Moda
1/22

Prugice su vladarice ljeta

Prugasti uzorak je jedan od najnošenijih trendova već godinama, ali ga uvijek najviše povezujemo uz ljeto. Ove sezone su ponovno vodeći motiv, a kako ih kombinirati savjetuje veliki ljubitelj prugica, dizajner Zoran Aragović.

''Prugice su mi oduvijek bile zanimljiv motiv na odjeći, bez obzira na godišnje doba ili modni trend baš poput normalnih točkica. Ali, vrhunac njihove popularnosti je upravo u ljeti kada dizajneri koketiraju s mornarskim elementima u svojim kolekcijama koristeći upravo prugice u svim varijacijama'', započinje Zoran.

 | Autor: Grgur Žućko/PIXSELL Grgur Žućko/PIXSELL

Ovaj trend, baš kao i brojni drugi, vuče “korijenje” iz muških ormara. Prugasti print je nekoć bio prepoznatljivi uzorak mornara, koji su imali bijele majice s tamnoplavim prugama koje su asocirale na valove. Upravo od tuda i dolazi naziv ''mornarski stil'' koji su s vremenom prigrlile žene diljem svijeta, ali i brojni domaći i svjetski dizajneri poput modne kuće Christian Dior. Trend je ujedno i evoluirao i rezultat su brojne varijacije prugica na različitim komadima odjeće, ali i obuće te modnih dodataka. Svoju fascinaciju prugicama ne krije ni Zoran.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

''Volim koristiti općenito grafički zanimljive elemente pa tako i prugice jer s njima se zaista dizajner može poigrati na bezbroj načina. Odjevni predmet koji je dizajniran od tkanine s prugicama može biti vrlo zanimljiv i bezvremenski. Prugice stvaraju zanimljivi optički element na odjevnom predmetu posebice u kombinaciji s drugim uzorcima. Ove sezone cvjetni printevi apsolutni su must have u koferu svake prave fashionistice na ljetnom odmoru, a cvijeće i prugice se odlično nadopunjuju'', pojašnjava poznati dizajner.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nastavlja kako je ove sezone prugice dominantno koristio u svojoj cruise kolekciji za ljeto 2014.gdje ih je kombinirao s uglavnom već spomenutim cvjetnim motivima. Koristio je različite širine pruga kao i njihova različita koloristička rješenja, od onih zagasitijih do fluorescentih tonova. Bitno je naglasiti kako je prugasti print gotovo moguće nositi na sve načine, ali treba pripaziti na građu tijela i kombinaciju horizontalnih i vertikalnih pruga.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR

''Osobama nižeg rasta svakako je preporučljivo kupovati odjevne predmete s vodoravnim prugama, dok su okomite prugice idealne za naglašavanje dijelova tijela koje bi vi voljeli da ljudi zamijete. Kod djevojaka s manjim prsima, okomite deblje pruge u nekoj jarkoj boji stvorit ce iluziju volumena, kao i za djevojke koje vole istaknuti bokove ili stražnjicu. Kod muškaraca su pretežno ramena koja je bitno naglasiti, pa su tako nerijetko prugice na gornjem dijelu šire te se postepeno sužavaju prema dolje'', objašnjava Zoran.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Nadodaje kako si osobe koje nemaju problema s tjelesnom građom zaista mogu dati mašti na volju te kombinirati odjevne komade u svim varijantama prugica i drugih grafičkih rješenja. Naravno, pritom pazeći da ne pretjeraju i da naglase svoje atribute, a eventualne nedostatke sakriju dobro krojenom odjećom i manje upečatljivim printom ili bojom.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL, PR Danijel Berković/PIXSELL, PR

Ako niste dovoljno hrabri za potpuni ''mornarski'' look, poigrajte se detaljima s prugicama. U ponudi nalazimo velike i funkcionalne torbe idealne za plažu, ali i espadrile te šešire sa širokim obodom. Ako se volite poigravati modom, odlučite se za kombinirane boje pruga. Pruge ne moraju biti dvobojne, trenutno su vrlo trendi pruge u više različitih boja, bilo da je riječ o majici, suknji ili haljini. Za kraj, opustite se i uživajte u ljetu uz neizostavne prugice koje će vam unijeti dozu razigranosti u styling.

Više o ljetnim modnim i beauty trendovima saznajte ovdje.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografiju i komade s cijenama iz domaćih trgovina...

Photo: Danijel Berković/PIXSELL, PR

Komentari 0