Moda

Soho: Modna povijest kultnoga kvarta

Fotografkinja Nina Manandhar novi projekt posvetila je istraživanju čarolije Sohoa prije nego što su čudne trgovine i seks shopove zamijenili otmjeni restorani

U slučaju da se vaše poznavanje mode ne svodi samo na odjeću u high street trgovinama, a fotografe ne nalazite isključivo na Instagramu, vjerojatno ste već čuli za Ninu Manandhar - fotografkinju čiji klijenti uključuju Nike, slavni londonski muzej Tate i fantastičan ženski label Otho. Kad ne radi za razvikana imena svjetske modne scene, Nina se koncentrira na uličnu modu, pogotovo na mlade generacije uz čiju je pomoć osnovala blog What We Wore, svojevrsnu online arhivu koja ljudima omogućuje da uploadaju svoje outfite i ispričaju kako su ih osmislili. Dvije godine nakon što je web stranica postala knjiga, Nina je pokrenula novi projekt - trajni postav u Photographer’s Galleryju, u kojem želi razmotati klupko estetskih kodova i kulturne povijesti vjerojatno najslavnijega londonskoga kvarta - Sohoa.

 | Autor: Nina Manandhar/Photographer's Gallery Nina Manandhar/Photographer's Gallery

“Moj interes za Soho krenuo je s ljubavlju prema glazbi. Odrasla sam u Londonu i od 14. godine izlazim po klubovima po tom kvartu. U dvadesetima sam se počela družiti s vlasnicima trgovina odjećom u Carnaby Streetu”, prisjetila se Nina. S “poboljšanjem” kvarta, tj. njegovim pretvaranjem u luksuzni dio grada gdje se nekretnine mogu dobro unovčiti, klubovi u Sohou su se polako počeli zatvarati, a nezavisne trgovine preselile su u manje skupe kvartove, dok su njihove prostore ispunili mainstream brendovi.

 | Autor: Nina Manandhar/Photographer's Gallery Nina Manandhar/Photographer's Gallery

“Donedavno je Soho bio meka nezavisne kulture, a sad to nitko ne bi pomislio. Kad sam spomenula ovaj projekt mladima, pitali su me zašto bi itko izlazio u Soho, tamo su samo kafići i otmjeni restorani, no on je bio itekako bitan u klupskoj i glazbenoj kulturi, modi i gay zajednici. Načini odijevanja ovih supkultura spojili su ove scene u jedan pokret”, dodala je fotografkinja u intervjuu za časopis Clash. Ninino gostovanje u galeriji počelo je ovog tjedna, trajat će do rujna, a ljudi su već počeli uploadati svoje fotografije.

 | Autor: Nina Manandhar/Photographer's Gallery Nina Manandhar/Photographer's Gallery

“Ovo je snimljeno ispred Raymond Review Bara na moj rođendan, 1997. ili 1998.”, napisala je Pippa Brooks, osnivačica butika Shopgirl. “Tamo sam proslavila nekoliko rođendana, uvijek bismo odgledali show i onda otišli na ples u krilu, nas par cura i mnogo gay muškaraca! Tad je Soho bio seks i kebab”, dodala je ispod svoje fotografije. “Većina ‘mog’ Sohoa odavno ne postoji - nisu nestale samo čudne trgovine nego i zgrade koje se ruše. Moć koja me nekoć privlačila tamo zamijenjena je komercijalizacijom i sva posebna mjesta se zatvaraju. Ideja da Soho ima auru je zanimljiva, no vjerujem da ona više ne postoji. No i dalje je on srce grada i u tome ima nešto”, napisao je Adrian Stern ispod svoje fotografije.

 | Autor: Nina Manandhar/Photographer's Gallery Nina Manandhar/Photographer's Gallery

Nina će za ovu priliku izgraditi mobilnu jedinicu kojom će izaći na ulice Sohoa te obići nekoć slavne lokacije, kao i manje poznata mjesta kako bi pitala stanovnike i posjetitelje da daju svoje slike i priče te time obogate projekt. Cilj je kroz stare fotografije, polaroide i digitalnu arhivu stvoriti mapu skrivene kulturne povijesti ovoga kvarta, ali i pružiti pogled na odnos identiteta i britanskog stila. Izložba “What Soho Wore” vrhunac će doseći 18. rujna, kad će svi sudionici posjetiti galeriju te time zatvoriti ovo gostovanje. 

Photo: Nina Manandhar/Photographer's Gallery

Komentari 0