Moda
1/7

Startasice- tenisice koje nikada nisu izašle iz mode

Kada je Ida Prester 2008. obukla startasice, povratak ovog najpoznatijeg hrvatskog modnog proizvoda više nije bio upitan. Zaboravljene tenisice koje su svoj vrhunac doživjele tijekom Univerzijade 1987., doživjele su novo osvajanje svijeta, a novi modeli razgrabljeni su u prvih nekoliko dana.

Dobre tenisice su danas, a tako i 80-ih, uz traperice bile osnova dobrog stylinga, a i vrijedan komad odjeće. Toga se sjeća i Slavko Sobin kojeg ćemo u nadolazećoj seriji “Crno-bijeli svijet”, igrati fotografa Žungula.

 | Autor:

Osamdesete su bile najbolje vrijeme za modu. Da mi je imati onaj džemper koji mi je nona isplela na kojem je pisalo “Trust me”. Imali smo dva para tenisica. Jedne nove za svugdje i jedne stare za tjelesni. I to je to. Ne zato što nismo imali nego je jednostavno bilo tako. Prestrašno mi je kako danas ljudi odijevaju djecu u brendove i markice“, prisjeća se Slavko

 | Autor:

Ove must have tenisice, proizvod su, kao što znamo vukovarskog Borova - jedne od rijetkih tvornica iz doba koja je preživjela do danas.  Kada su davne 1976. godine dizajneri i čelnici ove tvrtke  počeli proizvoditi tenisice Startas, nisu ni sanjali da su stvorili brend koji će trajati gotovo 40 godina i da će se proizvesti deseci milijuna tih platnenih tenisica. Zanimljivo je da su startasice, baš kao i traperice u početku imale sasvim praktičnu primjenu. Izvorno su dizajnirane kao tenisice za igranje stolnog tenisa. Međutim, ove platnene tenisice postale su apsolutni hit i prepoznatljiv proizvod u cijeloj bivšoj državi. Svoju popularnost mogle su, a mogu još i danas,  zahvaliti jednostavnosti, funkcionalnosti te niskoj cijeni. Velikoj popularnosti i izvan granica bivše države, svakako su pridonijele velike svjetske modne ikone koje su voljele udobnost ovih tenisica. Tako je velika ikona stila, francuskih korijena, Jane Birkin, koja je inače obožavala opuštene kombinacije, često nosila startasice uz svoj omiljeni par traperica. 

 | Autor: Jurica Galoić/Pixsell Jurica Galoić/Pixsell

Za prvi redizajn današnjih modela zaslužan je dizajner Mauro Massarotti, a svake sezone dobivamo sve novije i bolje modele. Na početku su se proizvodile kao jednobojne, da bi ih danas mogli kupiti u  svim mogućim bojama i printevima. Modela je zaista pregršt pa poželite imati više nego jedan par. Najpoznatiji su  Big strips, Polka dot white, Polka dot blue i Rivijera, a vrlo traženi modeli su su i oni s printom čipke, imitacijom leoparda, s cvjetnim dezenom te dezeni s višebojnim printom olimpijade.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ono što je također vrlo zanimljivo jest da se startasice nikada nisu prestale proizvoditi, no njihova proizvodnja u ratu i sve do redizajna bila je zanemariva i brend je polako odumirao. Povratkom u Vukovar, Borovo odlučuje svoju proizvodnju temeljiti na razvoju i oživljavanju starih robnih marki te stvaranju novih. Sredinom 2007. u suradnji s kreativnim studijom Sheriff&Chery, pod vodstvom gospodina Massarotija, kreće se u oživljavanje marke Startas. Cijeli projekt nazvan je Long Live Starts, a uspješnost projekta dokazuju i dobivene nagrade nedugo nakon lansiranja redizajniranog Startasa.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Redizajn popularnih tenisica nije vidljiv samo u širom spektru boja i uzoraka, nego i u novom poboljšanom kalupu koji je omogućio ugradnju uložne tabanice debljine 5 mm, što je znatno utjecalo na udobnost iste.  Osim udobnosti, nove startasice krasi i elegantniji izgled pa tako možete birati manje klasične, a više fashion modele, poput onih iz Exclusive kolekcije koja nudi modele rađene s ukrasnim mašnicama i dodacima na samoj tenisici u zlatnoj, srebrnoj i granit boji.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Više slika pogledaj u galeriji...

Više o trendovima iz osamdesetih saznaj ovdje...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0