Moda

Remen ili korzet? Ma, nije važno, sviđa nam se oboje!

Polako, ali sigurno, nova generacija korzeta popela se na vrh jednih od najpoželjnijih modnih detalja ove sezone.

Kad pomislimo na korzet, padnu nam na pamet scene iz nekih filmova gdje damu koja se sprema za “izlazak” sluškinja steže u uski korzet od kojeg se ne može ni disati. Pitamo se: kako su sjedile? Povijest ovog odjevnoga komada ide ovako... Najviše su se koristili tijekom kraljice Viktorije, kad je tanji struk značio viši socijalni status.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Figura pješčanog sata potječe iz tog doba, a karakterizira je tanak, stisnut struk. Zanimljivo je da je od 1350. do 1820. figura pješčanog sata bila moderna i za muškarce te se ponekad postizala nošenjem korzeta. Nasreću, vremena su se promijenila. Danas korzet dolazi u jednome manje “nasilnom” obliku.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Njegov povratak krenuo je prilično sporo. Dok su se police naših omiljenih dućana polako punile ovim u početku neobičnim modnim dodatkom, fashionistice su s ga s oprezom počele uvrštavati u svoje kombinacije. Mislili smo, to mogu nositi samo skroz vitke djevojke ili kako ćemo to uopće kombinirati? Onda su odjednom street style fotografije dobile pješčani oblik. Da, nitko im nije mogao odoljeti, a kad su sestre Kardashian (koje u posljednje vrijeme hrabro guraju neobične trendove među puk) odjenule korzete na obične majice, kao da smo dobile odobrenje da sve to može proći.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Dobra stvar kod današnjih korzeta jest da ih možete stegnuti onoliko koliko želite, a bilo da ih nosite na nešto usko ili predimenzionirane komade, stylingu će sigurno dati jednu novu dimenziju. Najpraktičniji su “mekani” modeli od tekstila, a najefektnije će izgledati kožnati korzeti koje nekad krasi i peplum. Zapravo, oni su danas više u funkciji remenja nego korzeta i to nam se baš sviđa. Kako je vrijeme odmicalo, tako su se dućani punili korzetima.

 | Autor: arhiva arhiva Mango, 130 kuna     

Nije važno treba li vam klasični crni, bijeli, od trapera ili kože, ovi korzeti dolaze u zaista raznolikim oblicima i širokom rasponu cijena. Ljepotu kaubojskog doba ili štih nekakvog vesterna lijepo nam je predočila Alberta Ferretti. Maksi crna haljina u struku je stegnuta kožnatim remenom poput korzeta koji krase resice. Da bi imao glavnu ulogu u kombinaciji, predlažemo da nabavite neki model s uzorkom. A ne ide efektnije od leopardova printa.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Ugledajte se na savršenu izvedbu dizajnerice Isabel Marant. “All white” kombinaciju krasi upečatljiv leopard korzet, a ovo je i odličan primjer kako se korzet nosi na predimenzionirane komade. Ipak, ako vam je malo previše izdvojiti nekoliko stotina eura za samo jedan remen, predlažemo da pogledate kakve nude pristupačniji high street brendovi.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Sigurno ćete naići na slične, jeftinije varijante. Jednostavan izaberite ako vam je većina odjeće u ormaru s uzorcima, a upečatljive nosite ako više volite basic, jednobojnu odjeću. Tako će remen, odnosno korzet, u trenutku postati najbolji detalj koji ste ikad imali. U jarkim bojama ovi korzeti su super “igrači” za color blocking.

 | Autor: arhiva arhiva Zara, 140 kuna

Jednostavni crveni model iz Zare odličan je ako ste se baš tog dana odlučili da ćete bojama prkositi lošem raspoloženju ili tmurnom vremenu. Mi vam u stylingu predlažemo da uparite remen sa “statement” plavim hlačama plisiranog modela, bluzom s proljetnim, romantičnim uzorkom i cipelama u nekoliko jarkih boja.

 | Autor: arhiva arhiva Topshop

Mislite da je sve to malo previše? Onda stvar “smirite” bijelom ili “nude” torbicom, a ako vam je potrebno nešto više, pobrinite se da ni make-up ne zaostaje. Jarki ruž, istaknute oči i nokti u nekoj egzotičnoj boji dovest će ovaj styling do savršenstva. A sve se vrtilo oko jednoga jedinoga korzeta remena. Trk u dućane po jedan i jamčimo da vas nikako neće razočarati.  

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0