Moda

Sve najbolje u Dioklecijanovom gradu

S novogodišnjim slavljem manifestacija "Advent u Splitu" ne jenjava. Oni koji do polovice siječnja posjete Split u širem i užem centru grada mogu uživati u pjesmi i plesu na svakom koraku.

Zvuci poznatih bendova, DJ- eva i domaćih klapa, okusi i mirisi tradicionalne, ali i svjetskih kuhinja te brojna događanja, poput Međunarodne izložbe jaslica, svake godine privlače sve veći broj posjetitelja. Manifestacija Advent u Splitu u posljednje dvije godine profilirala se kao jedan od prepoznatljivih brendova zahvaljujući kojem "najlipši grad na svitu" živi i zimi. Sunčani Advent uz kućice na Rivi, Prokurativama i Voćnom trgu simboli su zabave i druženja. 

 | Autor: TZ Split TZ Split

-  Zahvaljujući brojnim adventskim zbivanjima posjećenost je odlična na božićnom sajmu u Splitu, a tu su i novi sadržaji - više je kućica i izbora za zabavu , kao i nova ugostiteljska zona na Prokurativama - kaže Marina Rančić, direktorica Spalatum D.M.C.

Kruna događanja bila je proslava Nove godine. Splićani su još jednom dokazali da su najluđi grad na svitu pa su tako priredili čak tri dočena Nove!  Karakteristični šušur započeo je već u jutarnjim satima i prvi su dočekali Novu na Prokurative s početkom u 13 sati, zatim su se preselili na Pjacu u 15 sati na dočeku pod nazivom "Uralina nova" koja se već nekoliko godina za redom održava na prepunoj Pjaci, a ugođaj je "začinio" i umjetni snijeg i prvi valcer. I konačno za sve one koji su propustili jutarnji šušur po gradu, dočekali su onu „pravu“  uz tradicionalni vatromet na glavnoj splitskog šetnici, na Rivi,  gdje su nastupali grupa Vertigo, Psihomodo Pop i TBF (The Beet Fleet),  DJ Pero Fullhouse te posjetiteljima pripremili doček za pamćenje. 

 | Autor: TZ Split TZ Split

- Bilo je još bolje nego što sam očekivao. Srećom, nešto niže temperature nisu omele posjetitelje da dođu u velikom broju. Energija je bila odlična, a Psihomodo Pop je kao i uvijek napravio dobar show, objašnjava frontmen TBF-a Mladen Badovinac.

Advent u Splitu kroz zadnjih par godina dobiva značajnu ulogu u turističkoj ponudi grada. Odlična atmosfera kao i broj posjetitelja bitno je nadmašio prošlu godinu. Ako smo i bili u dilemi može li svaki trg biti ispunjen ljudima, ove smo godine to potvrdili. Atmosfera u gradu je odlična kao i šarolikost ponude -  različiti žanrovi glazbe kao i gastro ponuda privukli su ljude u grad. Kratki sažetak je: Za svakoga ponešto – kaže Žana Alfirević,  vlasnica restorana  “NoStress” koja nam je prenijela komadić vrhunskog ugođaja na trgovima i ulicama. 

Koliko im to dopušta raspored poznati Splićani s veseljem očekuju blagdane kako bi vrijeme proveli s obitelji i prijateljima.

 | Autor: TZ Split TZ Split

- Posjetio sam Advent u Splitu gdje mi se najviše svidjela Pjaca zbog samog ambijenta i muzike iz osamdesetih -  kaže poznati glazbenik Luka Nižetić i dodaje: "Na Rivi sam tradicionalno provodio vrijeme kod Old` S Kul kućice jer imaju najbolje kuhano vino, ali i fantastičan bakalar na crveno i na bijelo koji su nudili na Badnjak. Volim taj adventski šušur u svom gradu jer srećem ljude koje ne vidim kroz cijelu godinu. Advent s morskim ugođajem je nešto posebno, a ove godine je i vrijeme bilo bogovsko, kao ljeto s božićnim ugođajem."

I popularni Jole je uživao u krugu obitelji i prijatelja šetajući splitskim ulicama i trgovima. Novu godinu je proslavio radno, u Mostaru, ali kad je god mogao, prošetao je Splitom. 

- Ove godine advent me se osobito dojmio. Lijepo vrijeme, popodneva provedena s djecom i suprugom te prijateljima, Grašom i Huljićem bila su predivna. Uz pokoje kuhano vino i rakijice našlo se i finih zalogaja poput pečenke na Rivi i rebarca na Pjaci. Puno nasmijanih ljudi i ćakula u sivilu u kojem se nalazimo puno znači. Bilo je i odlične glazbe – od rocka do tamburaša, zbilja raznovrsan đir. 

Photo: TZ Split

Komentari 0