Moda
Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste

Seksi saten iskrao se iz spavaće sobe na ulice i modne piste

Hommage rublju ove sezone zaista je na vrhuncu, pa je saten zavladao pistama, a da ne pričamo tek o slip haljinama

Bilo da vas podsjeća na onaj veliki hit “Nights in white satin”, omiljenu spavaćicu ili jedan od najvećih trendova godine, jedno je sigurno - u posljednje ga vrijeme ne možete izbjeći. Lista dizajnera koji su se poslužili ovim materijalom u posljednjim kolekcijama je zaista duga: Ralph Lauren, Calvin Klein, Céline... Nisu mu odoljeli ni domaći dizajneri poput eNVy rooma, Zorana Aragovića, Martine Budek... Kako i bi kad je tako sjajan, tako mekan i tako chic.

 | Autor: arhiva arhiva Dizajnerica Martina Budek dala mu je nešto ozbiljniju notu pa u ovakvim tamnijim nijansama satena možete prošetati i po uredu, a vječno glamurozan dvojac eNVy room (gore) inspiraciju je izgleda crpio iz starog Hollywooda. Uvijek drukčiji Zoran Aragović, koji se krije iza brenda BiteMyStyle, predlaže ovaj materijal u vrlo nosivom izdanju i trendi “nude” bojama. No epidemija koja je zahvatila gotovo sve svjetske fashionistice (one poznate i nepoznate) sigurno su slip haljine od satena u svim bojama i dužinama, sa ili bez čipke, preko ili ispod nekoga debeloga komada jer ipak je zima. Prvo iz njih nismo izlazili cijelo ljeto. Preko dana smo ih kombinirale na ravne sandale ili omiljene japanke, a uvečer bi izgledale kao prave zvijezde u visokim potpeticama i tim istim satenskim haljinama. Sada ih nosimo preko debelih dolčevita ili na basic majice, a od zime se branimo bundama. Drugi omiljeni komad od satena je definitivno - bluza. To je onaj jedan komad koji odijevamo u situacijama kada ne znamo što obući, a moramo se “srediti”.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

U kombinaciji s “pencil” suknjom ili hlačama mrkva kroja izgledaju dovoljno ozbiljno. Ako se dizajnere pita, za formalne će prilike predložiti satensko odijelo. Recimo, tamnoljubičasto odijelo s potpisom Ralpha Laurena savršen je odabir za božićne uredske partyje, a ako u njemu poželite izaći s prijateljicama, seksi verziju odijela napravite tako da ispod sakoa ne nosite ništa osim grudnjaka. Kao što ste već mogli zaključiti, od lepršavog satena ne treba odustati ni zimi jer izgleda kao da je moto zime: spoj nespojivog i slojevitost. Tako da slobodno omiljenu slip haljinu nosite na traperice, a preko maksi varijante obucite debeli džemper. Ne smijemo zaboraviti ni na valjda najpopularniji komad sezone - njezino veličanstvo bomber jaknu. Satenska izdanja podsjećaju na stil pedesetih, a valjda ne postoji modno osviještena djevojka koja u posljednjih godinu dana nije kupila barem jednu (ili jaknu koja podsjeća na bombericu). Ne, nismo zaboravili ni na topove s tankim naramenicama koji zapravo podsjećaju na negliže ili seksi potkošulju. Odlično će izgledati u paru s kožnatim hlačama, gležnjačama i military kaputom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Ono na što saten na prvu podsjeća su sigurno pidžame ili rublje. U prošlih godinu dana smo tako pidžame, ali u izdanju koje je prihvatljivo za hodanje cestom, viđali i na ulicama i crvenim tepisima. Bluze na preklop koje se vežu oko struka i široke hlače koje podsjećaju na pidžamu jedan su od najvećih trendova 2016. uz one nabrojene. Nosile su ih chic trendseterice poput Rihanne, Selene Gomez i Olivije Palermo. Jednako elegantnu verziju satena zaljubljenim smo očima gledali na pisti dizajnerice Alberte Feretti. Duga crvena haljina s dubokim dekolteom nešto je u čemu vidimo senzualne glumačke dive poput Monice Bellucci ili Angeline Jolie, a zlatna suknja s potpisom Ralpha Laurena pravi je “statement” komad za zimu. Dizajner je kombinira s “croppanom” dolčevitom. Ovakvo izdanje idealno je u kombinaciji s debelom krznenom bundom ili bomber jaknom u zimskom izdanju. Ako vam se ne sviđa ovako pretjerano romantična i ženstvena uloga satena, inspiraciju potažite kod uvijek drukčijeg Moschina. Satenska minica s volanima podsjeća na nešto što bi nosila i sama Barbie, ali kad pistom prošeće u kombinaciji s kožnatim korzetom, kačketom, lancima i običnom basic majicom bez rukava, onda znate da je to malo drukčija Barbie lutka. Ovo samo dokazuje koliko je svestran. Jer ako ste mislili da je to lagani materijal za ljetne i proljetne dane, rezerviran samo za duge haljine i posebne prilike, bluze koje nosimo na poslovne sastanke ili možda vjenčanice, gadno ste se prevarili. Fashionistice ionako znaju da se najbolje kombinacije uvijek dobiju od onih komada koji naoko nikako ne idu skupa, a koža i saten jedan su takav par. I dok će jedne i dalje ostati vjerne onoj romantičnoj strani satena ili ga nositi samo u spavaćoj sobi, druge će potražiti i onu njegovu rokersku stranu ili isprobati dugu satensku haljinu na poderane traperice i omiljene štikle dostojne princeze. Jer poanta mode je ionako igra, pa tako samo naprijed - igrajte se!

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0