Moda

Plisirano je kao stvoreno za chic djevojke

Raskošan je i poseban, vidimo ga uglavnom na suknjama gdje dinamično grli tijelo, no prisutan je i u detaljima

Čuj, ovaj šos te nekako čudno širi, rekla mi je frendica kad sam, oduševljena ovim razigranim dizajnom, nedavno uskočila u hrpu plisea. Gledam se ja u ogledalo, fakat, izgledam si nekako utopljeno. Da, fora je s tim pliseom da stvarno zna djelovati široko, no to ću srediti propisnom majicom, uskim sakoom i usput ću se popeti na neke megaštikle. Voilà! Plise je sad hit, svi furaju neodoljivu cik-cak formu koja svoju slavu djelomično zaslužuje i kolekciji koju je 1993. predstavio legendarni dizajner Issey Miyake.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Njegova paleta krojeva Pleats Please, napravljenih inovativnim procesom proizvodnje koji je istodobno omogućio kreiranje teksture i forme, i dalje privlači pozornost ljubitelja vintage komada. I rezultat je bio fascinantan - sve neki jednostavni komadi, funkcionalni, arhitektonskih formi, laki kao perce, no ujedno primjenjivi na svim siluetama, praktični za slaganje. Odjeća se formirala po tijelu, bila je to jedna od onih minirevolucija u svijetu mode. Fascinaciju pliseom imao je i autor haljine koju je isfurala Merlinka - u “Sedam godina vjernosti” ona je davne 1954. godine stala iznad ventilacije i ušla u povijest.

 | Autor: arhiva arhiva Sara Battaglia, net-a-porter.com

S kreacijom koju je potpisao William Travilla (nazvao ju je onom malom smiješnom haljinom), a koja je uz pomoć vjetra otkrila svu nježnost i dinamiku plisea. Naravno, širila se od struka nadolje, nešto što volimo i danas. Uglavnom je plise u novije vrijeme vraćen kroz donje komade, prije nekoliko godina osvojile su suknje svijet high street brendova i od onda njihova slava u principu ne blijedi. Sada ga infulencerice i modne blogerice nose na sve moguće načine, a osobito je atraktivan kad je riječ o višebojnom tekstilu.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Olja Vori

I Miuccia Prada dala je lekciju iz ovog stila - njezina je kolekcija iz 2004. imala fascinantan dizajn jer je plise bio printan na široke suknje koje su izgledale voluminoznije nego što su to zapravo bile. Boje su bile pomno odabrane: dimne smeđe, zelenkaste, narančaste... Vrhunska optička varka iskusne modne igračice koja i danas ima jednu od najvažnijih uloga na svjetskoj stilskoj mapi. Nakon toga su se za ovime pomamili i sakoi, donose neku novu finu eleganciju kad im je prednjica plisirana, a ramena visoka. Dodajte tome pastelnu nijansu i dobit ćete odličan outfit za neku značajnu večernju prigodu.     

 | Autor: arhiva arhiva H&M haljina, hm.com, 593 kuna

Igra se potom seli na rukave, ponekad su tako široki da podsjećaju na krila. Ovaj stil imitira nove hipije, nešto eterično odvija se na kroju koji slobodno pada. U skladu s modnom igrom, dizajneri su predstavili neke nove dimenzije u kojima se osjećamo poput princeze: primjer su dugačke haljine koje nježno grle tijelo te se gibaju i kad mi stojimo na mjestu. Ljube ga i danas uglavnom dizajneri koji se okreću modnim eksperimentima pa ih zanima zaobilaženje očekivanih pravila i nepoštivanje neke klasične forme. Jer s pliseom stvari nisu tako jednostavne, upravo zato vidimo ga najviše na suknjama.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Victoria Beckham

Kad je na prednjici, on mora biti savršen, pa su osmislili autori i neke njegove varijante, npr., to su nanizani slojevi tekstila na dekolteu ili večernjoj torbici. Slaganje i nizanje takvih elemenata dalo im je ideju da u priču ubace dugine tonove, usred čega nastaje “statement” modni dodatak. No iako je sve romantično, voli plise i druge likove, na primjer, pristajat će uz kožnatu jaknu sa zakovicama, metalne ogrlice u obliku lanca ili vintage traper jaknu sa zakrpama i bedževima.

 | Autor: arhiva arhiva Mango suknja, 350 kuna

Tu su i te majušne marame, uglavnom ih nudi vladar cik-cak motiva, slavni talijanski brend Missoni, koji je općenito obilježio scenu najljepših uzoraka. Njegova je ekspresivna igra boja i uzoraka toliko fascinantna da neki od komada izgledaju kao plise, a zapravo to nisu, riječ je o printu... nešto kao i kod Prade. Stvar je u tehnologijama, nekad se plise radio komplicirano, postojale su i kod nas radnje koje su dizajnerima pružale desnu ruku u kreiranju posebnih večernjih komada. Umijeće i majstorstvo vidjelo se i cijenilo na svakom ručno izrađenom komadu, tako da je ova forma bila i ostala na pijedestalu stila. Definicija elegancije iz vintage enciklopedije.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0