Moda

Stiže opako dobra modna konjica: Nova runda militaryja

Vojničkim detaljima najbitnije je dati ženstvenu protutežu - šljokice, cvjetni uzorak i visoka potpetica savršena su kombinacija

Počnete li razmišljati o kaosu koji je Napoleon Bonaparte tijekom 19. st. sijao Europom, teško je pronaći svijetlu točku, no današnja moda bi bez njegovih pohoda izgledala mnogo drukčije. Glavni nalet Napoleonovih osvajanja od 1803. do 1815. imao je cilj proširiti Prvo Francusko Carstvo, ali dugoročnije je njegovo širenje važnosti dobrog odijevanja - vladari Francuske, Rusije, Engleske i tadašnje Pruske bili su opsjednuti uniformama svojih vojnika. Poput pravih modnih kolekcija, tvornice su proizvodile tisuće savršeno skrojenih predmeta koje su slali diljem Europe, a njihov utjecaj itekako je vidljiv i u današnjoj modi. Od Oliviera Rousteinga i njegovih kreacija za Balmain, koje izgledaju poput spoja mode iz “Rata i mira” i spota za “Thriller” Michaela Jacksona, do ženstvenih interpretacija Prade, Red Valentina i Tibija, skoro svaka dizajnerska kolekcija za jesen ima military elemente.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Uske hlače, bomber jakne, sakoi, kravate, kožnate cipele, vuneni kaputi - nemoguće je odvojiti modu od vojničke uniforme. Nakon Napoleonovih osvajanja, vojnički detalji polako su počeli infiltraciju u odjeću civila, prije svega zbog nedostatka tekstila u postratnom periodu. Stoga su krojači i domišljate kućanice uniforme prekrajali u svakodnevnu odjeću, a tehnike koje su koristili pri stvaranju izdržljive odjeće za vojnike počele su se koristiti i za građanstvo. Brojni vojnici, u nadi da će očuvati slavu pohoda, inzistirali su na tome da se elementi uniforma prilagode novom životu te su prišivali epolete i medalje na odjeću koju su nosili svaki dan. Jedan od najboljih primjera ovoga je legendarni Bau Brummell, veteran britanske vojske koji je zbog neprestanog prilagođavanja svoje jahaće uniforme civilnoj odjeći postao jedan od pionira muške mode u Velikoj Britaniji. Iako je u to doba upravo Velika Britanija bila prvak u krojačkim radovima, Francuska i Rusija su svojim kreacijama stvarale trendove - iz njihovih tvornica izašle su prve ukrasne epolete koje su danas jedan od najčešće korištenih vojničkih motiva, a u Napoleonovoj vojsci koristile su se za razlikovanje regimenata vojnika. Epolete su osim različitog načina pletenja, broja linija i obruba bile i različitih boja.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Iz ovih redova podrijetlo vuče i remenje, koje je prije svega bilo namijenjeno pridržavanju mačeva - današnju ulogu poprimilo je tek poslije, kada je zamijenilo tregere. Ekspanziju na moderni način odijevanja military je počeo šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je John Lennon odjenuo kultnu jaknu poznatu pod imenom M-65, rad tvornice Alpha Industries. Ova maslinastozelena jakna imala je kapuljaču, epolete i hrpu džepova koje su vojnicima olakšavale nošenje stvari, no zapela je za oko brojnim celebrityjima, koji su je čak nosili u brojnim antiratnim prosvjedima. Novi trend odmah je prigrlio Yves Saint Laurent i napravio danas kultnu jaknu Saharienne, no razlika današnjih kreacija Guccija, Burberryja i Givenchyja je u tome što one doista ne izgledaju kao da ste ih pokupili u second hand trgovini nego svoje podrijetlo vuku iz Europe 18. stoljeća. Od krutih su materijala, imaju čvrsto oblikovana ramena, mjedene gumbe, epolete i konopima porubljene rubove (i poneki kristal ili mašnu za dašak ženstvenosti).

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

No možda najzanimljiviji je način na koji su ih dizajneri stilizirali - ove stroge komade Dolce & Gabbana sparili su sa širokim svilenim hlačama, Peter Dundas za Roberta Cavallija igrao se krznom i traperom, Christopher Bailey u Burberryjevoj kolekciji odjenuo je sako preko šljokičave haljine, a Caroline Brasch Nielsen, kreatorica iz Marca Jacobsa, nosila ih je preko ukrašenih jeans kreacija. Trend je zavladao i Parizom, gdje je John Galliano predstavio dugačke sakoe od brokata, a Haider Ackermann inspiraciju je pronašao u terorističkim napadima u Francuskoj te svojom kolekcijom pokazao kako država mora hrabro gaziti naprijed. Upravo ovo možda je razlog sve veće popularnosti military odjeće u kolekcijama za jesen/zimu, a što god vas čekalo, sigurni smo kako će vam dobar military sako čuvati leđa.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0