Moda

Poznate dame otkrivaju: Zašto sve manje trošimo na odjeću?

Iako su mnogi uvjereni kako je neupitno da su žene istinske ljubiteljice dobrog shoppinga, čini se da se vremena mijenjaju...

Ako je vjerovati rezultatima najnovijih britanskih istraživanja, stigli su loši dani za trgovce. Naime, današnje žene kupuju čak 60 %  manje odjeće u odnosu na prošlo deseteljeće! 

Zanimljivo je da poriv za shoppingom slabi kako se žene približavaju srednjim godinama dok je jedan od najvećih modnih strahova žena u dvadesetima da će se na obiteljskim druženjima i drugim eventima pojaviti u već viđenom outfitu. Kako bi doskočile tom problemu i izbjegle osobni bankrot, primorane su kupovati jeftinije modne komade. Zato ne čudi što se bilježi porast popularnosti Second hand shopova. 

S druge strane, žene u tridesetima i četrdesetima novac radije ulažu u kozmetiku, tehnologije, putovanja i gastronomske užitke. Kad se i odluče na kupovinu modnih komada, radije ulažu u one klasične koji jamče kvalitetu i dugotrajnost.

Ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj, slažu se dizajnerica Anamarija Asanović i manekenka Kristina Šalinović koje i same primjećuju kako sve rjeđe odlaze u shopping.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

" Mislim da kod nas ljudi zbilja imaju naviku kupovati klasične stvari koje, uz poneki komad nakita, mogu mijenjati prema trenutnoj prilici i raspoloženju. Najbolji je primijer vjećna mala crna haljinica. Uostalom, stalno nas sa svih strana i "bombardiraju" savjetima da ne pratimo slijepo trendove te radije ulažemo u klasiku", objašnjava Anamarija koja je nedavno postala majka pa sada radije kupuje preslatku odjeću za svoju djevojčicu. Kako kaže, dok je živjela u inozemstvu redovito je posjećivala Second Hand trgovine.

"Uz malo truda i vremena, zbilja se mogu pronaći zanimljivi i jeftini komadi, ali Hrvati još uvijek nemaju praksu kupovine u tim zanimljivim riznicama mode", rekla je dizajnerica.

 | Autor: Instagram @kristinasalinovic Instagram @kristinasalinovic

Sličnog je stava i naša najuspješnija manekenka, Kristina Šalinović, koja najradije kupuje putem Interneta.

"Iskreno, ne volim dizajnerske komade. Prvo, jer se ne osjecam ugodno ni slobodno u njima, a drugo jer nije mog ukusa. Zato mi je najdraze sjest za laptop i nalaziti nove alternativne i retro onlime shopove", objasnila je Kristina koja zbog, kako kaže, specifičnog ukusa i građe tijela u dućanima teško pronalazi stvari koje joj odgovaraju.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0