Moda
1/33

Razglednica iz Makedonije

Ovog ljeta sam putovala više nego bilo koji put do sada. Nakon Primoštena i Berlina na red je došlo ljetovanje u Makedoniji. Danas ću vam pisati o svom kratkom putovanju po ovoj divnoj zemlji koju bih preporučila svima koji možda nemaju dovoljno novca za neke popularne destinacije, gurmanima, ljubiteljima netaknute prirode, ljubiteljima povijesti i arheologije... Ukratko svima!

Ova mala i poprilično jeftina zemlja može vam ponuditi ljetovanje i odmor iz snova, jer upravo je to priredila i meni. Kroz Makedoniju sam putovala autom deset dana, obišla sam sve gradove i poneko selo, jer su upravo sela područja koja su me najviše oduševila. U Skopju se nisam dugo zadržavala, jer sam ga istražila prošlog proljeća.

 | Autor: Privatno Privatno Dva dana su mi bila dovoljna da obiđem najdraža mjesta u tom gradu. Osobno najviše mi se sviđa stari dio grada – Bit Pazar koji je najbolje obići subotom, upravo ovaj dio grada ponudit će vam mnoštvo različitosti.

 | Autor: Privatno Privatno Zlatna ulica prepuna zlatnih izloga koja vam nudi doslovno kile prekrasnog nakita, prekrasni vintage dućani gdje možete pronaći fine komade porculana i sitnica za stan. Dućani s tkaninama nude prekrasnu čipku, svilu i šljokica  te vas nikako neće ostaviti ravnodušnima. Naletjet ćete na mnoštvo no name dućanima gdje možete kupiti jako lijepe i jeftine komade. Bit Pazarska tržnica je šlag na torti cijelog dijela grada. Miris agruma i povrća šire se kilometrima. Nađete li se tako svakako kušajte lubenice, dinje i grožđe, jer tako slatko voće se ne može kušati bilo gdje.

 | Autor: Privatno Privatno Njihova poznata ljuta paprika, piperka, raste samo na makedonskom podneblju i jedan je od glavnih sastojaka većine jela u Makedoniji. Na tržnici možete kupiti orašaste plodove koji su troduplo jeftiniji nego kod nas. Na Bit Pazaru sam kušala i sok koji se radi od soda vode i domaće spremljenog voćnog sirupa koji se priprema iz stroja starog stotinu godina.

 | Autor: Privatno Privatno Morate kušati i tulumbe, makedonske baklave te njihovo tradicionalno piće - sok Bozu. Nakon prefinog ručka u restoranu „Doma“ krenula sam put Sv. Nikole.

 | Autor: Privatno Privatno Upravo ovaj grad mi je najdraži u cijeloj Makedoniji jer su njegova okolna sela prepuna zanimljivih priča i sadržaja. Nađete li se kojim slučajem u ovom gradu posjetite njihov muzej gdje ćete saznati sve o gradu Bila Zora koji datira iz 7.stoljeća prije Krista.

 | Autor: Privatno Privatno Grad je nedavno iskopan i otkriven na brdima sela Knežje, udaljenom samo deset minuta autom od ovog grada. Knežje je savršeno mjesto za planinarenje, izlet i uživanje u netaknutoj prirodi. 

Posjetila sam i Kočane i njihova čuvena polja riže. Nakon 4 dana istraživanja i uživanja krenula sam na pravi odmor, gdje drugdje nego na Ohridsko jezero koje se proteže kroz tri grada, od toga su dva u Makedoniji – Ohrid i Struga.

 | Autor: Privatno Privatno Prva postaja je bio grad Ohrid koji se nalazi na popisu Svjetske baštine kao spomenik kulture i prirode. Smještaj u vili s bazenom i uključenim doručkom za dvije osobe koštalo me 50 eura po noćenju.

Sami grad je po sebi prekrasan, jezero je toliko ogromno da imate osjećaj da ste na moru. Najdivnije mjesto u ovom gradu je svakako crkva Sv. Jovana Kanea s koje je pogled na jezero jednostavno neopisiv.

 | Autor: Privatno Privatno Iznad crkve, 10 minuta laganim hodom ubrzo nalazi se kula s koje se vidi cijeli grad i okolna sela. Posjetila sam i Biljanine izvore te Strugu. Struga je tipično turističko središte s prekrasnim plažama i jeftinim delicijama. Još sam uvijek fascinirana cijenom od tri i pol kune za koju dobiješ deset fritula s čokoladom i šećerom u prahu.

 | Autor: Privatno Privatno Ako se već nađete na Ohridskom jezeru, svakako posjetite crkvu i manastir Sv. Nauma koji je osnovao sam Sv. Naum 895.godine. Nedaleko od manastira se nalazi i mjesto gdje se kristalo čista rijeka Crni Drim ulijeva u Ohridsko jezero.  Na splavovima Crnog Drima možete kušati njihovu poznatu pastrvu uz staru narodnu makedonsku glazbu za potpuni doživljaj. Ručak ćete platiti kao prosječan gablec u Zagrebu 30-40 kuna po osobi.

Na putu iz Ohrida posjetila sam manastir Sv. Jovana Bigorskog koji je jedan od najznačajnijih objekata u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Crkva je izgrađena 1020. godine, a najvrijednije blago ovog manastira je drveni ikonostats za kojeg se govori da je najvrjednije kiparsko djelo u bizantskoj umjetnosti.

 | Autor: Privatno Privatno Na kraju putovanja vratila sam se još jednom u Sv. Nikole kako bih još jednom uživala u najfinijoj hrani u restoranu Mečkuevska kuća . Sve kreće s mastikom, furnarinkama i šopskom salatom. Turli tava je moje najdraže makedonsko tradicionalno jelo uz domaću banicu, a za kraj domaći makedonski kolač.

Jedva čekam da ponovno posjetim ovu divnu zemlju za koju se ne kaže bezrazložno Tamo gdje vječno sunce sja.

Photo: Privatno

Komentari 0