Moda

Posljednji pozdrav Franci Sozzani: Urednica koja je rušila barijere

U tri desetljeća na čelu talijanskog Voguea pokazala je da moda nije samo odjeća nego i medij za društvene teme i probleme

Jedna od najlegendarnijih modnih urednica na svijetu Franca Sozzani krajem 2016. preminula je nakon jednogodišnje borbe s teškom bolesti. Franca je na čelu talijanskog Voguea bila skoro tri desetljeća - svoju ulogu preuzela je 1988., iste godine kad je na mjesto urednice američkog izdanja stigla Anna Wintour, a po mnogima je upravo Franca bila najodvažnija i relevantnija glavna urednica na svijetu. No u modi je zapravo završila sasvim slučajno - rođena u Mantui u tradicionalnoj talijanskoj obitelji, Franca je htjela studirati fiziku, no zbog protivljenja oca završila je književnost i filozofiju te se udala nakon završetka fakulteta, iako je, kako je priznala, znala da je taj brak bio osuđen na propast prije nego što je uopće zakoračila u crkvu. Tri mjeseca poslije se razvela te je otputovala u Indiju, a zatim u London, gdje je razvijala svoj kreativni duh.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Povratkom u Italiju dobila je posao u Vogueu Bambini, (kao “asistentica asistentice asistentice”, kako je šaljivo komentirala), a uslijedilo je nekoliko uspješnih godina koje su je dovele do pozicije glavne urednice časopisa Lei i Per Lui, koje je pretvorila u časopise koji su savršeno pratili dinamiku internacionalne mode. Iako je najčešće surađivala s fotografom Olivierom Toscanijem, kada ju je on napustio, odlučila je dati priliku mladim talentima koji su s vremenom i zahvaljujući prilikama koje im je ona dala postali prave modne sile: Marijem Testinom, Herbom Rittsom, Peterom Lindberghom, Bruceom Weberom i Stevenom Meiselom. Svi oni voljeli su raditi s Francom zbog neograničene slobode koju im je davala: “Imala je najbolje oko za fotografiju. Talijanski Vogue bio je najinspirativnije izdanje Voguea na svijetu. Skoro 25 godina bili su na premcu svega”, rekao je Peter Lindbergh, s kojim je surađivala od početka ‘80-ih, a čak se nazivala “najdugotrajnijom ženom u njegovu životu” (iako nisu bili u braku, Lindbergh je u jednom intervjuu izjavio kako je bio zaljubljen u nju).

 | Autor: arhiva arhiva

Nakon propalog braka Franca je uvijek spremno priznavala kako je ljubavni život jedina slaba karika u njezinu životu, no svoje ostvarenje pronašla je drugdje. “Volim modu, ali prije svega volim fotografiju”, izjavila je Sozzani za američki Vogue. Svoju fotografsku vojsku itekako je pazila - često ih je preporučala oglašivačima i modnim kućama za snimanja kampanja, čime je osigurala da je časopis imao izgled kakav joj je odgovarao prije nego je uopće krenula osmišljati teme i editorijale. No ni za to joj nikad nije nedostajalo inspiracije - Sozzani je bila poznata po tome što je u svoje modne priče uvijek uključivala aktualna zbivanja. Prije osam godina napravila je izdanje poznato pod nazivom “All Black”, u kojem je angažirala samo crne manekenke. Ovaj broj toliko se dobro prodavao da je išao u reprint čak tri puta, a nekoliko godina poslije napravila je izdanje posvećeno plus size modelima i modi. Prva je prihvatila uspon reality zvijezda angažirajući Kim Kardashian za naslovnicu L’Uomo Voguea 2012., dvije godine prije nego što se Anna Wintour usudila učiniti isto s američkim izdanjem. Ponekad su njezini pothvati bili prekontroverzni za ukuse industrije, pogotovo kada se hvatala u koštac s pitanjima izgleda ili spolne politike.

 | Autor: arhiva arhiva

U jednom od izdanja 2005. bavila se plastičnom kirurgijom, a 2014. osmislila je editorijal u kojem su manekenke bježale od muškaraca s noževima, potaknuta rastom obiteljskog nasilja u Italiji. “Moda nije o odjeći, moda je o životu”, tada je izjavila. Za nju je bilo kakva društvena tema bila dovoljna za modnu inspiraciju i svojim radom željela je potaknuti razgovore. “Ako je Anna Wintour Steven Spielberg modnog svijeta, Franca je Pedro Almodovar”, izjavio je umjetnički direktor talijanskog Voguea Fabien Baron.

 | Autor: arhiva arhiva
Njezin rad obožavali su ljudi iz industrije, ali i zvijezde. “Talijanski Vogue, to je to”, izjavila je Madonna 1999. godine. Za razliku od svog rada, Franca je bila daleko od glasne i napadne urednice. Njezina duga plava kosa, uniforma koja se sastojala od suknji inspiriranih 1950-ima, bijelih majica i dijamantnih naušnica bila je prepoznatljiva samo najvećim ljubiteljima mode. Široki osmijeh nije skinula s lica ni tijekom dodjele modnih nagrada početkom mjeseca u Londonu, kada je uz sebe imala aparat s kisikom te je s njim prihvatila nagradu za pozitivne promjene u industriji. Posljednji post na Instagramu fotografija je nje, Anne Wintour i Karla Lagerfelda na Chanelovoj reviji Metiers d’Art održanoj u Parizu tog tjedna.

 | Autor: arhiva arhiva

“Želim biti potpora Karlu”, rekla je Anni Wintour dok su se vozile vlakom iz Londona u Pariz. Iako su s vremenom postale skoro nerazdvojne, ove dvije legendardne modne ikone nisu od početka bile prijateljice. “Od revije do revije i sezone do sezone Franca i ja polako smo postajale bliske te smo ostale takve 30 godina. To je jedna stvar koju me naučila. Prijateljstvo se ponekad mora zaraditi”, prisjetila se Wintour u članku koji je napisala nakon Francine smrti za američki Vogue. A biti Francin prijatelj doista je imalo prednosti: da, obožavala je Karla, ali uvijek je imala vremena i energije za nove talente: umjetnike, glumce, pisce, fotografe. “Sve što je radila činilo se tako lagano, bilo da je u pitanju bio događaj za stotine ljudi, brzinski put u Afriku kako bi poduprla lokalne dizajnere ili stvaranje još jednoga nevjerojatnoga, provokativnoga i očaravajućeg izdanja talijanskog Voguea”, dodala je Anna.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Prošlih godina sa sinom jedincem Francesom Carrozizinijem radila je na filmu “Franca: Chaos and Creation”, dokumentarcu o njezinu životu. “Francesco je savršeno ulovio njezin polet i odlučnost, neustrašivost, ljepotu, maštu i originalan način na koji je spajala društvene probleme s modom. Uvijek je znao da ona nije obična majka. No Franca nije bila ni obična prijateljica”, zaključila je urednica američkog Voguea o dugogodišnjoj kolegici.

Photo: Getty Images

Komentari 0