Moda

Što je frajer bez cool košulje?

Od kariranih i traper do elegantnih bijelih, muške košulje osnova su garderobe svakoga modernog frajera.

Postoji li popis pet stvari koje muškarci moraju imati u ormaru kao pandan ženskoj listi, na njemu se sigurno nalazi savršeno skrojena bijela košulja. No, za razliku od žena, muškarci teško da se mogu izvući samo s jednim primjerkom - da, bijela svečana košulja je “must have”, no češće korištene, a time možda čak i važnije su casual varijante. I dok će stručnjaci u odijevanju pisati prave protokole o tome kako odabrati, nositi i stilizirati otmjenu mušku košulju, za casual varijante pravila je mnogo teže naći, no to ne znači da ne postoje.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Većinu njih možete preslikati iz elegantnih verzija - na kraju krajeva, kupnja košulje nije baš kvantna fizika te jednako dobre modele možete pronaći u high street trgovinama i dizajnerskim studijima. No ono što je svakako prednost kupnje košulje na specijaliziranome mjestu je pažnja koja će vam biti posvećena pri isprobavanju - košulje dolaze u raznim veličinama i širinama te je gotovo nemoguće biti genetski blagoslovljen da vam bez prekrajanja stoji savršeno. Stoga je od mjesta kupnje možda i bitnija dobra krojačica ili krojač koji će znati prilagoditi struk i dužinu rukava vašoj građi. Za casual varijante vrijedi isto pravilo - širina vrata i dužina ruku (kao i širina ramena) brojevi su koje, ako ih već ne znate, uvijek trebate imati kod sebe. Prekratki rukavi mogu proći jedino ako ćete ih zavrnuti tako da nitko ne vidi dokle sežu. A tu je pravilo jasno - ako košulju nosite ispod sakoa, ona mora viriti barem centimetar kada su vam ruke opuštene, a ako je nosite bez ičeg, držite se provjerenog pravila - dužina do zapešća, tako da vam se vidi otprilike polovina ručnog sata, zlatna je sredina.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Za ovratnik je pravilo još jednostavnije - s jedne strane, ne smije vas gušiti (to ćete lako sami shvatiti), a ako vam uz vrat u njega stanu dva prsta - preširok je. Idealna mjera je tek dovoljno prostora da kad zakopčate posljednji gumb možete provući još jedan prst. Lako se zapitati jesu li ova stroga pravila odijevanja bitna kada birate kariranu ili traper košulju za šetnju gradom, no modni stilisti ističu kako, kad je nešto dobro skrojeno, bez obzira na to kako taj predmet kombinirate i nosite, razlika se itekako vidi. Ne dopustite ni da vas zavede ekstra prostor u struku gdje se košulja obično napuhava kad je gurnete u hlače.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Za razliku od onog što možda mislite, ovaj prostor ne pruža vam priliku da sakrijete kilograme, nego dodatno privlači pozornost na taj dio tijela. Košulja, kakva god bila, treba biti strukirana i pratiti liniju tijela: ako je kroj dobar za vas, onda će prirodno prikriti dijelove koje možda ne želite svima pokazivati. Ako vam je model preuzak u struku, a veći broj ima preduge rukave, ovo ili nije košulja za vas ili mora ići već spomenutoj krojačici na skraćivanje.

 | Autor: arhiva arhiva

 

Wooster Lardini, mrporter.com, 245 eura

 | Autor: arhiva arhiva

Mango, 549,90 kn

 | Autor: arhiva arhiva Mango, 349,90 kn

 | Autor: arhiva arhiva hm.com, 40 eura

“Ako ste visoki poput mene (198 cm), znate kako stvari idu: sve što probate je premalo, a ako su vam hlače dovoljno duge, znači da su četiri broja preširoke. Kako bih pronašao košulju koja ima dovoljno duge rukave, riskirao sam s tim da mi ramena budu na pola nadlaktice, a u ovratnik i struk je mogla stati još jedna osoba! No shvatio sam da postoje ‘slim-fit’ i ‘extra-slim-fit’ modeli, nemojte se bojati pitati za njih. Kad sam konačno pronašao košulju koja mi je dobro stajala, kolege su me pitali kad sam krenuo u teretanu i koliko vježbam. Nema teretane, samo dobro skrojen model”, otkrio je urednik GQ-a Will Welch. Kad su u pitanju uzorci, skoro sve prolazi - od kvadratića do prugica, poslovna okolina može podnijeti šare, pogotovo u kombinaciji s tamnim odijelima, a muški časopisi već godinama promoviraju svijetloružičaste košulje kao nešto manje ozbiljnu alternativu bijelim modelima.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0