Moda 11. listopada 2013.

Tenisice i jakne koje svijetle novi su hit

1/51

Jednom godišnje Prag postaje dizajnersko središte ovog dijela Europe, koji na već poznatoj manifestaciji Designblok slavi dizajn u raznim oblicima. Od 07. do 13. listopada 2013. popularni svjetski brendovi, međunarodni dizajneri i kreativci, svoje radove izlažu na četiri različite lokacije. Poznati sportski brend Nike odabrao je upravo Designblok za predstavljanje svojih inovacija, a redakcija Budi.INa donosi ekskluzivni izvještaj iz glavnog češkog grada.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Preko 30.000 posjetitelja

Designblok je nastao u listopadu 1999. prema inspiraciji Milan Design Weeka. Prva izložba imala je svega 14 izlagača koji su radili u dizajnerskoj industriji, a danas je manifestacija narasla na impozantan broj od 200 sudionika te je posjeti oko 30.000 posjetitelja. Glavni izložbeni prostor naziva se Superstudio koji se ove godine smjestio u Nakladove nadraži Žižkov, kompleks oko kojeg se trenutno vode brojne rasprave te je ove godine uvršten kao nacionalni spomenik. Nekadašnje skladište nametnulo se kao potencijalno zanimljivo mjesto za razne društvene i kulturne događaje, a Designblok je pokazao da je taj potencijal izuzetno velik.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše To je prepoznao i sportski brend Nike u čiju izložbu se izvrsno uklopio ovaj zanimljiv kompleks. Za predstavljanje novih inovacija za sezonu jesen/zima 2013./2014., napušteni hangar ponudio je nešto drukčiju platformu, a mladi dizajneri Jakub Pollag i Vaclav Mlynar, koji su osnovali svoj dizajnerski studio Deform prije tri godine, osmislili su koncept izložbe koja je u isto vrijeme artistička, ali i prije svega informativna.

 | Autor: Ove zime trčimo na otvorenom!

Upravo taj koncept je u duhu Nikeove zime! Naime, hladni dani, duge noći i neprikladni vremenski uvjeti često zadržavaju trkače u zatvorenim prostorima, no Nike ih želi zadržati na otvorenom. U sklopu Designbloka brend je predstavio novu zimsku trkaću opremu s inovacijama koje trkačima omogućuju prozračnost kože, zadržavanje topline, vodootopornost i povećanje vidljivosti kroz reflektirajuću površinu. Komadi koji su u isto vrijeme praktični i funkcionalni, no ipak urbani i dizajnerski zanimljivi.

 | Autor: Jakub i Vaclav su koncept Nikeove izložbe osmislili testirajući novitete kako bi dobili uvid u svaki komad, njihov materijal i način primjene. Tako su mladi dizajneri mogli na najbolji mogući način predstaviti inovacije. Dizajneri su odabrali pročišćen, jednostavan i prije svega funkcionalan način prezentiranja, koji je namijenjen krajnjem promatraču koji je od početka do kraja povezan sa suštinom samog proizvoda – upravo ono što brend Nike i predstavlja.

 | Autor: 'Uvijek kad radimo izložbu, volimo kreirati cijeli koncept, od početka do kraja, a ne samo postaviti izložbu. Doslovno smo uzeli svaki pojedini komad i isprobavali ga i eksperimentirali s njime. Sve što se može vidjeti na izložbi, rezultat je dugosatnog eksperimentiranja. Pokušali smo prikazati predmete na najbolji mogući način', objasnili su mladi dizajneri.

