Moda 09. lipnja 2014.

Starke – tenisice za prave buntovnike

1/11

Chuck Taylor All-Stars tenisice, mnogima poznatije kao Starke, najpopularniji su model brenda Converse, koji ubrzo slavi jubilarni 100. rođendan. Jednostavne, a ipak efektne, kultne i uvijek u trendu – to su same neke od karakteristika ovih svjetski poznatih tenisica.

Sve je počelo početkom 20. stoljeća, točnije 1908. kad je Marquis Mills Converse odlučio pokrenuti tvrtku za proizvodnju gumenih tenisica. To je bio mudar potez jer je na taj način zaobišao kartel proizvođača gume koji je sprječavao većini kompanija mogućnost dogovora posla direktno s maloprodajom. Posao je u veoma kratkom periodu procvao te je veliki broj kamiona izlazio iz Converse tvornice u Maldenu, Massachusetts.

 | Autor: 1917. godine Converse stvara All Star, koje su se sastojale od gumenog i platnenog dijela s ciljem da postanu elitne tenisice za profesionalne košarkaše. Za popularnost ovog modela tenisica zaslužan je košarkaš Charles Chuck Taylor koji je postao dio košarkaškog tima pod nazivom The Converse All Stars.

 | Autor: Charles Chuck Taylor – košarkaš koji je obilježio Starke

Njegova povezanost s najprodavanijom košarkaškom tenisicom seže u srednjoškolske dane kad je u njima igrao za srednju školu Columbus. 1921. dobiva posao u Conversu, a njegovi savjeti su u mnogome pomogli poboljšanju tenisica. Predložio je promjene u dizajnu kako bi pružile više fleksibilnosti i podrške, a 1923. dodano je njegovo ime te su rođene Chuck Taylor All Stars.

 | Autor: U početku su tenisice imale tri modela. Monokromatski model, koji se sastojao od crnog platna i crne gume, bijeli koji je bio ukrašen plavom i crvenom crtom, i crne kožne tenisice s crnom gumom.

Danas prepoznatljiv dizajn kreiran je tek nakon Drugog svjetskog rata, kada vezice i guma postaju bijele, te čine prepoznatljivost Starki. U tom periodu rađa se rock’n’roll čiji stilski zaštitni znak postaje kožna jakna, traperice i tenisice, i upravo većina zvijezda tadašnje glazbene scene za svoje tenisice bira Starke. Paralelno dolazi do rođenja NBA-a koji također utječe na sve veću popularnost ovih tenisica.

 | Autor: 1979. na tržište dolazi Pro Leather model koji je ubrzo postao jedan od najtraženijih modela brenda Converse.

Trenutni favorit na terenu, Weapon model, postao je skoro obavezan prvi izbor profesionalnih sportaša, i srednjoškolskih i fakultetskih sportskih timova tijekom 1980-ih i ’90-ih. 1986. je Converse lansirao Choose Your Weapon kampanju u kojoj su dva najveća sportska rivala nosila jednu od najpopularnijih sportskih tenisica. 20 godina kasnije naslijeđe Weapon modela – i njegovo mjesto u sportu i kulturi – nastavlja motivirati konkurenciju.

1996. Converse po prvi put pokušava zamijeniti Chuck Taylor All Star u suvremenim natjecanjima i to tenisicama pod nazivom All Star 2000, a karakterizira ga šav oko zgloba, crvena linija na sredini potplate i ozbiljniji pristup sportu.

 | Autor: Ovaj model tenisica obožavaju i poznate zvijezde, a redom su to osobe koje odskaču od ustaljenih stilskih pravila. Reper Wiz Khalifa, manekenka Agyness Deyn, Johnny Knoxwille i glumica Kristen Stewart samo su neka od imena koji Starke nose čak i na crveni tepih.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Chucks, All Stars, Chuck Taylors nazivi su koje ljubitelji ovih tenisica koriste, a kod nas su poznatije pod nadimkom Starke. Kultni model ubrzo slavi svoj 100. jubilarni rođendan, a svoju popularnost može zahvaliti svom statusu. Naime, Starke nisu samo tenisice, one su simbol bunta, slobode, opuštenosti i stava. Njihova karakteristika je i što ujedinjuje generacije – podjednako ih nose tinejdžeri, koji tek trebaju otkriti njenu povijest i buntovnici prošlog stoljeća.

"Brend je ušao u drugo stoljeće svoga postojanja poštujući svoje naslijeđe da na sve oko sebe gleda malo drugačije, voli ljude koji žele mijenjati svijet na bolje i u svojoj srži slavi duh pobune i originalnosti u košarci, rock & rollu i na svim drugim mjestima  gdje god ga možete pronaći . I to vam je to – za sad... Najbolje priče su one koje se ne završavaju – one kojima nastavljate dodavati nove priče – i sve to diveći se  kreativnim, nesputanim, optimističnim, hrabrim načinima kojima se stvari razvijaju od onoga što su bile, do onoga što su sada, pa sve do onoga što će tek postati“, zaključuje za kraj Sabina Hercigonja iz Converse Hrvatska.

U galeriji detaljnije pogledajte kako su se razvijale Starke...

Ako ste i vi ljubitelj tenisica, više o toj kulturi doznajte na "Svi su ludi za tenisicama"!

Komentari 0