Moda

Preduhitrite probleme s visokim potpeticama

Ako ste jedna od onih koje štikle nose samo u posebnim prilikama, otkrivamo kak preduhitriti sigurne probleme

Preuske cipele

 Problem preuskih cipela koje se urezuju u kožu može biti prilično nepodnošljiv. Iako se prirodna koža nakon nekoliko nošenja rastegne i prilagodi vašoj nozi, postoji trik koji će ubrzati postupak. Ulijte običnu vodu u bočicu s raspršivačem pa malo pošpricajte nove cipele. Obujte ih i nosite po kući dok se ne osuše.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Nažuljani jastučići stopala

Zbog štikli s visokim potpeticama prednji dio stopala može biti vrlo bolan, jer je na njemu teret cijele težine tijela. Kako biste ublažili bolove i spriječili nastajanje tvrdog i bolnog žulja na tabanu, upotrijebite silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale. Isto tako možete potražiti spužvasti samoljepljivi uložak koji podsjeća na onaj za kurje oči, odrežite ga u obliku gazišta, te zalijepite na prednji dio.

Neodgovarajući pad štikle

Ako je luk, odnosno srednji dio vašeg stopala potpuno u zraku i ne dodiruje gazište štikle, to znači da ste odabrali pogrešan kalup za vaše stopalo. Iako se ovaj problem ne može riješiti i velika je vjerojatnost da ćete već nakon prvog nošenja osjetiti bol u stopalima, može se barem ublažiti. Pokušajte u cipele staviti uložak s pojačanim prednjim dijelom. On će podići vaše stopalo djelimično prenijeti pritisak na prednji dio. Ako pri kupovini cipela osjetite da vam stopalo nije pravilno sjelo u cipelu, radije ih nemojte kupiti i potražite udobniji model.

Znojenje stopala

Ako inače niste skloni pretjeranom znojenju stopala, razlog zbog kojeg se to događa najvjerojatnije su preuske cipele ili materijal od kojeg su napravljene. Uska cipela stišće prste na nogama koji se međusobno griju i time pojačavaju znojenje. Isto tako, materijali koji ne dišu također uzrokuju isti problem. Guma i umjetna koža trebale bi biti rezervirane za hladne dane dok prirodna koža i platno odgovaraju toplim godišnjim dobima. Ukoliko nosite čarape, neka budu pamučne.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Nažuljala peta

Iako premale i preuske cipele najčešće izazivaju žuljeve i nagnječenost, isto mogu učiniti i one prevelike. Stopalo koje konstantno klizi po cipeli vrlo vjerojatno će nažuljati petu i urezati se u kožu, posebno ako cipele nosite na bosu nogu ili najlonke. Ali i za ovaj problem postoji rješenje. Na prednji dio cipele (petu) nalijepite već spomenuti komad samoljepljivog spužvastog uloška ili flaster za kurje oči. On će spriječiti da vaše stopalo slobodno luta po cipeli.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0