Moda
1/56

Savjeti kako odabrati idealan nakit

Nakit je mali, ali itekako upečatljiv komad koji ima moć transformirati svaki styling, podignuti ga na višu razinu, ali u isto vrijeme krivim odabirom može uništiti dobru modnu kombinaciju. Stilistica i modna blogerica Ljupka Tanevska savjetuje kako odabrati savršen i prikladan nakit.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ogrlice, naušnice, ukras u kosi, prstenje i narukvice – svaka žena stavljena je pred težak zadatak odabira onog idealnog komada nakita u raznolikoj i velikoj ponudi. A taj zadatak je posljednjih sezona postao još teži. Naime, popularnost statement komada (velik i često masivan nakit, s mnoštvom detalja) ne jenjava zbog čega iz sezone u sezonu nakit postaje sve veći i upečatljivi. S njim je mnogo lakše pogriješiti nego s onim decentnim i klasičnim.

Ogrlica prema obliku vrata

Osim vlastitih preferencija i ukusa, prilikom odabira nakita važno je imati na umu i svoju građu tijela. Naime, koliko god u kombinaciji nakit nije glavni, on ima moć da prekrije, odnosno istakne nedostatke. Ekvivalentno s tim, prikladan nakit koji pristaje vašoj građi tijela, naglasit će vaše lijepe strane.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR Statement ogrlice su veliki hit, kako prošle tako i ove sezone. Pristaju svakoj ženi koja ih zna nositi. Žene s dužim vratom bi trebale pripaziti da biraju ogrlice koje su više uz vrat, kako bi  ga ogrlica vizualno smanjila. Idealna kombinacija u tom slučaju bi bila kragna zakopčana do grla, dolčevita ili visoki ovratnik, te lađa izrez majice. Žene s punašnijim vratom trebaju birati duže, bogatije ogrlice, koje bi vizualno otvorile njihov vrat. U kombinaciji s takvom ogrlicom preporučujem i majice dubokim izrezom, otkopčana prva dva dugmeta košulje te sakoe s niskim reverom bez dugmadi“, savjetuje Ljupka Tanevska.

Naušnice prema obliku lica

Kako ogrlice imaju moć manipulacije, tako i naušnice mogu izdužiti ili pak suziti lice.

„Što se tiče naušnica, također duže naušnice izdužuju lice, male decentne su neprimjetne. Ako imate okruglo lice to ne znači da ne trebate nositi manje naušnice, birajte one trokutastog ili romboidnog oblika“, objašnjava Ljupka.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR Unatoč tomu što su ogrlice veće i na stylingu primjetnije, s naušnicama žene češće griješe. Naime, prije ćete s raskošnim naušnicama djelovati overdressed nego sa statement ogrlicom.

Kad su naušnica u pitanju, rekla bih da je tu više pitanje za koju priliku se nose. Ako idete na poslovni sastanak svakako prije stavite neke manje, neupadljive naušnice jer ćete s njima izgledati ozbiljnije i profesionalnije. Za kavu s prijateljicama ili izlaske birajte one koje vam se najviše sviđaju“, naglašava stilistica.

Razlog je jednostavan – naušnice su blize očima, a kad pričamo sa sugovornikom gledamo ga u oči – na taj način i više uočavamo velike naušnice. Uz to su statement naušnice dinamičnije od statičnim ogrlica koje na vratu nemaju gdje „bježati“.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Kako nositi statement nakit?

Ako želite pratiti trend nošenja velikog nakita, važno je da se s dotičnim komadima osjećate sigurno i samouvjereno. U protivnom će dotični nakit na vama djelovati neprirodno, a s time i potpuno neprikladno.

„Volim reći da postoji jedno pravilo kod nakita - vi nosite nakit, a ne on vas! Za nakit je potrebna osobnost i stav osobe koja ga nosi. Na nekome će statement naušnice i statement ogrlice izgledati prekrasno, decentno i usklađeno dok će na drugome izgledati katastrofalno. Bitno je ne pratiti slijepo trendove i stavljati na sebe sve što vidimo na reklamama i izlozima, a ako to i poželimo napraviti - onda napravimo u svom silu“, savjetuje Ljupka.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR Zbog toga, ako preferirate minimalizam, posebno kad je nakit u pitanju, odaberite komad koji je možda nešto veći od onog vašeg uobičajenog – na taj način ćete se osjećati sigurno. Nemojte forsirati ogrlice ukrašene šarenim perlicama, vi odaberite klasične bijele perle. Stilska alternativa uvijek postoji.

„Ako nosite statement ogrlicu u kombinaciji sa statement naušnicama, nemojte pretjerivati s narukvicama i prstenjem - i obratno.“

Naravno, ako niste potpuno sigurni pristaje li dotična ogrlica i naušnice, odlučite se za jedan komad. Na taj način ćete izbjeći moguće stilske pogreške i, svakako, nećete izgledati prenakićeno. Ne možete pogriješiti s naušnicama i narukvicama ili ogrlicom i prstenjem – znači s onim komadima koji fizički nisu bliski.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR „U novoj sezoni trendi je puno "dragulja" u velikim ogrlicama - prevladava smaragdno zelena boja. Također vlada trend pletenih končanih narukvica, velikih statement srebrnih ili zlatnih satova, bogate viseće naušnice - koje se često kombiniraju sa statement ogrlicama. Što se prstenja tiče, ono postaje malo i neprimjetno“, objašnjava nove trendove Ljupka.

Ponuda statement nakita u hrvatskim trgovinama uistinu je raznolika i prati aktualne trendove. Odaberite onaj komad koji je u vašem stilu, ali ga ujedno i osvježava.

U galeriji detaljnije pogledajte nakit iz novih kolekcija...

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0