Moda 06. travnja 2015.

Pet razloga zašto morate imati Louboutinke

Instagram .
1/23

Inspirirane kabaretskim plesačicama i seksepilom femme fatale, ove cipele karakterističnog crvenog potplata postale su "must have" detalj svake žene koja svojom pojavom želi samo jedno – oduzeti dah svih prisutnih.

Christian Louboutin francuski je dizajner rođen 1963. u Parisu. U svojim mladim danima bio je poprilično divlji pa je tako izbačen iz čak četiri škole. Ignorirajući školovanje u svojoj punk fazi, mladi Louboutin je ipak bio iznimno kreativan. Nakon što je na ulazu u jedan muzej ugledao znak na kojem je pisalo da je ženama u štiklama zabranjen ulazak kako se podovi muzeja ne bi oštetili, ostao je pod dojmom te je počeo skecirati cipele. Radeći u poznatom Folies Bergère kabareu, u 17. je godini postao fasciniran štiklama.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Osim kabareta, veliku inspiraciju na njegov rad je izvršila i party scena kojoj je pripadao u to vrijeme, partijajući uz Micka Jaggera i Andya Warhola. Vrtoglavo visoke potpetice bile su čest detalj u klupskim prostorima, a ono što također ističe kao inspirativan faktor je utjecaj egzotičnih kultura, poput egipatske i indijske.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Indiju i Egipat je ne samo posjetio, nego se oduvijek osjećao kao da su to kulture kojima pripada zbog tamne boje kože koja ne krasi druge pripadnike njegove obitelji. Iz tog se razloga jednim dijelom osjećao kao autsajder tijekom odrastanja. Utjecaji životopisnih prostora kao što su Indija i Egipat objašnjavaju širok raspon boja u kojima dolaze njegove cipele, dok su buntovan duh i autsajderski identitet iznimno prisutni u njegovoj poslovnoj filozofiji.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Posao je naučio kod samog Rogera Viviera, gospodina koji je izumio štikle. Nakon njegove škole dizajnirao je za Chanel, Yves Saint Laurent i Maude Frizon da bi 1991. pokrenuo vlastiti brend. Iste je godine otvorio i dućan s cipelama, a prva klijentica bila mu je Princeza Karolina od Monaka. Nakon nje su uslijedile dizajnerica Diane von Furstenberg i glumica Catherine Deneuve. Danas svoj omiljeni par ima baš svaka fashionistica koja drži do sebe kao i svaka pop pjevačica. Christina Aquilera, Joan Collins, Jennifer Lopez, Madonna, Marion Cotillard, Nicki Minaj, Gwyneth Paltrow i Kim Kardashian su neka od važnijih imena koje ponosno nose svoje cipele vatrenih crvenih potplata. Sarah Jessica Parker nosila ih je čak na vjenčanju, a Britney Spears pohvalila se svojima u spotu za pjesmu „If U Seek Amy“. No, njegova najveća klijentica je slavna spisateljica i kraljice ljubavnih intriga Danielle Steel koja posjeduje 6 000 pari, a navodno zna kupiti po 80 pari  u jednom odlasku u shopping.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Pet razloga zašto morate imati svoje Louboutinke

1. Cipele za snažnu i samouvjerenu ženu

Kako je sam Louboutin rekao: „ Želio sam napraviti nešto što će kršiti pravila i činiti žene snažnima i sigurnima u sebe“. Upravo takve žene ih najviše i nose. Pogledajte samo Karolinu od Monaca. Porodične tragedije u nizu i ljubavna razočaranja donijela su joj neizmjernu gorčinu, međutim njen zaštitni znak uvijek su bili podignuta glava i visoko držanje. Diane von Furstenberg i Madonna također su odličan primjer žena sa stavom. No, ako i niste takva žena te imate problema sa samopouzdanjem, ne bojte se uskočiti u Louboutinke jer će one od vas napraviti femme fatale.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

2. Prepoznatljiv izgled

Osim crvenog potplata oko kojeg  se čak sudio s Yves Saint Laurentom, ali je sud odlučio da je to ipak Louboutin oznaka, bitan je i sam izgled cipela. One su masive, robusne i često u intenzivnim bojama i uzorcima. U svoja večernja izdanja, ovaj osebujni dizajner uključuje čitav niz zanimljivih dodataka poput kristala, perja, vrpci i ostalih dekorativnih detalja. Sva njegova inspiracija, od kabaret plesačica  preko klupskih prostora do Indije i Egipta je u tom pogledu iznimno vidljiva.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

3. Odraz seksepila

Glavno je pitanje kaže Louboutin, želi li se žena kada obuće štikle, skinuti, obući  ili pak želi biti skinuta. Upravo zato radi cipele koje su čisti seksepil. Dovoljan je samo jedan pogled na njih da bi nam to bilo jasno. Stoga, ne čudi da je 2007. surađivao s filmašem Davidom Lynchom na seriji fotografija zanimljivog izraza „Fetish“ u kojoj su cipele prikazane kao erotički skulpturalni objekti, uključujući baletne papučice koje su sačinjene na način da stoje vertikalno u formi štikle, odnosno u formi onog što bi nazvali Viannese heel. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

4. Podižu držanje i izdužuju noge

Louboutin kaže kako je sve u nogama jer su noge te koje nose i uljepšavaju tijelo. Isto tako dobro zna da visoka peta ekstremno izdužuje noge.To je jedan od razloga zašto radi iznimno visoke cipele i to one od 12 cm i više. No, vrlo mu je bitna i sama konstrukcija cipele. „Najvažniji dio štikle su tijelo i peta. Kao i dobra struktura kostiju, ako to shvatite, sve ostalo je makeup“, objašnjava kralj štikle. Njegov je cilj učiniti žene seksi i lijepima, a dužina ovih stiletto cipela to svakako čini jer vas prirodno navodi da hodate zavodljivo i držite se uspravno.  

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

5. Status

Iako ćemo kada pričamo o zavodljivim cipelama često spomenuti i Manolo Blahnika, upravo je Louboutin u 90-ima vratio  stiletto cipele. Od 2007. njegovi modeli drže se visoko na listi najprestižnijih cipela. To dobro znaju mnoge celebrity dame poput primjerice Dite Von Teese koja gaji veliku ljubav prema Louboutanu, a ta ljubav ide i obrnuto. Iako ova ljubav ne  čudi s obzirom na njegovu fascinaciju kabaret plesačicama, burleskom i općenito showgirls performericama i vi se možete osjećati kao femme fatale koju krasi bezvremenska klasična ljepota. Jer kupnjom svojih Louboutinki kupujete ne samo status u smislu posjedovanja skupog predmeta, nego i status zavodljive i samouvjerene žene bez dlake na jeziku. Ono što je iznimno bitno je i mjesto proizvodnje. Većina cipela je proizvedena u Milanu, iako Louboutin imali ima i mali atelje na aveniji Jean-Jacques Rousseu  koji služi za privatne klijente i unikatne kreacije. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Dakle, drage dame ukoliko želite povratiti svoje izgubljeno samopouzdanje ili pak ojačati ono već postojeće, a u isto vrijeme tražite proizvod savršene kvalitete gospodin Louboutin je osoba kojoj se trebate obratiti. Ne zaboravimo da ih je Lily James nosila na svjetskoj premijeri filma „Pepeljuga“. Ako se ne možete uživjeti u ulogu fatalne žene, sigurno ćete htjeti probuditi princezu u sebi. Louboutin vam kroz svoje kolekcije nudi oboje.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0