Moda

Problemi sa stopalima: Kako odabrati pravu obuću?

Prednji dio cipele trebao bi biti napravljen iz jednog dijela kože. Koliko god da je ona meka, na mjestu gdje se dva dijela spajaju nalazi se zadebljanje, koje je najčešći uzročnik žuljeva. Treba voditi računa i o tome da prsti u obući ne budu nabijeni.

Recimo, nošenje cipela s visokom potpeticom dovodi do konstantnog nabijanja, a ono uzrokuje pomicanje nokta unatrag, kao i zatvaranje pora kroz koje se nokat hrani. Kad postoji puno zatvorenih pora, to utječe na kvalitetu nokta, a najuočljivije je njegovo zadebljanje.

 | Autor: arhiva arhiva

Kurje oči

Zbog čega se događa da se na malim prstima javljaju kurje oči, čak i ako osoba ne nosi usku obuću? Jeste li ikad pomislili da razlog može biti zadebljanje čarapa kod prstiju jer – baš na malom prstu završava šav? Kurje oko nastaje ako se žulj duže vrijeme tretira na pogrešan način, a zapravo se, potpuno bezbolno, može ukloniti medicinskom pedikurom. Ovom učinkovitom metodom čak 99 posto problema, bilo da je riječ o kurjim očima ili uraslim noktima, rješava se u periodu između šest mjeseci i godinu dana.

Gljivice

Postoji li djelotvorno rješenje za borbu protiv gljivica ispod noktiju nožnih palčeva? Ukoliko se promjene primjećuju samo na dva nokta, mala je vjerojatnost da je riječ o gljivicama, jer se one brzo prenose s jednog prsta na drugi. Ali, da bismo ih sa sigurnošću isključili kao uzročnika problema, treba dati bris. Ukoliko se utvrdi da nije riječ o gljivicama, onda se gotovo sigurno radi o lošoj cirkulaciji. Za razliku od gljivica, koje se mogu izliječiti (za to je potrebno oko godinu - dvije), ovaj problem se ne može riješiti. Nokat ostaje takav kakav je, ali ukoliko je pacijentu njegov izgled neprihvatljiv, turpijanjem se može donekle korigirati. Dakle, problem se neće riješiti, ali estetski nokat će izgledati ljepše.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0