Moda
1/16

Ove sezone 'zavežite' se za svoje omiljene cipele

Cipele na vezanje novi su hit sezone, bile s visokom potpeticom, balerinke ili gladijatorice - trendseterice ih obožavaju

Svaka sezona ima svoje hit cipele, a ovog proljeća to su modeli na vezanje koji apsolutno dominiraju dizajnerskim i high street brendovima. Najpopularnije su balerinke s tankim vezicama koje im daju elegantnu notu. Mnogim trendsetericama koje nisu ljubitelj (neudobnih) visokih potpetica, laknulo je što su ove sezone ravne cipele doživjele svoj preporod. Čak se i Victoria Beckham nedavno pojavila u ravnim cipelama, a ona je rekla da se čak ne može ni koncentrirati ako nije u visokim potpeticama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Balerinke poznate modne kuće Miu Miu stoje oko 550 eura, a rasprodane su u rekordnom roku. Izgledaju poput klasičnih baletanskih papučica, a ukrašene su rokerskim kopčama i širokim vezicama koje se vežu oko gležnja. Dakle sigurno neće proći neopaženo. No ako ne želite baš toliko duboko posegnuti u džep, jeftinije, a jednako lijepe i upečatljive verzije možete pronaći i u vašim omiljenim high street brendovima. U Miu Miu balerinkama smo mogli vidjeti brojne trendseterice, a među prvima ih je nosila blogerica Chiara Ferragni.

 | Autor: Getty Images Getty Images

A sada, štikle... One na vezanje, bilo oko gležnja, do koljena ili onako kako ih Rihanna nosi - sve do bedara, zavladale su ulicama. Ove seksi ciple ne namjeravaju sići s trona najpoželjnijeg modnog detalja trenutno, a za proljeće možete pronaći sve - od neutralnih boja do upečatljivih uzoraka i cipela koje na vezicama imaju rese, pompone... Trendseterice su se već zaljubile u Mabu by Maria BK sandale s pomponima, koje se savršeno uklapaju u etno i boho stil, a idealne su i za djevojke koje se žele istaknuti u masi. Jeftinije možete pronaći u Zari, a Altuzarra nudi verziju na visoku petu.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

High street brendovi prepuni su sandala s block potpeticama. Super stvar kod ovakvih modela je što su jako udobne i u njima možete provesti cijeli dan. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na vječno popularne gladijatorice. Ovaj klasik među sandalama vratio se i ove sezone, no samo čekamo malo toplije dane da ih izvedemo u šetnju. Trendseterice obožavaju nude verzije cipela s visokom potpeticom na vezanje, a mi predlažemo i “statement” komade. Upečatljivi modeli idealni su za nošenje na jednostavne pamučne haljine u midi ili maksi izdanju, pa pohitajte na basic odjel omiljenog dućana jer na ljeto nećete požaliti.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Osim toga što su vezice na cipelama potrebne da bismo ih ove sezone zvali najpopularnijm cipelama proljeća i materijal je presudan. Najčešće je to brušena koža koja nas vraća u lude sedamdesete, a block pete u šezdesete. Remenje za vezanje posebno je u tome što naglašava stopalo i gležanj na vrlo ženstven način, a ako su obojane u jarke boje osvojit će vas na prvi pogled. Ono što ćete zasigurno primjetiti kod high street brendova je i navala resica koje se obično nalaze preko prstiju. Takve modele potražite u Zari i Bershki u crnim i nude nijansama koje će odlično izgledati u svakoj prilici. Ne samo to, ove cipele imaju i kockaste potpetice razumne visine što ih čini idealnima i za glazbene festivale na otvorenom, ali i noćne izlaske kada ćete plesati do jutra.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Hrabre cure koje se ne boje isticati u masi neka nose gladijatorice koje se vežu sve do bedara na ultrakratke hlačice ili minice. “Želite li kupiti samo jedan par obuće za sezonu proljeće/ljeto 2015. - neka to budu gladijatorice!” napisao je net-a-porter.com, a pariški je Tjedan mode dao naslutiti kako su dizajneri inspiraciju za budućnost obuće pronašli u prošlosti. Gladijatorice su se zadržale sve do ove godine, a ima nešto u povijesti i snazi ovi sandala, što je mnogim dizajnerima pravi prikaz baš njihove modne estetike, posebno zato jer u su cipele ono što mnogo žena voli, a i odjevnoj kombinaciji daju “ono nešto”. U nešto malo bližoj prošlosti krije se retro inspiracija zbog koje i danas obožavamo modele koje su nosile, primjerice, ikone starog Hollywooda. Mini potpetice, vintage modeli koji podsjećaju na klasični Dior ili Chanel, sve su što jednoj ženstvenoj klasičarki treba. Inspiraciju potražite kod brojnih dizajnera koji su ove sezone svoje obožavatelje odlučili počastiti divnim modelima na vezanje. Primjerice, cipele Sophia Webster izgledaju poput bajke, a Aquazzarini modeli s pomponima i resicama neće vas ostaviti ravnodušne. Želite li proći nešto jeftnije, a imati cipele koje neće imati cijeli grad, posjetite online shopove poput Asosa ili Topshopa koji u svojoj ponudi imaju vrlo zanimljive cipele s vezicama, od metalik varijanti u koje se doslovno možete pogledati do onih s uzorcima od kojih “boli glava”.

 | Autor: Rex Rex

Možda je za početak ipak bolje da nabavite jednobojne cipele na vezanje, a izbor visine potpetice ostavljamo vama. Nosite ih na poderane traperice, culottes, haljine i uske suknje visokog struka, a dobro će izgledati i na tregerice ili poslovna odijela.

Photo: Rex

Komentari 0