Moda 02. ožujka 2015.

Koja je osnova rokerskog stila?

Cycle ReCycle.
1/24

Ono što svakako povezujemo s 80- ima je rock glazba, a sukladno tome i rock stil odijevanja koji podrazumijeva kožu, lateks, mnoštvo nakita, mrežaste materijale i printeve s porukom. U davne 80- e vratila nas je Jelena Matas koja ovaj stil vjerno nosi danas.

Što se tiče ženske mode, ikone stila bila su pjevačice Doro Pesch i Lita Ford, cure iz benda Vixen i glumica Tawny Kitaen. Dečki su se pak ugledali u pjevače hard rock i glam metal bendova. Naravno, nemoguće je zaboraviti najveću ikonu stila Madonnu koja se, koliko god da je bila pop, uvijek ponašala buntovno. Voljela se uređivati na način da to ne bude toliko seksi, koliko ekstravagantno i sa stavom.  

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Sve u 80-ima bilo je opako i predimenzionirano. Recimo, zanimljiv su primjer grudnjaci koji su bili puni i masivni te što je najvažnije vidljivi,  a nosili su se i iznimno kratki topići. Tijelo se tako rado pokazivalo i izvirivalo ispod sakoa i kožnih jakni. I dok su široka ramena izašla iz mode po drugi put, kratki topići su se tek vratili. Crop top je opet zavladao prošlog ljeta i na modnim pistama i na ulicama,  a po svemu sudeći tako će biti i ove godine.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

U skladu s mračnim seksipilom, mnogo se nosila crna čipka, kao i sve mrežasto, prvenstveno mrežaste majice. Našle su se tu i kožne rukavice bez prstiju, lanci, zakovice, majice na bendove, lateks tajice, leopard uzorak, velike traper jakne i crop majice koje se vežu. Koža se nosila u svim oblicima. Popularne su bile kožne tajice i jakne, s tim da su neki kožnjaci čak imali i rese.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Danas sve to pomalo nosi, ali ne na onaj izvorni način. Komadi koji se nude u dućanima previše su ušminkani. Ipak, sretni smo da su oni najbolji, ipak opstali do danas. Tako se lateks tajice nose u urede, zakovice su savim normalna pojava i nemaju veze s buntom, a majice na bendove nose i oni koji te bendove ne slušaju. Vratile su se i cipele na špic, kao i tenisice, bilo da se radi o onim predimenzioniranim koje sežu do gležnja ili laganim platnenim modelima. Dakako, svi ti komadi su prilagođeni današnjoj trendi silueti. 

 | Autor: Privatno Privatno

Jelena Matas - djevojka koja u novom mileniju živi rock 80- ih 

Za potrebe članka koji slavi rock 80-ih, bilo je logično popričati s nekim tko vjerno nosi ovaj stil danas. Zanimalo nas je što je toliko fenomenalno u 80- ima. Simpatična Jelena Matas odgovorila je na svoj način: 

Osamdesete su za mene veličanstvene, čarobne i izazivaju u meni oduševljenje i najljepše i uzvišene osjećaje. Katkad imam osjećaj da jedino tu pripadam. U glazbi 80-ih ima nešto čarobno što se riječima ne može opisati i pjesme imaju nevjerojatnu snagu".

 | Autor: Privatno Privatno

Gledajući glazbenike i spotove iz toga razdoblja, primijetila je kako je svatko od njih nosio svoj poseban i upečatljiv stil. Fascinantna joj je njihova individualnost i koliko se puno razlikuju jedni od drugih, odjećom i bojom glasa. Svaki/a pjevač/ica i bend, bili su za sebe, skroz drugi svijet i nitko nikog nije kopirao. Svatko je imao totalno svoj i prepoznatljiv stil. Kod 80- ih joj se posebno sviđa, i tako je to nekako doživjela, to što su većina tih glazbenika bili sanjari, romantičari i u svom filmu.

