Moda Miss7 bira 209 prikaza 11. lipnja 2012.

Šareni nakit od fimo mase

1/15

Uvrnuti smisao za lijepo glavna je karakteristika nakita Pinkeye's Twisted Jewerly. U njegovoj izvedbi poželjan je komad i krokodil koji jede čovjeka, automobil na cesti i odjeća koja se suši na štriku.

 | Autor: "Iza brenda stoji Roza Okić, fimokrotitelj i fotocirkusant, a iza nje Ina Bulaja, samoprozvani asocijalni mrgud, misterij i sebi i drugima", objasnila je u svom prepoznatljivom tonu dizajnerica.

Njen istančan smisao za humor, ironiju i često sarkazam, prožima svaki komad nakita i upravo zbog toga je brend u kratkom roku osvojio ljubitelje neke posve druge estetike – one koja sa sobom nosi humorističnu poruku. Unatoč tomu što su njeni motivi često na granici lijepoga, barem onog što mainstream prodaje kao lijepo, svaki pojedini komad je napravljen precizno, bez greške s izuzetno lijepim i nježnim crtama.

"Negdje pri kraju faksa došlo je do zasićenja svime što sam do tad radila pa sam dvije godine provela igrajući Diablo i povremeno eksperimentirajući s nekim novim medijima. Više se ni ne sjećam kako je fimo upao u tu priču, znam samo da me oduševio. Sasvim sam se pronašla u tom materijalu. Izvukao je ono najluđe, najdjetinjastije i uopće ono najbolje iz mene“, objasnila je Ina.

 | Autor: Fimo masa je neko vrijeme bila izuzetno popularna kod izrade nakita, posebice kod neafirmiranih i amaterskih kreatora, gdje se imenica kreator stavlja pod debele navodnike. Naime, koliko god na prvu fimo masa djelovala kao podantan materijal, ona često djeluje djetinjasto i bez mirne i maštovite ruke pretvara se u jeftinu igračku, a ne lijep komad nakita.

 | Autor: Kraljica fima

Nakon sedam godina Ina može za sebe reći da je kraljica fima – njen nakit je besprijekoran i savršen primjerak kako bi nakit od ovog materijala trebao izgledati. Posebnu notu nakitu pružio je njen alterego.

"On je rođen nakon epizode popularne serije South Parka u kojoj svi dobiju konjuktivitis. A zbog nebrige oko svojih leća, većinom i jesam pinkeye. Ostatak se nekako usput nalijepio. Inspiraciju pronalazim svugdje. Moji motivi su svakodnevni i često banalni, ali ih oblikovanjem u nakit stavljam u novi kontekst, pričam neku sasvim novu zabavnu i duhovitu priču", objasnila je Ina.

U njenom bogatom asortimanu nalaze se ogrlice, naušnice, broševi, kako dizajnerica naglašava, sve što se može okačiti na osobu. Uz to izrađuje personalizirane pločice za vrata, a među posebne narudžbe ubrajaju se kućice za reklamu za knauf i dekorativni keksi za torte. Cijene se kreću između 30 kn do 400 kn, a osim putem maila mogu se kupiti u ateljeu u Tkalčićevoj 54 u Zagrebu i u galerijama u Rovinju i Motovunu.

Život jednog pingvina

Jedan od njenih najprepoznatljivijih likova je pingvin Linux kojem je Ina udahnula život i poslala ga u istraživanja. Svojim šaljivim fotografijama, koje su često i kritika današnjeg društva, Linuxove avanture uveseljavaju sve obožavatelje Ininog rada.

 | Autor: "Linux je nastao prije par godina, ali je sve do prošlog ljeta sramežljivo egzistirao. Početkom ljeta odmetuno se, odlučio spoznati sebe i pronaći konačan odgovor na život, svemir i sve ostalo. Prvu šljivu zaradio je na splitskom Gay Prideu i od tad putuje i javlja se gdje je i što radi. Voli se skitati, piti, jesti i majmunizirati pred kamerom. Većinom se nameće i izvodi gluposti, ali je i društveno svjestan i angažiran", kroz smijeh objašnjava dizajnerica.

 | Autor: Osim Linuxa, koji je posebno drag dizajnerici, Ina izdvaja košnicu, steampunk hobotnicu i ribu riboždera kao omiljene komade koje je izradila.

„Teško je objasniti što je za mene lijepo. Recimo, nešto neočekivano, slojevito, živo, šareno, mračno, prugasto, točkasto, crtičasto, duhovito... Mislim da sam upravo opisala svoj nakit. Ali možda je i bolje pustiti njega da priča umjesto mene jer ja većinom pričam besmislice“, objasnila je Ina.

Dizajnerica rado sudjeluje na brojnim sajmovima jer voli upoznati svoje kupce, uživati u njihovim reakcijama, popričati, a povremeno pojesti i čokoladu. Naravno, ako joj donesu nešto slatko. A reakcije njenih kupaca uistinu zadivljuju.

„Kraljica anegdota povezanih s mojim nakitom je Katja, ljubiteljica mog nakita, koja si je dala istetovirati moj štrik na leđa. Nisam mogla vjerovati kad sam to vidjela. Poklonila sam joj ga, sad ima dva – jedan sprijeda i jedan na leđima“, kroz smijeh naglašava dizajnerica.

Pronađite i vi svoju veselu inspiraciju u galeriji nakita  Pinkeye's Twisted Jewerly...

Komentari 0