kolekcija ubraja se među najbolje prikazane ove sezone na hrvatskim modnim tjednima.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Sonja Lamut

Mlada dizajnerica Sonja Lamut nije imala lagan zadatak, a to je nastup nakon revije Tea Perića. No, unatoč tomu njena kolekcija je pronašla put ka gledateljima.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Dizajnerica nastavlja u svom retro razigranom stilu koji se obraća mlađoj ženskoj populaciji koja ne prati modne trendove nego stvara svoje vlastite.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell U novoj kolekciji dominiraju kaputi ravnog kroja koji su stvoreni za zimu sa stilom. Odlične su one kreacije na kojima se dizajnerica poigrava s različitim materijalima. Tako imamo jaknu koja je s prednje strane crna, dok su rukavi i stražnji dio napravljeni od materijala s kariranim uzorkom. Prevladava nježan jesenski kolorit koji je osvježen kariranim uzorkom.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Potrebno je naglasiti kako je Sonja izvrsno posložila izlaze te je tako dodatno naglasila cjelovitost nove kolekcije. Ponudila je zreliju kolekciju u kojoj i dalje zadržava jednu od svojih glavnih karakteristika – a to je nosivost.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Sonja ne radi pretenciozne kolekcije u kojima se publici želi dokazati kostimografskim kreacijama, ona stvara za svoju klijentelu i pri tome uvijek razmišlja je li dotična kreacija nosiva i izvan piste. U kratkom roku stekla je svoj krug obožavatelja te njene kreacije možemo vidjeti i na ulicama, što je na koncu i jedna od najvažnijih stavki svakog dizajnera.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Boris Pavlin

Iznenađenje večeri bio je poznati dizajner Boris Pavlin koji je sve prisutne iznenadio ni manje ni više nego muškom kolekcijom. Gledateljima, naviknutim na njegove lijepe i do u sitne detalje besprijekorne haljine iz bajke, bilo je potrebno vremena da pozornost usmjere na Borisovu prvu mušku kolekciju.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Dizajner je prije revije naglasio kako postoji više razloga zbog kojih je odlučio za ovu sezonu šokirati svoje obožavatelje. Smatra kako u radu niti jedan dizajner ne bi smio stagnirati te se htio odmaknuti od svojih prepoznatljivih haljina i okušati se u novom modnom eksperimentu. Njega je vidio u svojoj prvoj muškoj kolekciji, za koju naglašava da je mnogo lakša za izradu od ženske.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Njegova kolekcija je, kako ističe, namijenjena urbanom nomadu, koji voli putovati i istraživati nove kulture i egzotična mjesta. Za to mu je potrebna odjeća koja će ga pratiti u svakom ekstremnom izazovu.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Na pisti smo tako mogli vidjeti kreacije koje uistinu izgledaju kao da su spremne za sve izazove u prirodi i brojna istraživanja. Boris je koristio pravu kožu i vunu, a odabir cipela Timberland dodatno dokazuje za koju svrhu je namijenjana kolekcija.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Dio kreacija je nosivo izvan modne piste, no nameće se pitanje koji prosječan Hrvat će se odvažiti nositivoluminozne pletene džempere koji su ukrašeni resama te pozornost plijene naglašenim ramenima i rukama.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Twins by Begović&Štimac

Mladi modni dvojac, koji je nedavno osvojio Elle style award za najbolje mladog dizajnera, Domagoj Štimac i Damir Begović predstavili su svoju drugu kolekciju na Schwarzkopf Cro a Porteru. Kao i kod prethodne kolekcije nastavljaju istraživati korištenje različitih neočekivanih materijala.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Za novu kolekciju Damir i Domagoj su inspiraciju našli u knjizi Marka Twaina 'Kraljević i prosjak' te su kroz svoje kreacije htjeli prikazati njihovo viđenje odjeće prosjaka, ali i otmjenog dvora.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Upečatljive materijale pronašli su kod vlastitih baka, ali i na Hreliću te su zidne tepihe pretvorili u odjevne predmete. Osim ovog neobičnog materijala, Damir i Domagoj nastavljaju manipulirati s jutom, a koristili su i šatorsko krilo od kojeg su izradili večernju dvorsku haljinu.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Na pisti je bilo zanimljivo promatrati način na koji su mladi dizajneri oživjeli stare materijale koji nisu prvotno namijenjeni za izradu odjeće. Kao i kod njihovog prvijenca, prikazanog prošlog proljeća, Damir i Domagoj veliki naglasak stavljaju na kostimografiju zbog čega veliki dio kreacije neće nikad zaživjeti izvan piste.

