Moda
1/10

Pet razloga zašto morate imati Chanel sako

Coco Chanel bila je revolucionarka u svakom pogledu, a njena revolucija bila je toliko snažna da je odjeke imala daleko i izvan granica mode. Stoga, kada nosite Chanelov sako, ne izgledate samo besprijekorno, nego odašiljete i određen stav.

Ovoj velikoj dizajnerici možemo zahvaliti na nekoliko stvari. To su svakako mala crna haljina, Chanel No. 5 i Chanel torbica. No, komad kojim je u potpunosti uzdrmala modnu scenu je svakako njen kultni sako, nakon kojeg pogled na žensko odijevanje više neće biti isti.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Kao prava buntovnica odbijala je odijevati žensku odjeću, pa je kreirala onu inspiriranu muškim odijevanjem i ljubovala s mnogim poznatim muškarcima tog vremena. Svojim krojevima, ali i samim svojim životnim stilom, slavila je slobodu žene. Pritom je uzela ono najbolje iz oba svijeta, aroganciju muškarca i ženstvenost žene.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Inzistirajući na udobnosti i jednostavnosti, ustala je protiv kiča i potpuno se okrenula potrebama ženskog tijela. Istraživala je mogućnosti materijala. Prve uspjehe postigla je kostimima od džerseja, materijala koji se dotad koristio samo za izradu muškog donjeg rublja. Nakon njega, prešla je na tvid kojeg je kombinirala s pamukom, svilom i vunom. Tako je nastao slavni sako od tvida. Svoju prvu jaknicu nalik vesti svijetu je predstavila 1925. godine.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Revolucionarnost njenog dizajna bila je prisutna i u odabiru boja. Među rijetkima odlučila se za crnu, sivu i bijelu. „Žene misle na boje, a zaboravljaju na monokromatske. I crna i bijela su prelijepe, a zajedno čine savršen sklad“, govorila je.  

Coco je smatrala kako u ormaru svake žene trebaju biti dva komada odjeće, mala crna haljina i sako od tvida. To je dokazivala, ne samo svojim kreacijama, nego i vlastitim odijevanjem. Obje kreacije prisutne su u svakoj Chanelovoj kolekciji i danas,  a mnogi brendovi imitirali su kroj slavnog sakoa. Budući da glavni street style brendovi poput Zare i H&M-a također to rade te iz godine u godinu te izbacuju razne verzije popularnog kroja, Chanelov sako, danas nije rezerviran samo za elitu.

 | Autor: Zara Zara

Pet razloga zašto morate imati svoj Chanel

1. Savršen je za posao

Chanel sako je prvenstveno bio namijenjen ženama koje rade. U poslovnim odjevnim kombinacija, najbitnije su nam dvije stvari – elegancija i udobnost. Ovaj sako je stoga savršen za posao jer istovremeno pruža oboje. Bilo da ga kombinirate uz košulju i pripadajuću suknju ili uz traperice i T- shirt, izgledat ćete elegantno jer je kroj ovog sakoa naprosto takav da uvijek pruža elegantan izgled. U konačnici, vječna radoholičarka Coco je i svoje radne sate provodila upravo u svom sakou.

2. Iznimno je udoban

Upravo zbog njenih kreacija ženama je postalo udobnije sjediti i hodati. Pritom je pazila ne samo na kroj, nego i na materijale. Tvid u spoju s vunom, pamukom i svilom neopisivo mazi našu kožu. Tako je pokazala da moda može ići u prilog ženama i učiniti da se osjećaju ugodno u odjeći koju nose.

 | Autor: Chanel Chanel

3. Beskrajno je ženstven i zavodljiv

Makar je žensko odijevanje uvela u eru androginog stila, Coco je pokazala da kombinacija odjevnih komada inspiriranih muškim odijevanjem i urođena elegancija ženske figure daju savršen spoj.  Uspjela je muški odjevni predmet učiniti zavodljivim na ženi. Zavodljivost ovog sakoa, krije se u njegovom kroju i izradi. Neobično je jednostavan, fleksibilnog je materijala, a podiže ga i okrugli izrez oko vrata bez kragne, koji ističe vrat. Senzualnost vrata još više možete istaknuti pravim nakitom kojem i Coco bila sklona.

4.  Nema rok trajanja

Većina Chanelovih modela ima moć trajne mode i nisu se mnogo mijenjali iz godine u godinu. To prvenstveno mogu zahvaliti svojoj bezvremenskoj jednostavnosti i klasici. Velika modna diva i sama je govorila kako se treba odijevati klasično, a ne slijepo pratiti trendove. To je objašnjavala činjenicom kako je klasika uvijek u modi, a trendovi caruju samo jednu sezonu. Zato je i stvorila sako - komad koji nikad nećemo prestati nositi jer će nam naprosto uvijek biti potreban i to onaj klasičnog modela jer klasična elegancija nikad ne izlazi iz mode. Tako je Chanelov sako, investicija koju nećete požaliti.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

5. Simbol je statusa i stava

 „Arogancija je svemu što radim. U mojim gestama, u grubosti moga glasa, u sjaju mog pogleda i izmučenom licu“, rekla je kraljica modnih pista.

Stoga, kada nosite Chanelov sako, bio on pravi ili tek inačica onog pravog, sam njegov kroj i duh spomenute muške arogancije i ženske elegancije, nepobitno daje određen statement. Osim stava, ovaj sako oznaka je i statusa budući da ga je dizajnirala žena koja je ostavila neizbrisiv trag na modnoj sceni, a isti su nosile prva dama SAD-a Jackie Kennedy, Grace Kelly i Audrey Hepburn. Nakon njih, ovaj sako od tvida se prometnuo u jedan od osnovnih dijelova ormara svake žene koja drži do stila. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Stoga, ako želite izgledati slobodno, drsko, istovremeno zabranjeno i zavodljivo, Chanelov sako je ono što tražite. 

A za kraj, pogledajte kako nastaje Chanelov sako:

Više slika pogledaj u galeriji..

Photo: Chanel

Komentari 0