Moda

Pronašli smo najljepše komade hrvatskog tradicijskog nakita na obali

Nećemo se lagati - uz more prekrasne bižuterije kakvu nam nude high street brendovi, rijetko kada bismo se odlučili kupiti zlatni ili srebrni komad, no kada bacimo pogled na naš starinski nakit u novom ruhu - odmah ga poželimo!

Onaj trenutak kad se prisjetimo kako su naše bake i mame ulagale u kvalitetan nakit čini nam se pomalo smiješno; današnja bižuterija izgleda toliko dobro da bi je zamijenili i za pravo zlato, ali zato ćemo je platiti jednu desetinu pravoga nakita. No vjerujemo da se osjećaj za ulaganje u nešto kvalitetno rađa s godinama, kada ti napokon "sjedne" da ako nakit platiš koju kunu više moći ćeš te naušnice ili ogrlicu godinama imati uz sebe. Iako ti se kupovanje poštena nakita čini kao prevelika investicija, hrvatski tradicijski nakit pokazat će ti da cijena kvalitetnoga nakita ne mora nužno biti basnoslovna - a moramo priznati i da izgleda tako chic!

Diljem naše obale čekat će te male zlatarne koje već godinama izrađuju samo tradicijski nakit, s najljepšim motivima vezanim za hrvatsku religioznu povijest i ljepote zavičaja. 

Možda vas zanima Kako nositi nizove lančića, a da izgledaju dobro? Rubrika Moda Moda

RIJEKA, KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE

Morčići su najprepoznatljiviji motiv na sjevernom Jadranu. Radi se o autohtonom pučkom nakitu koji predstavlja crnu glavu s bijelim turbanom ili poprsje s glavom, a veže se uz nekoliko povijesnih legendi, poput pobjede nad Turcima ili crne sluškinje jedne talijanske kontese. Morčići se najčešće nose na naušnicama, ali ima ih i na prstenju, iglama, privjescima i broševima. Morčiće možeš nabaviti već od 300-tinjak kuna, želiš li ih u srebru. Kasnije se cijena može popeti sve do 5000 kn samo za naušnice... Najpoznatija zlatarna za morčiće bila bi Zlatarna Grabušić iz Rijeke jer su njegove naušnice nosile mnoge poznate dame pa i Severina, a mogu se kupiti i u Poreču u Zlatarni Dax.

 

A post shared by Tanja Petrović (@tanja_petrovich) on

PAG

Možda ovo nisi znala, jer Pag direktno povezujemo sa soli, čipkom i sirom, ali imaju i tradicijski nakit koji dosta podsjeća na dubrovački ili šibenski. Njihov nakit je prenošen s narodnih nošnji na generacije obitelji, a danas je uz navedene simbole, jedan od prepoznatljivijih motiva Paga. Paški peružini izgledaju poput žičane i vrlo jednostavne verzije dubrovačkih peružina, paške ročine koji su jednostavne i minimalističke metalne perlice na naušnicama i tzv. paške naušnice koje su ukrašene metalnom čipkom. Najjednostavnije paške perle možeš pronaći u zlatu već za 550 kn, a cijena za njih i ostatak nakit je u prosjeku oko 1500-3000 kn. Najpoznatiji paški nakit nalazi se u gradu Pagu u Zlatarni Vrančić.  | Autor: Zlatarna Vrančić Zlatarna Vrančić

ŠIBENIK

Šibenski botun je jedan od najljepših hrvatskih motiva, a proglašen je i najoriginalnijim hrvatskih suvenirom. Zvan još šibenska puca ili toka, u prošlosti je krasio muške narodne nošnje, a danas je najčešće motiv na ženskom nakitu i klapskim nošnjama. Izrađuje se filigranskom tehnikom i najčešće se kombinira uz bisere i koralje, koji se uvelike vade na području šibenskog primorja. Mali zlatni botun, primjerice na narukvici možete nabaviti po cijeni od 1000 kn, a naušnice u pola cijene, dok je srebro i jeftinije. Prekrasne puce potraži u najpoznatijoj staroj šibenskoj zlatarni, Zlatarni Čivljak, koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri ili kod Antuna Bataljakua koji je vrlo poznat upravo po ovom tradicionalnom nakitu.

ZLARIN/KRAPANJ

Ovi hrvatski otoci poznati su kao otoci koralja. Po izgledu biljka, mineral po vapnenastom koštanom sustavu, a u stvarnosti  životinja - svakako atipična. Prema legendi, koralji su božanska stvorenja, pa su zato tako lijepi. Crveni koralj, ujedno najljepši i najcjenjeniji, nastao je kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge prekrivene krvlju iz Meduzine glave okamenile su se i tako postali koralji. Nakon što se vade iz mora, koralji se obrađuju, a ovisno o njihovoj kvaliteti i veličini određuje se i cijena. Danas nerijetko možete nabaviti i nakit od koraljne prašine koji je u stvari ostatak od brušenja, za vrlo malu cijenu, ali predlažemo da uložiš u "pravu stvar" - narukvicu od kuglica koralja možeš kupiti već za 300 kn, a želiš li elaboriranije primjerke (posebice lančiće!), cijena može rasti i do 7-8 tisuća kuna. Koraljarski centar "Zlarinka" je mjesto koje bi se moralo posjetiti ako si na Zlarinu - osim što možeš naučiti sve o povijesti koralja, možeš kupiti i raznovrstan nakit.

 

A post shared by Loo Nakit 🐶 (@loonakit) on

SPLIT

Venecija je bila velika inspiracija za izradu nakita nekoć u Splitu. Kao dva najpoznatija tradicionalna motiva ističu se splitski prsten i košarice. Splitski prsten iz 18. stoljeća poslužio je kao inspiracija za seriju nakita s tzv. splitskim cvijetom, a radi se o stiliziranom cvijetu od metalne čipke s najčešće metalnim ili bisernim ukrasima, dok splitske košarice imaju stilizirani oblik košare koji se ukrašava biserima i koraljima, a pratili su ih nerijetko i motivi iz prirode. Cijena splitskog nakita ide od 800-tinjak kuna na više, ovisno o raskoši primjerka. Tradicionalne splitske košarice možeš pronaći u Zlatarni Đonlić u Splitu, ali i u Omišu u zlatarni Nakit Seba. 

DUBROVNIK

Dubrovački nakit priča priču o njegovoj bogatoj povijesti. Naime, u jednom trenu bio je i vodeće zlatarsko područje u Europi, a za njihov nakit su se doslovno nadmetale plemkinje. Postoji nekoliko vrsta dubrovačkog nakita koji je danas vrlo popularan, a sve ih spaja činjenica da iza njihove izrade stoje sati mukotrpna rada. Izrađuju se dubrovački peružini, konavoske verižice, konavoske svadbene naušnice te dubrovačke peružine, koje se mogu još kombinirati s perlama i koraljima. Dubrovački nakit, posebice zlatni, skuplji je ove većine navedenih pa ga pronalazimo po minimalnoj cijeni od 2000 kn za različite naušnice, no srebro možeš pronaći i jeftinije. Tradicionalan nakit potraži kod dizajnera nakita TEDI ili u zlatarnama Glasnović i Križek.

 

A post shared by Matea Brekalo (@matea_brekalo) on

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0