Moda 12. rujna 2013.

Punk stil – vodeći jesenski trend

1/80

Nakon 37 godina od njegovog pojavljivanja na glazbenoj sceni, punk se vratio na velika vrata. Možda ne na ona glazbena, ali svakako na ona modna. Poznate dizajnerske kuće, poput Versacea, Chanela i Jeremy Scotta, uvrstile su punk elemente u svoje kolekcije te nametnule jedan od vodećih trendove ove sezone. Kako je nastao ovaj glazbeni pravac, otkriva glazbeni novinar i kritičar Arsen Oremović, dok o utjecaju punka u modi, detaljnije govori mr. um. Jasminka Končić, docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Poveznica punka i mode

„Punk se uvukao u baš sve pore umjetničkog života, pa i u razne slojeve društvenog života, do te mjere da više nismo uvijek ni svjesni da se radi o punku. Punk je prisutan u dizajnu, u modi ga ne morate tražiti na revijama Vivienne Westwood, zapuhivat će vas iz izloga obližnje Zare i New Yorkera“, napisao je Arsen prije dvije godine u svom feljtonu 'Kako je punk prepolovio povijest rocka', objavljenog u dnevnim novinama Večernji list.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Sirova energija, žestina, buntovnost, izvrtavanje svih tipova klasičnih obrazaca i provokativnost, vodeće su karakteristike punkera. Raskid sa svim dotadašnjim vrijednostima bio je u toj fazi imperativ.

U svom feljtonu Arsen detaljnije pojašnjava povijest punka, ističući kako je u pojmovik ušao 1977. kad su Sex Pistolsi i The Clash objavili svoje debi albume. No, sve se počelo kuhati godinu dana ranije i to na američkoj sceni s prvom albumima Ramonesa i Patti Smith. Kad je punk u pitanju, ni Arsen nije mogao zanemariti modu koja je od samog početka usko povezana s razvojem ovog glazbenog pravca.

 | Autor: Daines/NI sydication/PIXSELL Daines/NI sydication/PIXSELL Vivienne Westwood = punk?

I mr. um. Jasminka Končić također pojašnjava neraskidivu vezu punka i mode, no smatra da se olako stavlja znak jednakosti između tog glazbenog pravca i dizajnerice Vivienne Westwood. Ona naglašava kako se proces odvijao na dvije strane. S jedne se formirala skupina nezadovoljnih adolescenata (proto punkera) koji u hippy pokretu i ostalim stilovima nisu pronalazili elemente identifikacije. S druge strane imamo Vivienne Westwood i njenog partnera Malcolma McLarena koji 1971. otvaraju maleni dućan naziva 'Let It Rock' u 430 King's Roadu. Oni su često mijenjali slogane i nazive trgovine, što govori u prilog angažiranom shvaćanju mode koja preslikava trenutna socio-politička zbivanja. Danas kultno ime 'Sex', trgovina dobiva 1975. godine, a ta promjena bila je ključna u povezivanju punka i Vivienne Westwood.

 | Autor: Not known/NI Syndication/PIXSELL Not known/NI Syndication/PIXSELL „Stil odjeće koja se ovdje mogla pronaći jasno je progovarao protiv 'građanskog dobrog ukusa' u odijevanju, ali i protiv hippy krilatica povratka prirodi i cvijeću. Tako je ubrzo postao mjesto okupljanja proto punkera i cijele alternativne subkulturne scene tog vremena, a prodavačica Jordan postaje ženskom punk ikonom utjelovljujući ''loveless!'' stil. Ubrzo nakon promjene imena dućana u 'Sex', Malcolm McLaren oformljuje bend Sex Pistols čije su pjesme bile muzička podloga Vivienneinim kolekcijama. Slobodno možemo reći da od tog trenutka počinje neraskidiva simbioza popularne glazbe i mode koja traje još i danas, ističe Jasminka.

Arsen dodaje kako su McLaren i Vivienne otišli korak dalje od bazne provokativnosti u odijevanju. Tako su postavili temelje onoga što danas znamo kao tipični punk izgled: kosa u zraku ili irokezica, često kričavo obojena, kožna jakna s bedževima i zihericama, lanac oko vrata, na nogama martensice ili obične tenisice.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR Viviene Westwood – aktualna i danas

Poznata britanska dizajnerica i dan danas šokira na modnoj pisti i predstavlja modno osvježenje koje postavlja svoja vlastita pravila. Ona nije obilježila samo punk pokret, britansku modnu scenu, nego i onu svjetsku.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images „Dvije osnovne stvari na kojima Vivienne Westwood gradi svoje kolekcije su osjećaj za ovovremeno (zeitgeist) i osjećaj za tradicionalno. Spajajući te dvije krajnosti Westwood stvara kolekcije uvijek provokativnog izgleda i poruke. Specifičnost stila leži u savršenom poznavanju kroja (prvenstveno riječ je o engleskoj tradiciji krojenja klasičnog odijela), materijala i cjelokupne povijesti odijevanja“, detaljno objašnjava Jasminka.

