Moda

Street style inspiracija: Stiže životinjsko carstvo

Od Kenzovih tigrova, preko Givencheyjevih gorila, do apsolutnog stampeda hig street brendovima, životinje su prava modna sila!

Životinjski uzorak u modi doista nije ništa novo, pogotovo s dolaskom toplije sezone - vjerno je utočište dizajnera i trendseterica, a njegova popularnost dokazana je kada je čak stvrstan u “neutrale”. Poput crne ili bijele, stilisti tvrde, jedan dobar animalier komad može se kombinirati sa svime. No ovogodišnji trend iznenadio je i najveće modne znalce - osim (ili, bolje rečeno, uz) uvijek prisutnog leoparda, zebru, dalmatinera i tigra, životinjski likovi pojavili su se na odjeći ne samo kao print nego kao pravi motivi. Iako vam prva pomisao možda ide u smjeru odjeće za djecu, ovogodišnje životinjsko carstvo daleko je od dječje igre - svoj početak vuče od već kultnih Kenzovih majica s glavom tigra, koje su high street brendovi iskopirali do razine neprepoznatljivosti.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Danas ovaj komad u trgovini jedva izdrži dva ili tri sata prije no što se rasproda, no odluku da motiv tigra izvezu na majice u svojoj jesenskoj kolekciji 2012. dizajneri Carol Lim i Humberto Leon odlučili su sasvim neplanirano. Kada su istraživali arhivu ovog brenda, na nekim komadima su unutar jakni pronašli detalj malenog tigra u trku te ga odlučili iskoristiti kao motiv na nekolicini jednostavno skrojenih majica. Leon je izjavio kako je za naklon publici nakon revije jednostavno htio komad koji je opušteniji, na što se Kenzov dizajnerski tim pobunio.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

“Rekao sam Kenzu da ću napraviti majicu s tigrom za sebe. Pitali su od kakvog materijala, ja sam rekao: ‘Paaaa materijala za trenirke’, a oni su mi samo odbrusili: ‘Mi ne radimo trenirke’”. Srećom za tisuće fanova brenda, kompromis je postignut, a majica je danas najprepoznatljiviji komad ove dizajnerske kuće.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

“Prva verzija džempera je bila jako skupa i nismo ih puno prodali, no kad smo predstavili majicu, stvorila se lista čekanja čim smo pustili kampanju”, objasnio je Leon. Iako su prvi koraci ekspanzije životinja bili skromni - prepoznatljiva Kenzova tigra zamijenili su likovi majmuna, pandi i lavova, u početku se trend zadržao na nekoliko brendova sportske ili casual estetike. No Givenchyjevom kolekcijom, koja je ovu modnu kuću približila daleko najvećem broju fanova - ona za jesen 2011., poznatoj po printu rotvajlera, gorile i stiliziranog Bambija, životinje su napravile pravi korak u visokoj modi. Prošlih nekoliko sezona svoj pohod proširile su pojavljivanjem u kolekcijama MM6 Martin Margiele, Rochasa, pa čak i Roberta Cavallija, najvećeg ljubitelja animalier printa.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0