Većina mladih dizajnera u svojim počecima na pisti prezentira manje, takozvane mini kolekcije, no Damir i Domagoj s količinom stoje ravnopravno sa svojim starijim kolegama. No, to ne mora nužno biti dobro. Nesputana kreativnost i entuzijazam, koji krase mlade snage, ponekad je teško obuzdati. A to je jedan od vodećih problema Damira i Domagoja.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL I ovaj put su na pistu pustili neke komade koji su narušili tijek kolekcije te uveli određeni kaos koji je na mahove zbunio gledatelja. Kontradiktornost odličnih i zanimljivih komada s onim osrednjim i u kolekciju neuklopljenim, stvara nepotrebnu zbrku koju ovaj modni dvojac uz malo promišljanja i fokusa može izbjeći. No, vjerujemo da će mladi dizajneri dotične boljke izbrusiti te s vremenom predstavljati kolekcije koje će od prvog do zadnjeg izlaza tvoriti kompaktnu cjelinu. Talenta, entuzijazma i kreativnosti im, svakako, ne manjka.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Juraj Zigman

Popularni dizajner Juraj Zigman tradicionalno zatvara Schwarzkopf Cro a Porter, a njegova energija koju prenosi na pistu uvijek gledatelje ispuni i ostavi ih s osmijehom.

Zigman je za ovu sezonu odabrao uistinu energičnu prezentaciju svoje nove kolekcije, a dozu neobičnosti i blage jezivosti dodao je uz pomoć stylinga. Za razliku od inače, Juraj je odabrao maknuti osobnost manekenkama te ih pretvoriti u svoja vlastita bića.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Naime, glavu im je prekrio maskama koje su napravljene od rastezljivog materijala na koji je dizajner aplicirao svoj prepoznatljivi print. Tako je fokus gledatelja bio prvenstveno na njegove kreacije.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Dizajner, koji inače ne prati pretjerano svjetske modne trendove, uveo je ovaj put u svoju kolekciju trendi uzorak, i to onaj karirani. On se proteže kroz cijelu kolekciju, a posebnu pozornost plijene one kreacije u kojima se karo uzorak miješa s njegovim printevima.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Volani su vodeći detalji koje je dizajner smjestio na svim dijelovima svojih kreacija. Ponovno je naglasak stavljen na printeve s kojima Juraj uistinu izvrsno barata te stvara neobične i zanimljive iluzije na ženskom tijelu. To je posebno vidljivo kod onih kreacija kod kojih se dodatno poigrava s prozirnim materijalom.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Zigman vješto koketira sa seksipilom koji je kod njegovih kreacija naglašen, no nikad ne prelazi u neukus. Razlog tomu je poznavanje ženskog tijela zbog čega njegove kreacije ističu samo ono najbolje. Isto tako korištenje uzoraka uvodi dozu razigranosti zbog čega u prvom planu nije žensko tijelo i njegovi aduti nego sama kreacija.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL I ovaj put Zigman je predstavio određene komade koji koketiraju s kostimografijom, zbog čega će teško zaživjeti izvan modne piste. No, isto tako predstavio je itekako nosive komade kod kojih je ublažio dojam. Mješavina koja privlači pozornost gledatelja željnih dobrog showa i teatralnosti, ali i kupaca koji dozu te teatralnosti i neobičnosti žele u svom svakodnevnom životu.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Komentari 0