Osim Vivienne, punk elemente u svom kreativnom radu imaju i drugi dizajnerski brendovi. Zandra Rhodes, Claude Montana, Versace iz 1994., Katharine Hammnet, John Galliano i Gareth Pugh, samo su neka od imena koje Jasminka ističe.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Punk – antimodni odjevni stil

U novoj sezoni, onu za jesen/zimu 2013./2014., brojne dizajnerske kuće preuzele su manje ili veće elemente punka i uvrstile ih u svoje aktualne kolekcije. Versace se vraća svojim punk korijenima te predstavlja kolekciju koja sadrži vodeća obilježja – karirani uzorak, lance i uske hlače u modernoj verziji. Vodeći nakit su opasno dobri šiljci, upečatljive naušnice i seksi kožne hlače.

Fendi, Jeremy Scott, Moschino, Saint Laurent, ali i Chanel u jesensko-zimskim kolekcijama protežu provokativnost i drskost, crnu boju, teške modele čizama i upečatljive dodatke. Naravno, modni svijet nije doslovno preuzeo prepoznatljivi punk look. Redom je riječ o ženstvenim komadima koji pozornost plijene svojim stavom koji provocira, bilo svojim krojem, bilo uzorkom. Karirani uzorak neizostavni je motiv, crna boja samouvjereno vlada, a metalne ogrlice i narukvice zaokružuju styling.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell „Da ne bi bilo zabune, danas punk smatramo antimodnim odjevnim stilom. Upravo zbog toga kožne jakne, Dr Martens, odjeća naopačke, poderane majice, igle sigurnosnice, žileti, pseće ogrlice, napadni make-up, bodljikave frizure i sl. lako izdvajamo kao  prepoznatljivu ikonografiju punka. Moda danas crpi neke od tih antimodnih elemenata te ih mutira u nove modne stilove, pojašnjava detaljnije Jasminka.

Ponuda iz hrvatskih trgovina

Kao što je Jasminka naglasila, modni svijet preuzima dio elemenata koje rado interpretira na svoj način. Zbog toga nije čudo da u ovoj sezoni možemo naletjeti na ženstvenu i strukiranu crnu kožnu haljinu koju ćemo rado kombinirati uz prepoznatljive čizme brenda Dr. Martens.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell Ako želite pratiti punk stil, postoje određeni komadi koji su must have. Neizostavne su robusne crne čizme, poznatije kao Martensice. Naravno, drugi highstreet brendovi imaju svoju interpretaciju popularnog modela. Čak za ovu sezonu možemo naći i karirane dr. Martens čizme – spajanje dva punk elementa.

Zaboraviti ne smijete crnu kožnu jaknu. Klasičarke biraju ravan kroj bez dodatnih ukrasa, dok trendseterice vole zakovice i druge opasne dodatke. Karirani uzorak je jedan od obilježja punk stila, a uske hlače nadopunjuju styling.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ne smijete zaboraviti ni na modne dodatke koji igraju ključnu ulogu. Oni u punk stilu nemaju samo estetsku funkciju, oni su tu da provociraju i šalju snažnu buntovničku poruku. Zbog toga su to redom veliki komadi, statement ogrlice, upečatljivo prstenje, a torbe su oštrih linija, također ukrašene detaljima, poput lubanja i šiljaka.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell Punk is not dead?

Moderne punkerice prodefilirale su svjetskim modnim pistama, a ove sezone viđat ćemo ih i na ulicama. No, povratak nekad itekako popularnog stila, ne znači da je nekadašnji punk i dalje živ.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR „Pitanje je je li punk živ kao takav, sam po sebi, osim u životima nekih nostalgičara i klinaca koji nastavljaju dobru staru tradiciju. Ali svakako je živ kao trend, pokret i filozofija, trend koji se utkao u svakodnevne pore gdje se povezao s raznim drugim stilovima, medijima itd.. Imamo ga svuda: na TV-u, u modi, u glazbi da i ne govorim. Punk je, naravno, bio puno više od vanjske manifestacije, ali i ta vanjska manifestacija, osobito u modi i dizajnu, svi oni vizualni zaštitni znaci punka, bila su punokrvna estetika i prava umjetnost, smatra Arsen.

I Jasminka se nada da je povratak punk stila i njegovih zaštitnih elemenata puno više od vanjske manifestacije, da nije samo riječ o kozmetičko/estetskom pitanju. Želi vjerovati kako su modni dizajneri osjetili buntovnički duh vremena koji korespondira s onim sredine 70-tih godina 20. stoljeća.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images „Iskreno, nadam se da će nove kolekcije eksploatirati i detektirati ono 'loše' u političkom, socijalnom i estetskom smislu, pretvarajući to u snažnu modnu poruku“, ističe za kraj Jasminka.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije iz aktualnih kolekcija kao i ponudu iz hrvatskih trgovina s punim cijenama...

Komentari 0