Moda 07. rujna 2011.

Pletene haljine su uvijek trendi

Pixsell.
1/26

Kralju pletiva i našem najnagrađivanijem dizajneru Igoru Galašu brojka 13 očigledno donosi sreću. Dizajner, koji je rođen upravo na petak 13., bilježi 13 godina od prikazivanje svoje prve kolekcije, očekuje ga 13. velika kolekcija te je osvojio i 13. nagradu – postao je Svjetski ambasador mode.

Osim velike časti, dizajnera očekuju brojna putovanja, nastup na New York Fashion Weeku i suradnja s brojnim mladim dizajnerima diljem svijeta. Trenutno Igor Galaš priprema novu, drugu po redu kolekciju  Additive  za Arenu nastalu u sklopu projekta Fashion.hr Industrija koju će za manje od mjesec dana prikazati na Dove Fashion.hru. 

 | Autor: "Nakon što je prva kolekcija Arena Add by Galaš za jesen/zimu 2011./2012. dobila izvrsne kritike, suradnja se nastavlja i za proljeće/ljeto gdje možemo očekivati 15 ženskih modela od dnevnih do večernjih haljina, pletenih kaputa i jakni, hlača, ali i ogromnih pletenih torbi i ogrlica.

"Riječ je o urbanoj kolekciji u kojoj će dominirati pješčane boje, boja slonove kosti i maslinasto zelena i jarko narančasta. Posebno me veseli rad na haljinama koje će sadržavati izbočine, zasebne podsuknje te će se moći nositi na više različitih načina", najavio je novu kolekciju dizajner.

U nastavku Igor objašnjava kako mu je najteži dio projekta Additive za Arenu bila prilagodba rada i razmišljanja u timu. Dok radi za sebe dopušta si slobodu i igra se sa svojim modelima, dok je rad u tvornici ipak donekle unaprijed definiran i zahtjeva od dizajnera vještine vođe i usmjeravanja tima ljudi.

"Uistinu me veseli ovaj projekt. Želim se maksimalno posvetiti Areni zbog čega sam za ovu sezonu odustao od rada na kolekciji za vlastiti brend. Mnogo toga me rad u tvornici naučio, slobodno mogu reći da mi je ovo poput drugog fakulteta. Pogotovo sam naučio unaprijed razmišljati o troškovima i kako ih smanjiti. Uistinu mi je drago što se napokon nešto pokrenulo u industriji. Ne radimo više svatko za sebe, sad napokon surađujemo. Gdje ćeš bolje od toga", oduševljeno je komentirao Igor Galaš.

 | Autor: Naš najnagrađivaniji dizajner izlagat će na New York Fashion Week-u

Igor Galaš (29) ubraja se u najnagrađivanije mlade dizajnere u povijesti domaće modne scene. 2006. je osvojio Modnu guštericu, a danas se ubraja u dizajnerski tim Dove Fashion.hr-a. Iza sebe ima čak 13 nagrada, od kojih se posebno ističu one osvojene u Pekingu Hemple Awards (nagrada na najbolju svjetsku ilustraciju, brončana nagrada za najbolju kolekciju i nagrada za sudjelovanje države) gdje se godišnje prijavi između 30.000 do 40.000 tisuća dizajnera, te glavna nagrada na novozelandskom natjecanju ID Dunedin. Proglašenje za svjetskog ambasadora 13. je po redu osvojena nagrada koja dizajnera posebno veseli.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell „Najveći uspjeh je u tome što to nije bilo natjecanje već projekt koji se priprema zadnje tri godine, koliko mene prati cijeli tim ljudi iz Melange produkcije. Oni diljem svijeta traže mlade ljude u području mode, glazbe i plesa koji ostvaruju vrhunske rezultate i tako sam i ja dobio obavijest da sam nominiran u kategoriji ambasadora mode zajedno sa još dvoje dizajnera – iz Australije i Južne Afrike. Još uvijek mi se nisu slegli svi dojmovi, ali cijela ceremonija je bila nevjerojatna i jako sam sretan i počašćen da sam upravo ja dobio tu nagradu. Na kraju svega zaključak je da se sav trud, napor i odricanje isplati", ponosno je objasnio Igor Galaš.

Već sad su započeli prvi projekti. Organiziraju se editorijali za američke novine, a dogovara se i snimanje za prestižni američki Vogue. Igor bi također trebao putovati u Južnu Ameriku te pomagati mladim dizajnerima. Trenutno je u pripremi i odlazak na Boston Fashion week. Najveći izazov ga pak čeka na proljeće kad će izlagati na New York Fashion week-u.

U svijetu Gospodara prstenova

No, dizajner ne zaboravlja na obveze u Hrvatskoj. Krajem ove godine planira diplomirati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i to s temom "Gospodar prstenova" gdje obrađuje ne samo Novi Zeland i izradu kostima za Gandalfa i Crne Jahače, nego prelazi i na razradu urbane nosive kolekcije. U sklopu Modnog ormara prezentirat će dio diplomskog rada gdje će njegova kreacija biti izložena u Muzeju suvremene umjetnosti.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Dizajner se ne namjerava odmarati. Novo priznanje dalo mu je dodatnog poticaja. Igor već sad prikuplja materijale za izradu zimske kolekcije za vlastiti brend. Naglašava da je po tom pitanju štreber. Puno truda također ulaže u samu izradu svoje pletenine. Za jednostavnije haljine potrebno mu je oko tjedan dana dok za one veće mora odvojiti više od dva tjedna. Najviše vremena (čak mjesec dana) i 2.5 kg materijala uloženo je u izvanrednu dugu haljinu iz Galašove aktualne cruise kolekcije.

"Ona je napravljena od najkvalitetnijeg materijala i uloženo je u nju puno truda. Rekao sam da nju ne dam ispod 10.000 kn. No, inače su moje cijene prihvatljive i kreću se od 800 do 2.500 kn. Ne volim stavljati visoke cijene. Meni je draže prodati 20 haljina po jeftinijim cijenama, nego da samo jedan kupac kupi jednu haljinu u vrijednosti od 5000 kn. Smatram da trebamo biti svjesni gdje živimo, za koga radimo i kakvo nam je tržište. Ne radim niti prodajem u središtu Pariza.", za kraj je naglasio dizajner.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Krajem rujna Igora Galaša osim predstavljanja nove kolekcije Additive za Arenu očekuje i otvaranje posebne trgovine Arena Additive by Galaš koja je upravo posvećena njegovoj dizajnerskoj kolekciji. Nestrpljivo iščekujemo nastavak uspješne priče!

U galeriji detaljnije pogledajte Galašove kreacije...

Komentari 0