Moda

Sedam načina na koje svaki dan nesvjesno uništavate odjeću

Iako toga niste ni svjesni, nekim lošim navikama iz dana u dan štetite svojoj omiljenoj odjeći

Kažu da se žene nose lakše s prekidom nego s bacanjem omiljenih cipela, i dok u vezi uvijek postoje dvije strane, za svoju odjeću i obuću odgovorni ste samo vi. Čak i ako mislite da se znate brinuti za svoje stvari, moguće je da im svakodnevno štetite, a da to ni ne znate. Donosimo vam sedam najčešćih načina na koje ljudi nesvjesno uništavaju svoju odjeću i obuću:

1. Prečesto odlazite u kemijsku čistionicu

Ako na etiketi vašeg kaputa ili sakoa piše "dry clean" (kemijsko čišćenje), umjesto "dry clean ONLY" (SAMO za kemijsko čišćenje), onda ga povremeno možete i ručno oprati kod kuće. Osim što ćete uštedjeti novac, produljit ćete vijek trajanja svoje odjeće, jer prečesto kemijsko čišćenje brže uništava vlakna.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

2. Krivo spremate kožne komade

Svatko tko posjeduje kožnu jaknu, hlače ili haljinu, bar se jednom susreo s problemom zgužvane kože, koju je nemoguće ispeglati. Ako slažete svoje kožne komade jednako kao i one od pamuka ili nekog drugog materijala, s vremenom će utori na njima postati trajni i jedino što će vam preostati je da ih bacite u smeće. Stoga biste svu svoju kožnu odjeću uvijek trebali vješati na vješalice.

3. Zaboravljate na zaštitni sprej

Kupili ste nove kožne cipele i prvih mjesec dana nadobudno ste ih svaki put sprejali zaštitnim sprejem kojeg su vam preporučili u trgovini, no ubrzo je to postalo sve rjeđe i rjeđe, dok vam nije potpuno dosadilo. Ova priča poznata je svima, a iako ne trebate svakodnevno sprejati svoje kožne cipele, nanošenje zaštitnog spreja bar jednom tjedno, produljit će njihov vijek trajanja.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

4. Krivo se brinete za svoje torbe

Torbice, pogotovo kožne, najbolje je čuvati u zatvorenim kutijama, kako biste spriječili nakupljanje prašine na njima, slučajne ogrebotine i slično. Još jedna česta pogreška je vješanje torbi za njihove ručke što s vremenom može uzrokovati njihovo rastezanje i pucanje.

5. Na zakopčavate patentni zatvarač prije pranja

Ovo možda zvuči kao gnjavaža, ali zakopčate li sve patentne zatvarače na komadima pije nego ih ubacite u pranje, spriječit ćete nezgode koje mogu uzrokovati u perilici, poput poderotina ili petljanja s drugom odjećom (na primjer vunenim džemperom).

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

6. Prečesto nosite isti grudnjak

Imate jedan grudnjak kojeg obožavate i nosite druge samo dok je taj u pranju? Ako ste se prepoznali, trebali bi promijeniti tu naviku, jer i vašem omiljenom grudnjaku treba malo odmora, a prečestim nošenjem brzo će mu se promijeniti oblik i više neće biti dobar.

7. Koristite plastične i vješalice od žice

Iako vas većina nikad nije razmišljalo o materijalu od kojeg su izrađene vješalice, plastične i one od žice često mogu uništiti vašu odjeću dok visi u ormaru. Najbolja opcija su drvene vješalice ili one obložene baršunom.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0