Moda
Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit 1/17 Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit Nezamjenjive su gležnjače opet hit

Rijetko kome stoje, a nose ih svi: Gležnjače su opet hit

Metalik, kaubojske, šarene ili sa zlatnom petom: Najkontroverznije čizme ove sezone potpuno su otkačene i jako nam se sviđaju

Postoje određeni modni komadi koje je teško nositi čak i najzagriženijim fashionisticama zato što svojim krojem doista rijetko kome laskaju - široke hlače do pola lista, crop topovi i kombinezoni definitivno spadaju u ovu kategoriju, no i svijet obuće ima kandidata - gležnjače.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ovaj model čizmica pokriva najtanji dio vaše noge - onaj koji zapravo želite najviše istaknuti: gležanj. Spojite li to s niskom potpeticom, imate pravi mali recept za katastrofu, osim ako ste viši od metar i osamdeset. No, kao i uvijek, modna pravila tu su da se krše.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Trik pronalaska pravog modela gležnjača je u proporcijama - iako su ove sezone najmoderniji modeli koji sežu tek malo iznad gležnja te imaju uglavnom midi petu, to ne znači da je ovo najbolji oblik cipele za vas. Pokušajte koketirati s nešto višom sarom cipele ili višom potpeticom, dok god se osjećate udobno u njoj.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Figuru možete izdužiti i pravilnim kombiniranjem odjeće: niske gležnjače odlično izgledaju na skinny traperice, a nosite li šire modele, trik je zarolati hlače tako da otkrijete malo kože između ruba čizme i traperica.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Stilisti se slažu kako je i dalje najveća pogreška pustiti hlače da idu preko ovakvog modela čizama - koketiranje s ovim lookom dopušteno je samo ako se radi o trapez hlačama i curama koje su doista spremne eksperimentirati s modom. Odlučite li se za kombinaciju gležnjači i suknje, izbjegavajte midi krojeve koji sami po sebi krate siluetu (ovo prolazi samo Alexi Chung) te posegnite ili za lepršavim maksi haljinama poput street style zvijezde Veronike Heilbrunner ili za mini varijantama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Iako bi se pobornici gesla “manje je više” usprotivili našem stavu, kad su gležnjače u pitanju, doista je teško odabrati samo jedan par. Klasične crne kožnate bez potpetice, znane kao “chelsea boot”, već imaju kultni status; Kate Moss obožavateljica je moto modela, malo širih rokerskih modela s remenjem i zakovicama; Fausto Puglisi odlučio se na kaubojsku varijantu, a Alberta Ferretti svoje miljenice na doista tankoj potpetici istkala je baršunastim cvijećem. Odlučite li se ipak za samo jedne, ne možete pogriješiti s modelom koji je trenutačno hit u svim high street trgovinama.     

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Midi blok potpetica i visina do iznad kosti na gležnju recept su za najpoželjniju čizmu sezone. Dries Van Noten oblikovao ih je u zmijskoj koži, Tommy Hilfiger oduševio je metalik varijantom, Maiyet je kombinirao ružičastu kožu s drvenom potpeticom, a Valentino je šarmantno spojio gležnjače s drugom najpoželjnijom obućom sezone - baletnim cipelicama. U prilikama kad tenisice nisu dovoljno otmjene, a za sandale i balerinke je prehladno, ovaj model bit će vam pravi spas.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Lakirana koža, cvjetni uzorak ili šljokice mogu poslužiti i kao protuteža ženstvenim cipelama na vjenčanjima (Saint Laurentov model sa zvjezdicama apsolutni je hit), a iznimno su popularni i chunky modeli s debelim đonom kakve predlažu Topshop i legendarni Dr. Martens. Tradicionalni modeli od brušene kože i dalje su najprodavaniji u trgovinama, no piste kažu da je ovo sezona otkačenog accessoirea: od širokog izbora boja i uzoraka do detalja koji izgledaju poput naljepnica, sigurni smo da većinu ovih modela nećete poželjeti skriti pod hlačama. Želite li otići još jedan korak dalje, pronađite model kojem je i potpetica kreativna - od prozirnih, preko zlatnih i životinjskih uzoraka, šarene potpetice mogu dati šarm i najklasičnijim crnim modelima.

Photo: Rex

Komentari 0