Sportski komadi privlače i dizajnom i krojem

Na izložbi je u fokusu bila Nike Flash Pack obuća, Shield Flash jakna, Aeroloft te Dri-FIT Wool. Predstavljeni komadi ne privlače pozornost samo svojim inovacijama, koje će svakom sportašu, bilo profesionalnom, bilo rekreativnom, olakšati bavljenje najdražim sportom i tijekom zime, nego i svojim dizajnom i krojem. Moderni krojevi i zanimljivi detalji, harmoničan i urban kolorit pretvaraju sportsku odjeću u IN komade koje želimo nositi i kad završimo sa sportskom aktivnosti.

 | Autor: Pozornost na izložbi plijenila je velika kocka leda u kojoj su Jakub i Vaclav postavili hokejaški nacionalni dres, no ono što se u početku činilo kao najjednostavniji zadatak, pretvorio se u komplicirani izazov.

 | Autor: 'Kad smo počeli tražiti tvrtku koja izrađuje led, došli smo do poražavajućeg zaključka, da niti jedna kompanija u Češkoj ne izrađuje tako velike kocke leda, pa čak niti jedna država blizu Češke. Na kraju smo pronašli tvrtku u Belgiji. Dres smo odnijeli u Belgiju i tako je ležao punih šest tjedana u kocki leda, a onda smo cijelu kocku dovezli natrag u Češku', pojasnio je Vaclav.

 | Autor:

U nastavku dizajner ističe kako je njegov favorit Aeroloft prsluk kojeg su prikazali uz pomoć svijetla. Pravi izazov Jakubu su predstavile Flash Pack tenisice i Shield Flash jakna.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše 'Bio je izazov prikazati njihov način funkcioniranja. Bilo je teško to učiniti jer ne radi iz svih kuteva gledanja jednako. Svijetlo treba biti ispred vas kako bi vidjeli cijeli omjer refleksije. Čak smo mislili posjetiteljima dati naočale koje imitiraju svjetlost, no na kraju je ovaj jednostavan, ali efektan način ispao upravo onako kako smo željeli', komentirao je Jakub.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Kreativne i neobične prezentacije dizajna

Brend Nike nije jedini koji je odabrao prezentaciju svojih novih proizvoda kroz izložbu. Popularni brend H&M otišao je korak dalje te svoj brend prikazao kroz ženski i muški kutak. Matej Hajek i Bet Orten dočarali su svoje viđenje H&M kuće putem bajkovitih instalacija.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Heineken je odlučio predstaviti svoju novu bocu koja svijetli pod UV zrakama. Učinio je to kroz neobičnu i futurističku sobu od ogledala u koju su svi posjetitelji sa zanimanjem ulazili.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Dok je Superstudio pretežito prezentirao poznate brendove i komercijalniji produkt dizajn, druge lokacije su dale priliku manjim tvrtkama, dizajnerima odjeće i nakita, ali i agencijama i udrugama koje su svoje proizvode prezentirali u manjim, ali i dalje zanimljivim prostorima.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Openstudio je ove godine bio u Kafkinoj kući u centru Praga i već je prvi dan privukao velik broj posjetitelja. U prostorijama svoje radove je prikazalo 50 dizajnera, dizajnerskih studija, modnih dizajnera i dizajnera nakita.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše U istoj kući posjetitelji su mogli vidjeti minimalistički pristup prezentiranja, izložbe s retro duhom, pa sve do mračnih instalacija, poput one koju je odabrao brend Zoryja. Soba ovog brenda nakita pretvorena je u 'morski dok'. Naime, soba je ispunjena vodom, a posjetitelji su nakit napravljen od konopa i kristala mogli promatrati hodajući preko drvenih mostića.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše Designblok se od svog osnivanja nametnuo kao vodeća manifestacija koja ujedinjuje sve sfere dizajna nudeći zanimljivu mješavinu popularnih brendova i mladih imena. Platforma za prezentiranje noviteta nudi priliku suradnje onih velikih i poznatih s onima čije vrijeme tek stiže. Taj uspjeli miks privlači svake godine sve više i više posjetitelja koji traže inspiraciju, inovacije, kreativna rješenja i ozračje u kojem se unikatnost i posebnost cijene i potiču.

 | Autor: Marko Mrše Marko Mrše U galeriji detaljnije pogledajte kako je bilo na Designbloku u Pragu te doznajte više o Nikeovim novitetima...

Komentari 0