"To je razdoblje poput svemira u kojem se uvijek nešto novo otkriva, koliko god bio u tome. Mislim da bi svatko iz 80-ih mogao naći nešto za sebe, a opet biti poseban i jedinstven jer je bilo uistinu raznih stilova", objašnjava Jelena.  

 | Autor: Cycle ReCycle Cycle ReCycle

Što se tiče mnoštva podstilova koji su se nosili u to vrijeme, Jelena obožava i svakako ističe kao najdraži, stil iz ranih osamdesetih po nazivom Novi Romantizam koji je započeo 1979. u britanskim klubovima, od kojih je najpoznatiji bio Blitz.

"Muškarci koji su se tako nosili, odijevali su gusarske košulje s puno volana, imali neobične romantične frizure i odijevali se poput prinčeva iz bajki i povijesnih junaka. Neobičnu odjeću su u početku nabavljali u jednom butiku koji je imao jeftinu kostimiranu odjeću. Uspjeli bi spojiti razne stilove iz različitih povijesnih razdoblja u jedan jedinstven i poseban moderan, maštovit stil", detaljno nam priča Jelena. Zanimljivo je da danas nitko nema hrabrosti obući takvo što, iako je novi milenij na glasu kao doba u kojem je sve dopušteno. 

   | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Rock stil 80- ih bio je iznimno maštovit

Jelena navodi kako je rock stil bio iznimno maštovit u 80-ima. Bendovi su nosili obično crne kožne hlače i jakne ili bi to isto bilo u traperu, ali obogaćeno s hrpom raznih detalja koje je svaki bend drugačije kombinirao. Od svih pjevača i grupa, posebno bi izdvojila one koje sluša najčešće, a to su:  The Cult, Billy Idol i Stray Cats. Jedna od njoj najdražih rock kombinacija joj je ona pjevača Iana Astburyja iz grupe The Cult u pjesmi Love Removal Machine, koji u spotu nosi bijelu romantičnu široku košulju dugih rukava s volanima i preko nje rokerski crni kožni prsluk te crne hlače s remenom na zakovice. Ostali članovi benda su odjeveni u traper prsluke i hlače te mrežastu majicu. Misli da nije bilo posebnih pravila kako su se nosili predmeti karakteristični za to razdoblje. Svatko je nosio na svoj način i miješao sve i svašta.

 | Autor: Privatno Privatno

Zanimljivo je vidjeti kako su neki od pjevača, poput onih iz Stray Cats, nosili crvene marame oko vrata, crne kožne jakne s brojnim detaljima, kao što je veliki prišivak tigra na leđima i plave traperice ili crne kožne hlače koje su kombinirali sa stilom iz pedesetih. Billy Idol bi uz usku crnu mrežastu majicu bez rukava ili običnu majicu koja je bila potrgana u trakama, nosio hrpu rokerskih ogrlica, kožne rukavice i kožne crne hlače sa remenom na zakovice. Detalji koji se najčešće mogu uočiti su marame koje su se nosile na razne načine: oko vrata u raznim bojama i dezenima, svezane oko noge uz isprane traperice ili oko glave. Nosila se i asimetrija u vidu naušnica na samo jednom uhu i rukavice bez prstiju na samo jednoj ruci. Danas možda nisu preživjele rupice na odjeći povezane vezicama i nakit u smislu gomile prstenja, ali se i dalje nose razne ogrlice, crne gležnjače s remenčićima, prsluci s puno bedževa i zakovicama.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Bitno je napomenuti dizajnera Anthony Pricea koji je odijevao jedne od Jeleninih nadražih bandova - Roxy Music i Duran Duran. On je spojio modu i glazbu tako što je za njih dizajnirao odijela, koja su inače smatrana uštogljenima i da se mogu nositi samo u uredu, ali on ih je dizajnirao na svoj način, odnosno tako da ne izgledaju uštogljeno nego „rock'n'roll“. To je pomalo slično onome što se nosi danas, retro futurizmu.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

"Danas se barem malo može, nakratko vratiti u 80-te, dolaskom na Hrelić gdje se može pronaći originalna odjeća iz toga doba koja nije skupa, mada se sve češće i u dućanima može pronaći odjeća inspirirana 80-ima, kao što je u Accessorizeu bila jedna torbica u obliku kazete na kojoj je pisalo 80's hits", zaključuje Jelena.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Više slika pogledaj u galeriji...

Više o trendovima iz osamdesetih saznaj ovdje...

Komentari 0