Moda Tips & tricks 30 prikaza 03. svibnja 2012.

Tajna (male) crne haljine

Thinkstock.

Kakvu li čaroliju u sebi skriva ta crna haljina? Zašto joj se svaki put iznova vraćam? Kada ne znam što bih odjenula - ona je uvijek tu, smiješi se s kraja ormara i mami me. Ona je apsolutna pobjednica. U njoj se uvijek osjećam dobro, zadovoljno i ženstveno. Ona je gost svakog ženskog ormara, pa čak i dama kroz povijest.

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Kratka povijest crne haljine

U Srednjem vijeku je rođena moda, a u renesansi crna haljina. Renesansa je u punom značenju riječ bila preporod za ženu, izvukla ju je vani iz hladnih zidina, dala joj je sunca i - crnu haljinu. Doduše nije to bila mala crna haljina, ali je dobila svoje značenje. Haljina načinjena od teških tkanina (najčešće od pliša i baršuna) grubo je padala i vukla se po podu. Žena ju je nosila kao svakodnevnu “uniformu”, njome je ostavljala dojam jednostavnosti i elegancije - otkrivajući prvi puta u povijesti dio vrata, leđa i zatiljka tzv. leđni dekolte. Kao modni dodatak nosila je bijele i crne bisere. Također po prvi puta u povijesti crna haljina se nosi za vrijeme korote.

Elizabeta I., ikona mode u doba manirizma, uvodi novi “trend” crnila, poigrava se s crnim haljinama, pod koje stavlja steznike načinjene od kostiju životinja. Uloga steznika je da pridržava formu tijela - točnije: prsa, želudac i trbuh morali su biti u ravnini, a kolir (ovrtanik) od čipke ili lana dizao se do ušiju. Donji dio haljine dobio je formu guščjeg trbuha, koji se punio piljevinom, kao i rukavi koji se također punili i često bili u sivim tonovima.

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Barok je crnoj haljini podario puno čipke i zlata te ju zasitio u svojoj formi. Djelovala je dramatično, ponovno joj otvarajući dekolte, ukrašujući je naušnicama i bogatim ukrasima u kosi.

Crna haljina se ušuljala i u pastelni rokoko. Nosila ju je Marie Antoinette u novoj “plosnatoj” formi, s pola metra “puf” frizure u zraku, načinjene od pera, umetaka i prizora iz mrtve prirode koju je fiksirala s bjelanjkom i brašnom.

Coco Chanel i rođenje "male crne haljine"

U velikom i najženstvenijem stilu crna haljina je došetala do Art Deco-a. 1926. Coco Chanel je stvorila crnu haljinu bez rukava, dužine malo ispod koljena - poznatiju pod nazivom “mala crna haljina” kombinirala ju je uz bijele bisere. Sve ostalo je povijest...

 | Autor: Filip Tot Filip Tot U četrdesetim godinama crnu haljinu, Jean Luise, s visokim prorezom, velikom mašnom ukrašenu dugim rukavicama nosila je Rita Hayworth. U pedesetim godinama najveći glamur crnoj haljini poklonio je Christian Dior, a u pedesetima i šezdesetim su ju nosile sve velike dive: Marilyn Monroe ju je obožavala, dekoltiranu i s prsa i s leđa, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Grace Kelly, te crna Givenchy haljina Audrey Hepburn koju je nosila u filmu Breakfast at Tiffany’s.

U 70-tima, godinama sex-a, droge i rock n rolla razigrana crna haljina dobiva novu notu seksipila, koju je divno prezentirala Twiggy.

Crna haljina se provlačila kroz povijest poput vješte zmije, te je svojim otrovom mamila da joj se iznova vraćamo, baš kao i danas. Pitam se kakva je to magija, ali kao da je to i važno - neka traje što duže!

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Kakva je ovosezonska crna haljina?

Ove sezone mala crna haljina na ziheraški način s crvenim ružem i biserima izgledati će jednako dobro i ženstveno kao i prije pedeset godina, ali mislim da je vrijeme da se odmaknemo od ziheraštva -  Jednom se živi, pa se valja poigrati! Svoju crnu haljinicu izvest ću na ludi tulum s ekipom kombinirajući ju uz neon boje. Pastelne tonove i slamnati šeširić dodat ću joj za kavu s prijateljicama.

Moja mala crna haljina je sprema za ljeto, nadam se da je i vaša!

Komentari 0